S
sacagite,
salcie, salcam
alb (galben,
pitic), salpetru,
sare, scai,
scais,
schimbarea
matcilor, schite,
scleroza
multipla, secretia
cerii, seminte,
senotainoza,
separatorul
dublu, septembrie,
septicemia,
sezonul
apicol, sfintenia
albinelor, Sistemul (glandular,
nervos),
situarea
reginei, Smith
Joe, Snellgrove,
soft
apicol, soft
translator gratuit, spargerea
cuibului, stadiile
de dezvoltare, starter
(formare starter,
met Doolit-Pratt),
stingere
furtisag, stolonare,
stomacul albinei,
straja coloniei,
strigoaia,
stropiri
fitosanitare, stuparitul
pastoral, substanta
de matca, substante
cu uz apicol, sugelul,
sulfina, sulf,
superstitii
apicole, suport
botca. |
Sacagitele
Sunt albinele specializate in aducerea apei.
sus
Salcia
Familia Salicaceae numara
peste 160 de specii, in Romania fiind prezente aproape 50 ,
cele mai raspandite fiind intalnite de-a lungul vailor, de la
Dunare pana la munte. Iovul, richita, salcia rosie si salcia
pletoasa dau productii insemnate de nectar si polen, cam la
4-5 zile de la inflorire. Polenul si mierea de salcie sunt foarte
valoroase pentru albine. Mierea de mana produsa de salcie spre
sfarsitul lui iulie inceputul lui august nu este buna pentru
iernare, producand diaree.
sus
Salcamul
alb
Salcamul (acat, magrin, malin,
dafin) este un arbore originar din America, unde are o raspandire
mare, fiind adus la noi in prima jumatate a sec. al XVIII-lea
in partea de sud a tarii de catre turci, gasind conditii favorabile
astfel incat astazi constituie una din principalele resurse
melifere ale tarii. Teritoriul ocupat de salcam este de aproximativ
80.000 ha, impreuna cu exemplarele solitare si razlete (foarte
importante pentru stuparitul stationar) ocupand aproape 100.000
ha.
Inflorirea salcamului coincide
de obicei cu aparitia frunzelor si are loc cam la 70-80 de zile
de la inceputul primaverii, data infloririi fiind in functie
de mersul vremii (indeosebi de temperatura). Infloritul incepe
la 5 saptamani de la aparitia primilor muguri. Cand bobocul
atinge 3 cm lungime, se considera ca infloritul incepe dupa
10-14 zile. Floarea tine 8-10 zile la exemplarele solitare si
cu 2-3 zile mai mult in masiv, unde si infloritul incepe cu
2-5 zile mai tarziu. Secretia nectarului incepe sa devina apreciabila
dupa nopti cu temperatura de 14 grade Celsius si devine foarte
buna de la 18 grade Celsius in sus. Umiditatea si soarele joaca
de asemenea un rol deosebit. Arborii solitari produc mai mult
nectar, fiind expusi mai bine razelor solare, de asemenea cei
plantati pe soluri usoare, adanci si bogate in substante fertilizante,
cu apa freatica aproape de suprafata. Este bine ca in apropiere
sa existe surse de apa pentru ca umiditatea relativa sa fie
cat mai ridicata. Plantatiile aflate pe soluri grele, argiloase
sau superficiale sunt slab productive, neatingand decat a 3-a
parte din capacitate. Sunt ani in care salcamul da putin nectar
dar, in anii favorabili productia poate atinge 1100-1700 kg
miere la ha.
In primele zile culesul este
modest (incepand cu cateva sute de grame pana la 2 kg). Urmeaza
o perioada in care culesul poate atinge maxime de pana al 10-12
kg pe zi la coloniile foarte puternice. In ultimele 2 zile culesul
scade brusc la 2 si apoi la 1 kg, pentru a inceta apoi cu totul.
La culesul de salcam stupii
se aseaza in locuri insorite la marginea padurilor. Aplicarea
catului sau celui de-al doilea corp poate fi facuta lasand deasupra
primului corp o foaie de linoleum sau de carton cu dimensiuni
mai mici cu 2-4 cm fata de dimensiunile interioare ale stupului,
pastrand astfel caldura cuibului.
Inaintea culesului de salcam
se egalizeaza familiile luand rame cu puiet capacit de la coloniile
supraaglomerate care ar putea intra in frigurile roitului, intarindu-se
coloniile mijlocii si apoi cele slabe, pentru a le egaliza.
Dupa culesurile de la salcam, daca nu exista alte culesuri se
fac roiuri, principala preocupare fiind mentinerea tuturor coloniilor
de albine in stare activa.
sus
Salcamul
galben
Cunoscut si sub numele de
basicoasa, creste pe terenurile nisipoase, atingand 3-4 m inaltime,
avand un trunchi flexibil, verzui, plin de spini, cu frunze
trifoliate. Inflorirea are loc la sfarsitul lui mai, secretand
mari cantitati de nectar. Secretia de nectar nu este influentata
de timpul rece, albinele culegand chiar si pe timp ploios atat
nectar cat si polen. La noi este putin raspandit, fiind intalnit
mai mult ca arbore ornamental. In alte tari creste si in masiv.
sus
Salcamul
pitic
Salcamul de balta este un
arbust melifer dar mai cu seama polenifer, fiind originar din
America de Nord. Are o inaltime de 3-5 m si creste in forma
de tufa cu tulpini mladioase, dar rezistente. Florile au culoarea
rosu-violet inchis, cu stamine expuse la exterior de la baza
pana la varful motului. Ele dau foarte mult polen, nectarul
fiind mai putin abundent (50 kg la ha). Infloreste la sfarsitul
lui mai timp de 2 saptamani. Creste prin padurile inundabile
ale Dunarii si pe prundurile vailor mari.
sus
Salpetru
Narcotizarea cu ajutorul salpetrului
(adica a azotatului
de amoniu) se face astfel:
-
cu o zi inainte, intr-un pahar cu apa
in care s-au introdus 3 g de salpetru, se adancesc niste
fasii din carpe;
- dupa ce fasiile au absorbit toata solutia
din pahar acestea se pun la uscat;
-
pentru narcotizarea albinelor unei colonii
se introduc in afumatorul aprins 1-2 fasii, dupa ce mai
intai ramele cu puiet necapacit se scot din stup (in ladita
portativa);
- atunci cand albinele sunt cazute jos se
va face repede operatia dorita.
Atentie!
Narcotizarea cu salpetru se
va face cel mult timp de 1-1,5 minute, altfel va da nastere
acidului nitric (otravitor pentru albine). Acest tip de narcotizare
are dezavantajul ca albina vomita si defeca in stup.
sus
Sarea
solida
Bucati de sare solida, folosita
la furajarea vitelor, puse pe fundul stupilor se recomanda a
fi folosite pentru completarea carentelor de sare cerute de
organismul albinelor.
Doza cea mai recomandata de
sare pusa in apa adapatorului este de 5 g la litru de apa, sarea
topindu-se mai intai in apa calduta. Sarea poate fi pusa si
in hrana de stimulare de primavara, in proportie de 1‰, contribuind
la stimularea puietului si la activarea claditului fagurilor.
In nici un caz nu se va pune in hrana de toamna, caci albinele
consumand-o vor avea sete mare si vor fi nelinistite, sarea
producand, in acest caz, diaree si mortalitate marita.
sus
Secretia
cerii
Este conditionata de:
- numarul de larve crescute de o albina,
- hrana primita de o albina,
- cantitatea puietului si
- existenta unor culesuri abundente.
sus
Selectia
artificiala
Actiunea prin care se aleg continuu,
se pastreaza si se inmultesc familiile de albine cu insusiri
superioare si se inlatura cele cu insusiri inferioare, poarta
numele de selectie
artificiala. Actiunea de ameliorare este ingreunata insa
de poliandria matcilor, imperecherea realizandu-se in aer liber,
fara a permite controlul. Totusi, alegerea celor mai bune familii
de albine pentru reproductie are o importanta deosebita fiind
procedeul cel mai intalnit in practica apicola. Pe de alta parte,
poliandria favorizeaza vitalitatea.
Caile de ameliorare:
- Consangvinizarea
(selectia artificiala in interiorul rasei);
- Cresterea combinata;
- Hibridarea
(incrucisarea intre rase,
populatii sau linii consangvine);
- Cresterea prin mutante.
Atunci cand se practica selectia
este interzisa intarirea familiilor slabe pe seama celor puternice.
Munca de selectie nu este
usoara dar, productivitatea muncii, este strans legata de valoarea
matcilor pe care le detinem in stupina. Daca toti apicultorii
ar intelege cum trebuie acest lucru, am avea numai de castigat.
Asadar, matca este secretul succesului in apicultura!
Daca exista apicultori practicieni
care se ocupa cu selectia si cresterea artificiala a matcilor,
sunt rugati sa isi aduca aportul
la completarea si imbogatirea acestei rubrici.
selectia
artificiala
sus
1.
Consangvinizarea
Selectia
familiilor foarte productive
Majoritatea apicultorilor detin
familii de albine de mai multe categorii:
- unele dau productii foarte mari,
- majoritatea dau productii mijlocii,
- altele nu produc aproape nimic (balastul
stupinelor), trebuind chiar ajutate pentru a iesi din iarna.
Cum recunoastem familiile necorespunzatoare?
Cum recunoastem familiile productive?
-
Depun puietul la mijlocul ramei pana
jos, iar deasupra acestuia formeaza coronite cu miere cu
latimea de 6-12 cm, formand uneori un semicerc in jurul
puietului.
-
Cand nu este cules lasa loc deasupra
puietului - pentru coronite - unde depun cantitati mici
de miere pana la ivirea culesului, cand umplu coronitele.
-
Lucreaza echilibrat, au o activitate
intensa de zbor la urdinis si pe ramele unde depun nectarul,
pe timpul marilor culesuri majoritatea albinelor fiind plecate
(pe rame raman putine albine comparativ cu familiile neproductive).
-
Sunt neroitoare, iar pentru schimbarea
linistita a botcilor fac 1-5 botci, de regula la 3-4 ani,
alegandu-si matca cea mai buna.
-
Sunt rezistente la boli, nu inteapa,
ies la zbor si la cules chiar si pe timp ceva mai racoros.
-
In functie de climat si flora dau productii
mari iar cuibul pentru iernare este bine organizat cu circa
15-25 kg, iernarea decurgand in bune conditii si cu mortalitate
mica.
selectia
artificiala
sus
Selectia
individuala
Consta in impreunarea reproducatorilor
de elita, din materialul rezultat creandu-se apoi linii de descendenti,
unind apoi intre ei descendentii cu insusirile cele mai valoroase
(consangvinitate apropiata), dupa care se trece la consangvinitate
moderata. Este o metoda avansata de selectie si se practica
in stupine specializate in ameliorarea albinelor cu scopul de
a crea linii de albine cu insusiri stabile. La aceasta selectie,
spre deosebire de selectia in masa, se organizeaza verificarea
calitatii urmarindu-se indeaproape modul in care FP (familiile
de prasila) transmit insusirile lor valoroase la descendenti.
Plan de actiune:
- bonitarea familiilor foarte productive;
- stabilirea perechilor de familii ce vor
fi folosite pentru reproductie;
- cresterea trantorilor si a matcilor din
familiile alese;
- formarea grupelor de familii cu matci
fiice in vederea verificarii acestora;
- asigurarea conditiilor pentru intensificarea
insusirilor urmarite;
- valorificarea perechii initiale FP si a
familiilor de albine care au fost unificate.
In anul I
Se aleg 15-20 de familii cu
indicii cei mai valorosi (recordiste) alcatuind grupa FP, asigurandu-li-se
conditiile cele mai bune.
In anul II
Din grupa de prasila se aleg
3-4 familii adaptate conditiilor de cules din zona, cu indicii
cei mai valorosi, folosindu-se la cresterea matcilor si a trantorilor.
Lucrarile de crestere a trantorilor se incep cu 15 zile mai
inainte de inceperea lucrarilor de crestere a matcilor. Cresterea
trantorilor este indicat a se organiza in puncte izolate pana
la care trantorii de alta provenienta nu pot ajunge. Familiile
donatoare de larve se pot folosi si ca familii crescatoare.
In anul al III-lea
-
Se urmareste indeaproape comportarea
familiilor de albine din grupele supuse verificarii, comparativ
cu grupa martor.
-
Familia de reproductie ale carei matci
fiice au obtinut cele mai bune rezultate, se utilizeaza
in continuare pentru inmultire.
-
Ca rezultat al muncii de selectie riguros
urmarita si temeinic aprofundata, in cadrul populatiilor
de albine din aceeasi rasa apar mai multe linii care se
evidentiaza prin insusiri cu totul deosebite ce se transmit
la descendenti.
-
In lucrarile de ameliorare incrucisarea
intre doua linii asigura concentrarea si consolidarea unor
insusiri economice care au aparut ca urmare a lucrarilor
de selectie.
selectia
artificiala
sus
Susa
Prin susa se intelege ansamblul
coloniilor rezultate din aceeasi matca si ale caror matci fiice
au fost fecundate de trantori frati. Modalitatile de roire sunt
influentate de circumstante de timp si de loc, dar mai ales
de predispozitiile ereditare ale susei careia ii apartine colonia.
selectia
artificiala
sus
Selectia
pe baza de linii consanguine
Consangvinizarea stransa si
de lunga durata are efecte daunatoare care dispar numai atunci
cand dispare imperecherea dintre indivizi inruditi.
Ciclu de lucrari:
-
identificarea
familiilor cu cele mai valoroase insusiri;
-
formarea grupei
de prasila si valorificarea ei;
-
alegerea a 2 familii
de albine cu indicii cei mai valorosi pentru formarea liniei
tata si mama;
-
obtinerea matcilor
de productie prin incrucisarea matcilor fiice din linia
mama cu trantori din linia tata;
-
valorificarea
matcilor fiice;
-
in cazul in care
familiile supuse verificarii nu corespund scopului, una
din linii, de preferat linia mama, se inlocuieste.
-
Imperecherea inrudita
este un mijloc eficace de ameliorare, cu conditia sa fie
aplicata de specialisti cu inalta calificare si numai in
crescatorii apicole.
selectia
artificiala
sus
Selectia
in masa
Selectia in masa este o metoda
simpla de lucru fiind indicata pentru toti apicultorii, scopul
ei fiind imbunatatirea sistematica a insusirilor valoroase ale
familiilor de albine in vederea ridicarii productivitatii acestora,
la alegerea familiilor de prasila tinandu-se seama atat de insusirile
matcilor cat si ale trantorilor fara a cunoaste sau urmari daca
aceste insusiri sunt ereditare.
Principalele lucrari ale selectiei
in masa:
- alegerea celor mai productive FAB;
- cresterea matcilor si a trantorilor din
aceste familii;
- prevenirea incrucisarii inrudite intre
matci si trantori.
Pe ani, lucrarile se pot grupa
astfel:
In anul I
Se face bonitarea = identificarea
FP (familiilor de prasila) carora sa le corespunda cati mai
multi indici de selectie (10-15% din numarul total al coloniilor),
grupa FP neramanand in permanenta acelasi.
In anul al II-lea
FP sunt folosite pentru cresterea
matcilor si a trantorilor, in perioada imperecherii luandu-se
masuri de izolare a trantorilor neproductivi. Dupa obtinerea
matcilor imperecheate acestea se folosesc la schimbarea a 40-50%
din matcile neproductive ale lotului de baza.
In anul al III-lea
Se aplica schema de lucru
din anul al II-lea, inlocuind si restul matcilor FAB.
La 3-5 ani
FP sunt schimbate cu material
valoros provenit de la o alta stupina aflata la o distanta de
cel putin 15 km, in care se executa de asemenea lucrari de selectie.
Actiunea de selectie in masa
este permanenta si obliga apicultorul sa schimbe matcile anual
in proportie de 50%, asigurandu-se astfel potentialul prolific
maxim.
De retinut!
Tineretea matcilor prin ea insasi,
nu este intotdeauna o garantie a calitatii, atata timp cat matca
nu provine de la ascendenti cu insusiri valoroase constante
si transmisibile din generatie in generatie.
Model de selectie expus de
ªtefan Popescu:
-
ne procuram 2 matci selectionate A si
B cu conditia ca ele sa nu fie surori;
-
in primul an, din matca A, cu respectarea
conditiilor optime, schimbam toate matcile din stupina;
-
in al doilea an vom creste matci din
matca B si vom schimba din nou toate matcile (se intelege
ca de data aceasta toate matcile provenite din matca B se
vor imperechea cu trantorii proveniti din matca A);
-
problema care ramane de solutionat este
amplasarea stupinei intr-o zona izolata, unde imperecherea
matcilor cu alti trantori sa fie evitata.
selectia
artificiala
sus
2.
Selectia combinata
Consangvinitatea stransa si
de lunga durata are efecte daunatoare, fapt pentru care se recomanda
obtinerea de linii consangvine de inalta productivitate si imperecherea
in continuare a reproducatorilor masculi si femele, proveniti
din aceste linii. Prin consangvinizarea repetata, timp de mai
multe generatii, apar indivizi exceptionali care insa, pe langa
insusirile bune, prezinta si unele scaderi instalandu-se fenomenul
de depresiune consangvina. Acest fenomen poate fi preintampinat
prin primenirea de sange.
selectia
artificiala
sus
Separatorul dublu
Este o rama de 12 x 12 mm
grosime al carei perimetru corespunde cu cel al stupului majoritar
din stupina, pe ambele fete ale ramei fiind fixate 2 panze metalice
galvanizate cu ochiuri de 1,5-2 mm pentru ca albinele din cele
2 compartimente sa nu se poate atinga intre ele.
sus
Septembrie
Adunarea materialelor necesare
pentru iernare
Neavand mult de lucru in stupina,
apicultorul trebuie sa se ingrijeasca din timp de procurarea
materialelor termoizolante in vederea asigurarii unei bune impachetari
pentru iernare.
Culesul
in regiunile viticole
Albinele culeg suc de struguri
din bobitele plesnite sau sfasiate de viespii. In anii ploiosi,
culesul poate atinge 10-15 kg pe familie dar, aceasta miere
nu trebuie pastrata pentru iernare, intrucat provoaca diaree.
Mierea de struguri are o culoare deschisa, placuta la gust si
apreciata de consumatori. Mierea depozitata in cuib nu se extrage,
exceptie facand cea de mana, care se extrage integral.
Furtisagul
In septembrie, aparitia albinelor
hoate poate duce la omorarea matcilor, albinele pradate asociindu-se
apoi cu pradatoarele transportand toata agoniseala in stupul
pradator. Odata pornite pe aceasta cale hoatele ataca si alte
colonii. In cazul aparitiei, trebuie luate masuri drastice de
stingere.
Impulsionarea cresterii de
puiet
Coloniile cu matci tinere
sunt ajutate in felul urmator: se iau fagurii cu puiet capacit
si deschis la culoare si se incredinteaza provizoriu unei colonii
puternice. Albinele vazandu-se fara puiet in prag de iarna hranesc
cu disperare matca, aceasta acoperind suprafete mari cu puiet,
cu conditia ca fagurii introdusi in locul celor retrasi sa fie
de culoare inchisa. Spre sfarsitul lunii, colonia cu populatie
redusa, va primi inapoi fagurii cu puiet in eclozionare de la
colonia care i-a primit mai inainte. Astfel, colonia cu matca
tanara va intra la iernat numai cu albina tanara caci albinele
batrane, care au hranit mult puiet vor pieri inainte de venirea
iernii.
Plecarea
prigoriilor
Incepand cu primele zile ale
lunii septembrie incep sa plece prigoriile,
nu inainte de a se aproviziona pentru drum, albinele fiind hrana
lor preferata. Daca atacul este masiv stupii trebuie tinuti
inchisi pana la orele 18, adapand albinele. Altfel, mii de albine
vor cadea prada.
sus
Septicemia
Este provocata in general
la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, de un bacil aerob
denumit Bacilus apisepticus, care
nu se transforma in spori, si moare la 100 grade Celsius in
3 minute, fiind sensibil la razele solare si la
vaporii de formol. Germenul bolii se afla in natura,
in apele statatoare infectate si este adus de albinele ce transporta
apa, calea de patrundere fiind aparatul respirator, de unde
trece in hemolimfa, unde se inmulteste provocand o infectie
generala. Alteori patrunde in sange pe cale digestiva, iar cand
albinele sunt slabite si de nosemoza rezistenta lor organica
devine minora. Alterarea profunda si rapida a cadavrelor, mai
ales pe timp cald, exala un miros pronuntat de putrefactie,
capul, toracele si abdomenul, la cea mai mica atingere separandu-se.
Aripile si picioarele se desprind cu aceeasi usurinta de pe
torace iar albinele muribunde executa sarituri nervoase. fiind
produsa de Bacterium apisepticus. Poate fi banuita atunci cand
se constata o activitate redusa a albinelor, pierderea capacitatii
de zbor a acestora, contractii abdominale urmate de moarte si
in special fragilitatea cadavrelor.
Tratament
-
pastrarea igienei in stupi si in stupina,
-
hrana de calitate,
-
pastrarea in stupina numai a coloniilor
puternice,
-
indepartarea de locurile umede si umbroase
si expunerea stupilor la soare,
-
schimbarea matcilor si eventual administrarea
de
antibiotice, mierea
de la stupii tratati fiind extrasa separat.
sus
Sistemul
glandular
Sistemul glandular este un complex
de glande a caror dozare este coordonata de sistemul nervos
vegetativ, secretiile albinelor fiind de 3 feluri:
-
laptisor (in stadiul
de doica);
-
invertaza (in stadiul
de culegatoare);
-
catalaza (enzima ce
foloseste oxigenul din trahee transformand o parte din miere
in acid gluconic (creand aciditatea necesara conservarii
mierii in lupta cu bacteriile).
Glandele
mandibulare sunt folosite la prelucrarea si imbunatatirea
nectarului. Glandele din gusa au rolul de a transforma zaharoza
in zahar invertit sub actiunea glandelor faringiene.
Glandele salivare toracice au rolul de a produce
saliva atat de necesara in procesul de digestie a pasturii,
a zaharurilor cristalizate. Glandele faringiene extrag din corpul
albinei apa necesara secretiilor ceea ce ar dezhidrata-o daca
albina nu si-ar acoperi nevoia, cu apa din afara. De aceea in
timpul cresterii puietului consumul de apa este mare. Glandele
faringiene sunt foarte sensibile la modificarile exterioare
ca:
- temperatura;
- cules;
- cantitatea si calitatea hranei etc.
Secretia glandelor faringiene
are loc pana in a 15-20-a zi a vietii albinelor, dar poate fi
prelungita si amplificata daca apicultorul intervine cu substante
proteice si vitamine.
Glandele
rectale secreta catalaza,
enzima ce descompune glucoza ce se mai afla in reziduurile intestinale,
transformand-o cu ajutorul oxigenului din traheole in acid gluconic.
Catalaza descompune peroxidul de hidrogen aflat in intestin
(care altfel ar intoxica albina), in apa si oxigen, amandoua
folositoare in aceasta stare. Cu cat glandele rectale vor produce
mai multa catalaza, cu atat iernarea va decurge in conditii
mai bune. Secretia de catalaza din intestinul gros isi pierde
puterea de franare a proceselor de fermentatie, atunci cand
albinele sunt hranite cu miere de mana, al carei continut bogat
in saruri minerale franeaza actiunea catalazei consecinta directa
fiind aparitia diareei.
Glandele din intestinul subtire disociaza albumina si grasimile
consumate de albine, tot ce prisoseste fiind depozitat sub forma
organica proteica alcatuind corpul gras, pe
seama caruia albinele cresc chiar si iarna puiet, in lipsa polenului.
Descompunerea si consumul corpului gras (in lipsa proviziilor
de pastura) uzeaza insa albina, ii scurteaza viata si o expune
atacului nosemozei.
Glandele
cerifere se dezvolta in ziua a 10 de dezvoltare a albinei
si sunt alcatuite din 4 perechi de buzunarase, situate sub inelul
al 3-lea si al 6-lea abdominal, prin care ies solzisorii de
ceara fabricati de albinele cerese atunci cand apar conditii
optime (multa albina tanara, temperatura ridicata, cules bogat
de nectar si polen, regine tinere). Cand e frig albinele nu
pot produce ceara. La o temperatura de peste 20 grade Celsius
glandele cerifere se activeaza doar atunci cand exista o nevoie
stringenta si cand au la indemana o mare cantitate de hrana.
Pana acolo merg cu economia in aceasta privinta incat primavara,
pentru capacirea puietului, folosesc ceara roasa de pe marginea
celulelor fagurilor marginasi. Temperatura optima pentru claditul
fagurilor este intre +36 si +42 grade Celsius. Atunci cand in
cuib exista albine tinere, miere si pastura din belsug albinele
pot cladi chiar si pe timpul iernii acolo unde este neaparata
nevoie.
Glanda
lui Nasanoff - situata intre ultimele doua inele abdominale
- este o glanda care, dupa unii autori, are puterea de a emite
unde electrice cu ajutorul carora albinele isi comunica de la
distanta informatii legate de sursa culesului si bogatia nectarului,
dupa altii, raspandeste o unduire specifica fiecarei colonii,
albinele aceluiasi stup recunoscandu-se astfel intre ele.
sus
Sistemul nervos
Simturile albinei sunt localizate
in antene si de aici, informatiile sunt transmise la creier
(sediul centrilor nervosi constienti si reflecsi), format din
doi ganglioni. Din acesti ganglioni porneste un cordon nervos
format din 7 perechi de ganglioni ceva mai mici: 2 perechi in
torace (comandand miscarile aripilor si picioarelor), 5 perechi
in abdomen (coordonand miscarile gusii, sacii cu aer, miscarile
muschilor, stigmatele etc.). La regina, ultimul ganglion comanda
miscarile reflexe ale aparatului genital.
stuparit
stationar
sus
Situarea
reginei
- seara - in mijlocul cuibului
- dimineata - pe primul sau al doilea fagure
de langa cel din mijloc
- intre 12 si 16 - pe cel mai indepartat
loc al cuibului cu puiet
Atunci cand nu putem gasi regina
- putem utiliza anumite capcane:
-
cu o zi inainte,
in mijlocul cuibului se aseaza un fagure cu celule mici
de lucratoare, fiind siguri ca a doua zi dimineata vom gasi
regina pe acest fagure;
-
altii, mai putini
practici, inlocuiesc stupul populat cu unul gol, caruia
i se monteaza o gratie la urdinis, dupa care scutura albina
in fata stupului gol, pe un cearsaf, punand fagurii scuturati
in noul stup. Regina, daca nu va fi observata pe cearsaf,
va fi gasita la urdinis, neputand sa treaca de gratie.
stuparit
stationar
sus
Stadiile
de dezvoltare
Stadiile de dezvoltare sunt
redate in numar de zile.
Explicatii |
Puiet |
Matca |
Lucratoare |
Trantor |
necapacit
|
ou |
3 |
3 |
3 |
larva |
5 1/2 |
6 |
6 1/2 |
capacit |
de la larva la imago |
7 1/2 |
12 |
14 1/2 |
Total zile |
16 |
21 |
24 |
Pentru a se dezvolta normal oul are nevoie de caldura (27-30
grade Celsius), umezeala calda (75-80%) si hrana. Puietul are
nevoie de 35,6-35,8 grade Celsius. Fara umezeala oul sau larva
se usuca si mor. Hrana este diferentiata. Viitoarea regina va
primi pe tot parcursul laptisor de matca. Viitoarea albina va
primi laptisor de matca in primele 5-6 ore, dupa care acesta
va fi din ce in ce diluat pana in ziua a 3-a cand va primi un
amestec din laptisor, polen, miere si apa. Din ziua a 5-a laptisorul
dispare cu totul din hrana larvelor de viitoare albine sau trantori.
Larvele de trantor primesc un amestec asemanator cu cel primit
de albine. Pana la 3 zile larvele de albine pot vira spre matca
dar, in functie de hrana primita, vor da nastere unor matci
mai putin prolifice.
Un ou sta pe fundul celulei:
-
vertical in ziua 1-a,
-
oblic in ziua a 2-a si
-
culcat in ziua
a 3-a.
Cu 2 zile inainte de ecloziune,
nimfa ia culoarea albinei. Dupa ultima naparlire care precede
cu o zi iesirea din celula, tanara fiinta roade oblonul capacelul
de ceara si iese la lumina (eclozioneaza). Capacirea botcii
are loc la 8 zile de la faza de ou de o zi.
Timpul necesar transformarii
albinei din faza de ou in insecta se poate prelungi, cand temperatura
nu a fost normala, cu inca 1-2 zile.
Deschiderea stupilor pe un
timp rece este foarte primejdioasa, mai ales pentru ouale si
larvele necapacite. Astfel, la o temperatura mai joasa de 12
grade Celsius, larvele descoperite si tinute un anumit timp
afara mor sau, in cel mai fericit caz, isi prelungesc evolutia
cu cateva zile. De aceea, puietul nu este indicat a se tine
descoperit mai mult de cateva minute, iar deschiderea stupilor
nu este indicat a se face prea des.
stuparit
stationar
sus
Starter
Starterii
sunt familiile pornitoare
orfanizate total, adica fara pic de puiet sau oua, cu
cel putin 3-4 ore inainte de introducerea botcilor, recomandat
6-7 ore in cazul in care folosim leaturi cu cupule de plastic
care sunt introduse in starter pentru familiarizare
timp de 5-6 ore.
Metoda
americana cunoscuta si sub numele de Doolittle-Pratt
recomanda orfanizarea coloniei crescatoare cu 7 zile inainte
si distrugerea tuturor botcilor cu 12-24 ore inaintea introducerii
ramei port botci cu larvele luate in crestere de starter. Pe
timpul celor 7 zile, fagurele port-botci prevazut cu hranitor,
va sta in mijlocul cuibului. Inainte de introducere, va fi introdus
in sirop de miere si va primi si sirop in hranitor pe tot parcursul
lucrarilor.
Dupa trecerea celor 7 zile, botcile gasite in colonia crescatoare
vor fi distruse si vom trece la formarea
starterului. Acesta va avea in componenta 2 faguri
cu provizii de cea mai buna calitate (1 cu miere+1 cu pastura),
asezati distantat pentru ca, la momentul potrivit, sa introducem
in mijloc rama port-botci cu hranitor. Spatiul ramas liber din
stup se margineste cu ajutorul a 2 diafragme etanse si materiale
izolatoare. Popularea starterului se face cu albina scuturata
de pe 10-12 faguri cu puiet ridicati din 2 familii recordiste.
Dupa 1-2 ore de la orfanizare, timp in care albina zburatoare
se inapoiaza la vechiul loc, se aduce rama port-botci prevazuta
cu hranitor, pentru familiarizare,
fiind asezata intre cele 2 rame cu provizii si se da sirop putin
mai diluat in hranitor, avand grija sa micsoram si urdinisul.
Dupa 6 ore, timp in care albinele tinere ramase au preluat siropul,
vom ridica rama port-botci si o vom inlocui cu alta, in care
se afla larve de cateva ore ce provin din colonia
mama (recordista stupinei). Albinele tinere si bine hranite
vor lua in crestere cat mai multe botci.
Dupa
luarea in crestere a botcilor, albinele orfanizate din stupul
crescator (caruia i-am distrus toate botcile cu 24
ore inainte), vazand botcile luate in crestere continua sa le
ingrijeasca. Daca nu mai crestem alta serie de matci, albinele
din stupul pornitor pot fi folosite
la intarirea coloniei crescatoare. Cu 1-2 zile inainte de eclozionare,
botcile vor fi introduse in custile de eclozionare si date apoi
stupilor orfani ori nucleelor de imperechere.
Concomitent
cu introducerea fagurelui port-botci
se va pune sirop amestecat cu polen in hranitorul
aflat in componenta ramei port-botci. Daca avem nevoie de cat
mai multe botci, putem folosi tot aceasta familie ca stup pornitor,
dupa fiecare 24 de ore mutand
rama cu botcile acceptate in cuibul unei
familii finisoare din lotul de prasila. In cazul unei cresteri
continue familia pornitoare va mai fi
ajutata, din cand in cand, cu puiet capacit in eclozionare,
ridicat din stupii furnizori, pentru
mentinerea la parametri maximi.
stuparit
stationar
sus
Stingere
furtisag
In caz de furtisag, trebuie
gasita si inlaturata mai intai cauza, dupa care se va incepe
actiunea de stingere propriu zisa ce consta in:
-
inchiderea stupului
atacat,
-
ungerea lui cu
creolina diluata sau cu gaz,
-
transportarea
lui pe un alt loc, cat mai departe de stupina,
-
inlocuirea stupului
atacat cu un alt stup gol sau cu faguri goi, fara pic de
miere (albinele vor vizita catva timp acest stup dar, negasind
nimic, il vor abandona),
-
micsorarea tuturor
urdinisurilor,
-
inchiderea urdinisului
stupului atacat pe o perioada de 4 zile (avand asigurata
hrana si apa).
stuparit
stationar
sus
Stolonarea
Consta in amestecarea albinei
de la mai multi stupi in vederea formarii unei noi unitati biologice.
Este stiut ca atunci cand
se ia albina din doi stupi exista riscul declansarii bataii
dintre albine. Daca se ia albina de la 3 sau mai multe colonii
albinele nu mai au aceeasi comportare. Pentru preintampinarea
oricarui risc este bine ca fagurii sa nu fie apropiati dintr-o
data iar cutia noului roi sa nu apartina nici uneia din unitatile
care formeaza noul roi.
stuparit
stationar
sus
Stomacul
albinei
Stomacul sau intestinul mijlociu
al albinei este locul unde se face digestia hranei trecute din
gusa, in procesul digestiei intervenind secretiile glandulare
si enzimele ce se regenereaza continuu. Aici albina isi acumuleaza
o insemnatate cantitate de glicogen, ce se aduna si in peretii
gusii, musculaturii si asa-zisul corp
gras, facandu-si o rezerva de substante nutritive si energetice
(pana la 2 mg) folosita in momentele de criza.
Glandele din intestinul subtire
disociaza albuminele si grasimile, tot ce prisoseste fiind depozitat
in cavitatea pericardica, sub chitina, constituind "corpul
gras", unde sunt depozitate rezervele organice de proteina,
grasimi si glicogen care vor asigura o viata mai lunga si o
rezistenta mai mare la nosemoza.
stuparit
stationar
sus
Straja
coloniei
Pazirea este asigurata de albinele
care nu si-au facut inca zborul de recunoastere dar care au
posibilitatea sa recunoasca pe cele straine, datorita mirosului
caracteristic fiecarei colonii.
stuparit
stationar
sus
Stuparitul
stationar
In vederea sporirii
productiei, o solutie pentru cei care nu practica stuparitul
pastoral este diversificarea
productiei, albinele producand nu numai miere,
ci si alte produse: polen,
pastura, ceara,
laptisor de matca,
propolis, venin
etc.
stuparit
stationar
sus
Stupina
Prin prisaca sau stupina intelegem
totalitatea stupilor, a materialului biologic, a inventarului
apicol necesar cresterii si intretinerii albinelor, inclusiv
a vetrelor de stupina, a mijloacelor de transport folosite pentru
transportul stupilor, a mierii si a utilajelor apicole. Vatra
permanenta este cea care da caracterul de permanenta stupinei,
stupinele deplasate in pastoral avand doar vetre provizorii.
Amplasare
Un loc bun pentru stupina
este padurea. Vor fi preferate poienile insorite si ferite de
vanturile reci. Stupinele asezate in locuri deschise, cu vanturi
reci, in general nu sunt rentabile. Stupinele nu trebuie asezate
in vecinatatea apelor intinse, a lacurilor sau fluviilor, unde,
pentru a infrunta curentii de aer albinele zboara la suprafata
apei, orice val (cat de mic) putandu-le ineca. Prisaca nu se
aseaza niciodata in preajma fabricilor de produse zaharoase,
caci albinele fiind avide de dulciuri se vor ineca in masa fluida
a zaharului supus fabricatiei.
Apropierea
combinatelor unde se trateaza minerale feroase trebuie evitata,
deoarece albinele se intoxica
cu arseniat si cu fluor care se degaja sub forma foarte fina,
contaminand terenul si florile pe o distanta de 3 km. Apropierea
albinelor de uzinele ce prelucreaza aluminiu da intoxicatia
albinelor prin fluor.
Nici langa drumurile prea
circulate nu este bine sa avem stupina, intrucat, in anumite
conditii albinele devenind irascibile atacand trecatorii sau
animalele de transport. Locurile bantuite de musca senotania
sau de viespi (mai ales lupul albinelor) trebuie evitate, caci
irita albinele si le fac mult rau. Asezarea stupilor intr-un
defileu ingust unde curentii circula rapid, dauneaza de asemenea
albinelor, cu atat mai mult iarna cand se aduna aici cel mai
rece aer. La fel este si atunci cand, pe timpul verii soarele
bate direct pe urdinisul stupilor. Pe acest motiv se recomanda
orientarea stupilor pe directiile est-vest sau chiar nord, stupii
asezati cu fata spre nord dand cel mai redus procent de roiuri.
O asezare buna a stupinei
este si aceea de la marginea unei paduri, spre partea estica,
cu urdinisurile orientate in aceeasi directie, pentru ca urdinisurile
sa nu fie umbrite (mai ales in primaverile reci), soarele ajutandu-le
sa lupte cu succes impotriva nosemozei. Din acest motiv, primavara
este recomandata expunerea sudica a stupilor. Ape timpul verii
se recomanda umbrirea stupilor cu ajutorul unor dispozitive
mobile. Locurile prea umbrite sau cele joase si umede nu sunt
bune pentru asezarea unei stupine. In aceste locuri stupii vor
putrezi repede iar albinele vor fi atacate de diferite micoze,
raceala umeda a acestor locuri franand dezvoltarea cuiburilor.
Atunci cand sursa de nectar se afla pe un versant inalt de deal
sau de munte, stupina este bine sa fie asezata mai la vale,
intrucat albinele cu greu urca atunci cand sunt incarcate.
Nici locurile prea zgomotoase,
cu trafic intens nu sunt indicate pentru vetrele
de stupina, trepidatiile si zgomotele generand diaree. Versantii
cu expunere sudica apara stupii de vijeliile crivatului, fiind
o protectie naturala pentru albine, mai ales in perioada de
iarna si primavara. O perdea de protectie formata din cel putin
10 randuri de arbori va fi un bun adapost. Plantele cu flori
aromatice cum sunt mataciunea, isopul, lamaita, levantica etc.
nu se pun in fata stupilor sau intre randurile de stupi, puternicul
lor parfum uniformizand mirosul coloniilor fapt ce poate duce
cu usurinta la declansarea furtisagului intre albine.
Locurile unde se vor aseza
stupii este bine sa fie tratate cu erbicide sau cu solutie de
sare (30-40 g la litru). Asezarea stupilor trebuie sa fie variata
obligand albinele sa-si faca culoare diferite de zbor. In fata
fiecarei scanduri de zbor trebuie sa stea inclinata cate o planseta
de aterizare, albinele cazute pe pamant in fata stupului putandu-se
urca mai usor.
stuparit
stationar
sus
Formare
Regulile de baza la formarea
stupinei sunt urmatoarele:
-
sa folosim un
singur model de stup si de rame in intreaga stupina;
-
sa dispunem de
o camera speciala tip laborator,
folosita pentru extractii, depozitarea mierii, fagurilor,
efectuarea micilor reparatii etc.;
-
-
stupii sa fie
feriti de accesul pasarilor de curte si de vanturile puternice
(pentru protejare fiind indicate, printre altele, perdelele
de protectie din glicina inalta si deasa);
-
in fata fiecarui
stup sa presaram cu nisip o suprafata de 1 metru patrat,
constituind asa-zisa oglinda
a stupului;
-
asezarea stupilor
pe suporti trebuie sa fie putin inclinata spre fata pentru
ca apa precipitatiilor sa nu poate patrunde in stup, facand
sa apara umiditatea generatoare a micozelor;
-
in practicarea
apiculturii se impun tot mai mult stupinele mobile, cele
mai des folosite in Romania fiind cele de tip pavilionar.
stuparit
stationar
sus
Stupul
Cuvantul deriva de la latinescul
„stypus” si desemneaza casuta coloniei, unde albinele
cladesc faguri pentru depozitarea stransurii si cresterea puietului.
Stupii primitivi erau confectionati din scorburi ori erau impletiti
din nuiele, lipite cu lut, sau din funii din paie legate cu
mlaja intocmiti ca un clopot etc. Odata cu inventarea ramei
mobile s-a trecut la folosirea stupilor sistematici confectionati
din lemn de tei sau de brad. Izolatia la exterior a stupilor
se face cu doua straturi de vopsea, inaintea vopsirii facandu-se
chituirea cu asa-zisul „chit de cutit”, care o data intarit,
nu mai cade niciodata. La fel si fundul stupilor. La confectionarea
stupilor se va folosi lemn bine uscat iar la acoperis se va
folosi tabla zincata.
In stupina este recomandat
a folosi dimensiunile standardizate
existente in reteaua ACA, acelasi tip de stup si de rame, economisind
astfel timp, materiale etc., contribuind prin aceasta la eficientizarea
muncii.
Conditii
generale
-
Capacitatea
stupului - trebuie sa fie corespunzatoare adapostirii
unei populatii cat mai numeroase, unui puiet cat mai extins
si unei recolte cat mai bogate. Asadar, stupii trebuie sa
fie de capacitate mare (18-20 rame SATAS) sau sa aiba posibilitatea
maririi sau micsorarii in functie de necesitati.
-
Mobilitatea
partilor componente - constituie a doua conditie
de ordin general, fiind recomandat ca orice piesa componenta
a unui stup sa se poata potrivi oricarui stup din stupina.
De aceea, chiar si folosirea aceluiasi tip de rama constituie
o calitate de necontestat.
stuparit
stationar
sus
Conditii
particulare
Partile
principale
1.
Fundul stupului
Este indicat sa fie:
-
mobil
- curatarea lui fiind mult usurata primavara, cu posibilitate
de fixare pentru practicarea pastoralului;
-
din scandura
incheiata strans in nut si feder - fara crapaturi, stiut
fiind ca orice crapatura este un virtual focar de infectie
prin patrunderea gaselnitei, pradatorul tuturor fagurilor;
-
sa fie vopsit
in 2-3 randuri de vopsea - pentru ca apa provenita din vaporii
ce se condenseaza iarna in stupi sa poata aluneca usor afara,
fara a se impregna in scandura fundului provocandu-i putrezirea;
in plus, un fund impregnat cu apa poate determina mucegairea
fagurilor cu toate neajunsurile ce decurg de aici pentru
albine si mierea din faguri;
-
sa fie
putin inclinat spre urdinis - pentru ca apa condensata
din vapori sa poata curge usor;
-
sa fie
intarit si sprijinit pe doua curmezisuri trainice
- care, la nevoie, vor putea servi si de picioare, ori sa
fie incadrat in 3 leaturi (2 pe laturi si unul in spate),
model numit si american, utilizat si de ACA, fiind la origine
produs de Root;
-
scandura
de zbor - sa fie cat mai accesibila albinelor,
oferindu-le o aterizare usoara si ferita de curenti;
-
sa fie
trainic - suportand greutatea si oferind echilibru
stupului.
stuparit
stationar
sus
2.
Corpul stupului
-
sa fie de mare
capacitate,
-
cat mai simplu
construiti (fara a incarca preturile de cost),
-
sa permita manevrarea
usoara a ramelor,
-
materialul din
care sunt confectionati stupii sa fie foarte usor si bine
uscat (tei sau brad),
-
inima scandurilor
late sa fie asezata totdeauna in afara (pentru ca nu cumva,
dupa scorojire, sa preseze spre exterior, slabind trainicia
stupilor),
-
grosimea peretilor
sa fie de aproximativ 2 cm,
-
urdinisul sa fie
pozitionat in partea de jos, oferind posibilitatea reglarii
dupa necesitati,
-
pe muchea dinauntru
a faltului pe care se sprijina ramele se aplica pe toata
lungimea un balot ingust de tabla ce va impiedica propolizarea
ramelor si distrugerea faltului,
-
interiorul
stupilor nu se vopseste sau, cine vrea cu tot dinadinsul
poate incerca reteta Bertrand, mentionata
de Hristea in Stuparitul, p.345: "Se limpezeste propolisul
in apa calda, careia i se adauga putin acid sulfuric; adunat
apoi din apa, el se amesteca cu ulei de in fierbinte, in
proportie de 2 parti propolis, o parte ceara si 4 parti
ulei. Uleiul, mai inainte de a fi amestecat cu ceara si
propolisul, trebuie tinut 17-20 de zile pe o plita de bucatarie,
fara sa clocoteasca. Vopseaua se intrebuinteaza calda si
se intinde cu o pensula pe scanduri, atat cat o poate suge
lemnul",
-
partile componente
ale fiecarui stup vor avea imprimata in exterior o litera
si un numar de individualizare a componentelor fiecarui
stup.
stuparit
stationar
sus
3.
Capacul stupului
Capacul drept
este format din 4 pereti laterali, acoperit cu o planseta de
scandura sau PFL, peste care se pune tabla. Inaltimea capacului
trebuie sa fie potrivita pentru a permite montarea unei site
de ventilatie sau asezarea unei saltelute sau placi de polistiren
expandat care sa izoleze albinele de caldurile toride de pe
timpul verii. Pentru ca apa cazuta pe capac sa nu balteasca
este bine ca centrul capacului sa fie putin ridicat iar marginile
capacului sa imbrace corpul stupului.
Capacul in doua ape
nu prea mai este folosit din cauza inconvenientelor pe care
le are in cazul practicarii stuparitului pastoral.
stuparit
stationar
sus
Accesoriile
1. Ramele
O rama prost dimensionata
poate influenta bunul mers al unei colonii, micsorandu-ne castigul
si chiar aducandu-ne pagube. Este bine sa utilizam in stupina
un singur model de rama tipizata,
din cele ce se comercializeaza prin retelele ACA, orice modificare
marind pretul de cost al produsului finit.
- Rama inalta (Layens)
40 x 30 cm
Ofera o buna dezvoltare a
cuibului atat vara cat si iarna, proviziile fiind tot timpul
accesibile albinelor. Datorita inaltimii aerisirea nu este intru
totul corespunzatoare, mai ales in partea de sus, neajuns inlaturat
printr-o deschidere mai larga a urdinisurilor. Exista de asemenea
un risc mai ridicat de omorare a albinelor sau a matci odata
cu manipularea ramelor stupului cercetat. Marele neajuns este
insa legat de extractia mierii, neavand posibilitatea sa extragem
o miere de calitate, multi faguri cu miere fiind amestecati
cu puiet sau polen. Existenta polenului in cantitate mare in
mierea extrasa inlesneste, mai tarziu sau mai devreme, fermentarea
mierii. Un alt neajuns, greutatea prea mare a ramei centrifugate
poate duce la ruperea fagurelui, mai ales daca acesta nu se
sprijina cu intreaga suprafata pe gratarul centrifugii.
Primejdia strivirii albinelor
e mult micsorata, aerisirea se face mult mai usor, albinele
ridica prisosul de miere in magazinele de recolta, mierea extrasa
fiind de foarte buna calitate. Ramele rezista foarte bine pe
timpul extractiei. Neajunsurile acestei rame nu sunt de neglijat,
ingustimea lor nefiind favorabila dezvoltarii normale a cuibului.
Iernarea nu se face in conditii corespunzatoare, coloniile riscand
sa moara de foame. Din acest motiv, cei ce folosesc astfel de
rame sunt nevoiti sa faca iernarea pe 2 corpuri.
Este prezinta mai multe avantaje,
in comparatie cu celelalte doua. Iernarea se face bine, cuibul
se dezvolta normal, mierea poate fi selectionata, aerisirea
este corespunzatoare etc.
O varianta a acesteia, este
rama STAS (rama normala cu dimensiunile 435
x 300 mm) = rama tipizata pentru Romania.
Desi unii teoreticieni inca mai sustin folosirea ramei ME (trei
sferturi), eu sunt adeptul folosirii ramei normale, considerand
ca acest tip de rama este cel mai bine adaptat la conditiile
tarii noastre, atat in ceea ce priveste dezvoltarea puietului,
acumularea proviziilor, pastrarea caldurii cat si in ceea ce
priveste manevrarea ramelor, iernarea corespunzatoare si obtinerea
unor recolte bogate. Mai mult decat atat, practicand apicultura
de tip pastoral, folosesc tipul de stup vertical pe 2 corpuri,
utilizand acelasi tip de rama in toata stupina, beneficiind
din plin de avantajele oferite de uniformizarea ramelor.
- Rama trapezoidala
23 x 35 cm
Prezinta avantaje incontestabile
cu privire la iernare, la dezvoltarea cuiburilor si la manevrarea
ramelor. Marele dezavantaj al acesteia consta in greutatea cu
care albinele se urca in cat, ele preferand sa-si completeze
proviziile din cuib si abia mai apoi sa urce in magazinul de
recolta. Pe toata aceasta perioada, regina este oarecum stanjenita
de graba albinelor de a umple celulele cu provizii. In plus,
cea mai mica deformare a ramei genereaza lipirea ei de unul
din peretii cuibului, strivirea albinelor si scoaterea greoaie
din stup.
Umerasii tip Hoffman sunt
situati in treimea superioara a leaturilor unei rame, pe o suprafata
de 7 cm, avand aproximativ 37 mm latime. Acest tip de rama s-a
impus in toate stupinele prin faptul ca ramele sunt tinute totdeauna
la o distanta precisa, putand fi deplasate mai multe deodata,
facandu-le sa alunece pe muchea balotului de care se reazema
umerasele ramelor. Distantatoarele tip Hoffman se regasesc si
la noi in constructia modelelor STAS. Prin folosirea acestui
tip de rama sunt inlaturate toate tipurile de distantatoare
automate facute din cuie, sarma, dantelarie de tabla etc., practicarea
pastoralului facandu-se fara pericolul tocarii albinei.
stuparit
stationar
sus
2.
Diafragma
Nu este altceva decat un perete
miscator alcatuit din scandura, PFL sau alt material, cu ajutorul
caruia, la nevoie, putem mari sau micsora capacitatea cuibului,
pentru ca acesta sa-si poata pastra caldura normala, in raport
cu marimea coloniei. Cand stupul s-a umplut cu rame ocupate
in totalitate de albine, diafragma este scoasa din stup, locul
ei fiind ocupat de o rama. Pentru a nu lasa nici un loc gol
intre marginile diafragmei si peretii stupului, acestea se captusesc
cu fasii de panza sau pasla, inlaturand astfel posibilitatea
formarii curentilor interior ce put dauna cuibului. Pentru prinderea
fasiei de pasla se folosesc, din loc in loc, agrafe, pioneze
sau tintisoare. Marginea de jos a diafragmei nu trebuie sa atinga
fundul stupului, pastrand o distanta de 8-10 mm, pe unde albinele
sa poata circula. Letisorul de sus al diafragmei, care ii serveste
si de sprijin pe scaunul ramelor, va fi cu 7 mm mai inalt decat
letisorul ramelor vecine, deoarece intreaga suprafata a stupului
trebuie sa fie acoperita cu un podisor ce sta deasupra ramelor,
cu 7 mm mai sus de ele, astfel ca diafragma sa ajunga exact
sub acest podisor si sa inchida de tot golul de sub el. Daca
vor exista spatii libere, aerul intrat pe urdinis isi va face
un circuit pe sub podisor si peste diafragma, curent ce va lua
toata caldura cuibului si ar fi foarte daunator atat unei bune
iernari, cat, mai ales, unei bune dezvoltari a puietului. Unii
apicultori pentru obturarea cat mai precisa a acestui spatiu
folosesc, fie fasii de pasla ce adera la partea de sus a diafragmei,
fie o a doua diafragma de polistiren, perfect etansa.
stuparit
stationar
sus
3. Podisorul
Este un capac de lemn ce sta
la o inaltime de 7 mm deasupra ramelor, datorita marginilor
de 7 mm ce-l inconjoara. La stupul Layens podisorul e format
din scandurele, la celelalte tipuri dintr-o singura bucata,
unele podisoare fiind alcatuite dintr-o rama de lemn cu sita
metalica ce e folosita si ca sita de ventilatie pe timpul transporturilor
in pastoral.
Unii apicultori folosesc podisoare
ce au practicat in mijloc un orificiu ce comunica cu hranitorul.
Este indicat ca acel orificiu sa fie putin mai spre margine,
intrucat albinele au tendinta sa depoziteze mierea ce li se
da in hranitoare, in imediata apropiere a hranitorului. Orificiul
podisorului poate fi folosit si la montarea izgonitoarelor
de albine, cu o zi inaintea extractiei, dupa ce mai inainte
am urcat corpurile cu miere deasupra lor si le-am afumat.
stuparit
stationar
sus
4. Magazia
de recolta
Este fie un corp micsorat ce
se aseaza peste corpul stupului vertical, fie un corp cu rame
normale sau trei sferturi.
stuparit
stationar
sus
5.
Gratia Hanemann
Este o gratie din plastic,
celuloid sau zinc prin care albinele pot trece, nu insa si matca.
Gratiile din sarma galvanizata sau zinc se pot dilata si din
aceasta cauza nu sunt recomandate. Gratia e folosita cu predilectie
la stupul vertical dar, poate fi folosita si la stupii orizontali
in vederea izolarii matcii pe 10 rame. Intrucat albinele se
obisnuiesc cu greu cu aceasta gratie si isi zdrentuiesc aripile
si puful de pe corp unii apicultori folosesc alte metode pentru
a obtine miere selectionata: fie aseaza in caturi fagurii mai
distantati, fie ocupa caturile numai cu faguri in care matca
nu a ouat niciodata. Cu toate acestea, folosirea gratiei este
indispensabila in unele lucrari de crestere si selectie a matcilor
cum ar fi izolarea trantorilor, a matcilor etc.
stuparit
stationar
sus
Accesorii
marunte
Inchizatorul
de urdinis
E confectionat fie din tabla,
perforata din loc in loc pentru accesul albinelor si impiedicarea
accesului rozatoarelor, fie dintr-un leat, numit inchizator
bloc, care inchide golul urdinisului pe toata deschiderea, pe
una din parti avand taiata o deschizatura de 15-20 cm lungime
si 8 mm inaltime. In partea de sus a blocului e practicata o
alta taietura mai mica de 7-8 cm, folosita ca urdinis de iernare
la familiile mai putin puternice. Cand se ajunge la marele cules,
sau atunci cand e nevoie de o aerisire mai mare, blocul se inlatura
cu totul.
stuparit
stationar
sus
Oblonul
de iarna
E o scandurica de lungimea
urdinisului ce se aseaza deasupra urdinisului oblic, pentru
a impiedica razele solare sa patrunda pe urdinis, pacalind albinele
sa iasa afara pe un timp rece.
stuparit
stationar
sus
Podisoarele
cu sita pentru transport
Sunt folosita la transportul
stupilor in pastoral, montandu-se peste magazinele de recolta.
Unii apicultori folosesc aceste rame si pe post de podisor,
cu rezultate destul de bune, avand grija sa le acopere cu materiale
termoizolante dupa efectuarea transportului.
stuparit
stationar
sus
Stupul
de control
Este cel care adaposteste
una din cele mai bune colonii si este asezat pe un cantar de
control care da indicatii apicultorului despre felul cum se
desfasoara culesul. Datele si indicatiile aratate de cantar
se inregistreaza seara, dupa ce albinele au incetat zborul,
si se trec in agenda de lucrari zilnice. Aceste date nu reprezinta
numai nectarul adus din camp ci si cantitatea de puiet crescuta
datorita culesului.
stuparit
stationar
sus
Stupul
de observatie
Este un stup cu pereti transparenti,
folosit ca obiect de studiu pentru apicultorii incepatori sau
cercetatorii care urmaresc problemele legate de viata interioara
a unei colonii. Pentru ca razele soarelui sa nu ridice anormal
temperatura interioara, stupul sta la umbra iar geamurile laterale
sunt protejate cu jaluzele ce se pot inlatura usor cand se fac
observatiile necesare.
stuparit
stationar
sus
Stupul
furnizor
Stupii puternici, cu puiet
si albina pe 2 corpuri, se organizeaza in felul urmator. In
corpul de jos se lasa matca cu 1 fagure cu provizii, 1-2 cu
puiet in diverse stadii si faguri claditi buni de ouat. Peste
corp se pun gratii Hannemann. In corpul de sus sunt ridicati
toti fagurii cu puiet, la momentul oportun apicultorul putand
lua orice fagure din corpul de sus, aflat deasupra gratiei izolatoare
de matca, pentru a-l folosi la formarea sau intarirea roilor,
fara a mai fi nevoit sa caute matca. Dupa o perioada mai lunga,
timp in care corpul de jos este din nou ocupat in majoritate
cu puiet, se va face o noua organizare a familiei. In felul
acesta, corpurile de sus vor avea albina tanara disponibila
pentru ajutorarea altor colonii din stupina
Variante
Se alege unul din cei mai
puternici stupi, pe care-l numim de convenienta stupul A, ce
va fi mutat cu 1-2 m in spate, cu urdinisul orientat putin oblic.
Pe vechiul loc se aduce un stup gol, stupul B, in care introducem
2 faguri din stupul A, cu albina insotitoare (1 fagure cu provizii
si fagurele cu matca stupului A). Se adauga apoi inca 8 faguri
fara albinele insotitoare (1 cu puiet capacit, fagurii cu puiet
larvar, faguri claditi si artificiali pana la completare). Se
inchide stupul B care in scurt timp va reveni la normal prin
popularea sa cu albina culegatoare intoarsa de la camp.
Reorganizam apoi fagurii din
stupul A, ce va deveni stup furnizor lasand
doar fagurii cu puiet capacit si provizii + diafragma + 1 hranitor
cu apa. Stupul A va furniza astfel albinele tinere necesare
diferitelor lucrari in stupina. Una din variante presupune scuturarea
albinelor tinere ramase dupa intoarcerea celor batrane la vechiul
loc (circa 2-24 ore) intr-o lada, acestea fiind usor udate si
distribuite dupa nevoi. Fagurii cu puiet ramasi dupa scuturare
vor fi folositi in alte familii. Alta varianta recomanda folosirea
stupului furnizor pentru primirea si imperecherea tinerelor
matci, in perioadele dificile acceptarii lor, ori utilizarea
ca starter sau crescator,
in acest caz fiind mutat pe locul altui stup recordist, de la
care va prelua toate culegatoarele. In cazul in care este folosit
la imperecherea matcilor, dupa 10 zile de la acceptarea si inceperea
pontei noii matci, stupul va fi adus la vechiul loc, unde, va
primi toti fagurii scuturati din vechea familie, careia i se
va ridica matca. Albinele scuturate in fata vechiului loc, intrand
intr-un stup nou vor fi foarte supuse.
stuparit
stationar
sus
Stupul
Layens
Stupul original conceput de
Layens pe 20 de rame (31 x 37 cm), cu unele modificari minore
sta astazi la orignea stupului orizontal.
legaturi:
stuparit
stationar
sus
Stupul
multietajat (ME)
Primul stup sistematic cu
rama mobila a fost conceput de americanul Langstroth (1810-1895),
parintele apiculturii sistematice. Cu unele modificari aduse
de Root, acest tip de stup este cel mai raspandit stup din lume
si mai este numit stup standard multietajat sau american. La
noi se bucura de o mai mica popularitate, in practicarea pastoralului
fiind preferati stupii orizontali si cei verticali cu magazine
sau stupii verticali pe 2 corpuri.
Foloseste mai multe corpuri
suprapuse cu rame 3/4 si are toate piesele complet independente
si fara falturi stanjenitoare.
Dimensiunile
interioare ale fiecarui corp ME sunt
de 450 mm lungime x 375 mm latime x 247 mm inaltime. In fiecare
corp incap 10 rame cu distantatoare Hoffman. Ramele stau asezate
in corp rezemate pe un falt captusit la suprafata cu o fasie
de tabla pentru impiedicarea propolizarii. De la suprafata superioara
a ramelor mai ramane pana sus un spatiu de 8 mm, pentru circulatia
albinelor de deasupra ramelor; in schimb, speteaza ingusta de
jos ajunge la nivelul inferior al marginilor corpului de stup.
Fundul stupului este mobil si alcatuit din scanduri cu falturi
intre ele. Prin faptul ca lipseste partea din fata a fundului,
se creeaza acolo un gol pe toata latimea corpului de stup, care
serveste ca urdinis. In perioadele reci acest urdinis larg este
micsorat cu ajutorul unui reductor mobil. Toate elementele acestui
tip sunt tipizate si se pot cumpara de la magazinele de tip
apicol. O caracteristica a acestui tip de stup este interschimbabilitatea,
componentele sale putand fi folosite si la alti stupi
de tip vertical.
Prin schimbarea corpurilor
ME intre ele se inlatura in mare parte pericolul roitului iar
roiurile temporale formate timpuriu au posibilitatea sa se dezvolte
foarte repede fiind ajutate de caldura emanata a coloniilor
de baza puternice deasupra carora sunt asezate, fiind despartite
cu un podisor Snellgrove.
Acest tip de stup prezinta o serie de avantaje dar si dezavantaje,
necesitand folosirea unor colonii puternice si o tehnica avansata.
La noi in tara, desi a fost foarte recomandat de literatura
de specialitate nu prea este folosit, fiind preferati stupii
verticali cu magazine pe jumatati de rama, cu cat ME, sau cu
cat normal (adica cu rame normale).
stuparit
stationar
sus
Stupul
vertical Dadant
Creatorul stupului vertical
pe 12 rame cu magazine este francezul Charles Dadant (1817-1902).
Modelele de rame si de stupi Dadant-Blatt au fost adoptate si
la noi.
Masurile
interioare ale stupului pe 12 rame sunt urmatoarele:
460 x 450 mm iar inaltimea de 317 (sau 315) mm. In felul acesta,
ramele corpului pot fi asezate fie in pat cald, fie in pat rece.
In cazul in care dimensiunile sunt simplificate la 450 x 450
x 315 mm, in stup nu vor mai incapea decat 11 rame.
Stupul Dadant cu 2 magazine
are o larga raspandire in zona centrala a Rusiei, tehnologia
de lucru permitand preluarea mierii de la familiile cu magazine
intregi si nu cu faguri separat ( vezi
articolul „Ingrijirea albinelor in diferite tipuri de stupi”
de V.I.Lebedev, tradus de prof Vladimir Bacalov din rev Pcelovodstvo,
aparut in Romania apicola, nr. 12, 2002, pag 18-21).
Folosirea magazinelor permite maturizarea mai rapida a mierii
si obtinerea fagurilor in sectiuni. Neajunsul principal al acestor
stupi este ca familiile care se adapostesc in ei sunt foarte
predispuse la roire. Din aceasta cauza, utilizarea lor impune
neaparat formarea unor roiuri de stransura (atunci cand familiile
ocupa bine cei 12 faguri de cuib si au 8 faguri cu puiet) si
luarea unor masuri drastice de preintampinare a roirii.
Dupa intarirea familiilor
si a roiurilor, cand fiecare stup va avea cel putin 7 rame cu
puiet iar albinele vor ocupa 10-11 rame se aseaza magazinele.
Pentru ca regina sa nu poata urca in magazine, in acestea se
vor lasa doar 9-10 rame, cu spatii mari intre ele. Aceasta metoda
da rezultate doar la familiile puternice, cele slabe neurcand
in aceste magazine. La coloniile slabe se monteaza gratii separatoare
si se lasa 12 faguri in magazine. Cel de-al doilea magazin se
pune atunci cand albinele incep sa lucreze la primul si totdeauna
intre cuib si celalalt magazin. Pe masura umplerii cu miere
se dau jos si se pun altele.
Trebuie avut grija sa asiguram
provizii suficiente pentru iernare, intrucat albinele depoziteaza
majoritatea mierii in magazinele de stransura.
stuparit
stationar
sus
Stupul
vertical R.A. 1001
In Romania stupul vertical pe
10 rame cu magazine, inspirat dupa Dadant, a fost standardizat
sub denumirea de RA 1001 sau vertical cu doua magazine sau un
singur magazin.
Corpul
are 4 pereti din care cei laterali au grosimea de 25 mm, iar
ceilalti doi de 33 mm. Laturile exterioare au 524 x 436 x 312
mm, iar cele interioare 450 x 386 x
310 mm. Sus, pe laturile peretilor spre exterior, corpul
are prevazut un falt cu un brau destinat fixarii prin suprapunere
a magazinului, care la randul lui are pe partea interioara un
alt falt care serveste la imbinarea partilor componente asigurand
stabilitatea stupului. In interior corpul este prevazut cu un
alt falt montat pe peretii din fata si spate destinat sprijinului
ramelor. Magazinele, in numar de doua, sunt identice cu corpul,
avand aproximativ jumatate din inaltime, astfel la exterior
524 x 436 x 175 mm, iar interior 450 x 386 x 175 mm. Este un
stup conceput pentru apicultura pastorala, fiind prevazut cu
10 rame si o diafragma. Ramele au dimensiunile exterioare de
300 mm inaltime si 435 mm latime, cu speteaza superioara de
470 mm. Spetezele laterale ale ramei au dispozitive Hoffman
de 37 mm latime in treimea lor superioara, pe o inaltime de
7 cm, tinand ramele distantate automat intre ele. Capacul e
prevazut cu un falt care foloseste la imbinarea cu faltul corpului
iar in partea superioara suprafata de acoperire este plana si
acoperita cu tabla zincata. Capacul are 2 dispozitive de ventilare
la transport: in interior o rama cu panza metalica cu ochiuri
de 2 mm pe toata suprafata orizontala, iar la exterior in partile
din fata si din spate ale capacului sunt 2 deschideri transversale
inalte de 20 mm prevazute si ele cu panza metalica, in vederea
statornicirii unui curent de aer la transport, care circula
pe deasupra ramei cu panza de sarma din interior, sub care albinele
stupului se aduna in ciorchine pe timpul transportului. Inaltimea
capacului cu rama cu tot este de 170 mm. In spatiul dintre podisor
si plasa iarna se poate pune o salteluta din paie sau din polistiren
expandat. Fundul stupului este reversibil oferind posibilitatea
varierii inaltimii urdinisului dupa sezon: vara un urdinis inalt
de 18 mm, iarna unul ingust de 8 mm. La transport fundul se
prinde de corp cu 2 carlige, iar capacul si cele 2 magazine
sunt prinse de corp cu 2 tendoane din balot.
In reteaua ACA este comercializata,
cu precadere, o varianta simplificata a acestui tip de stup.
stuparit
stationar
sus
Stupul
vertical dublu
Aceasta denumire se refera
la vechiul stup tip Dadant
cu 12 rame sau RA 1001 pe
10 rame, corpul si catul avand aceleasi dimensiuni (obtinandu-se
stupi verticali pe 24-20 rame normale). Cu acest tip de stup
se obtine o productie cu 35-40 % mai mare fata de cea obtinuta
cu tipul orizontal. Manuirea acestor corpuri necesita insa culesuri
bogate, matci valoroase si mana de lucru suplimentara - datorita
greutatii sporite a catului.
Coloniile intretinute in stupii
verticali cu 2 corpuri roiesc mai putin. Momentul asezarii celui
de-al doilea corp trebuie bine ales intrucat, daca acesta este
pus prea de timpuriu exista riscul racirii puietului, iar daca
este pus prea tarziu, colonia poate roi. La familiile foarte
puternice, asezarea corpului al doilea se face atunci cand corpul
1 este bine ocupat cu albina si puiet pe 7-8 faguri - la stupii
RA - sau 9-10 rame, la stupii Dadant. Odata cu punerea celui
de-al doilea corp ridicam in corpul de sus fagurii cu provizii,
locul ramas liber in corpul de jos fiind umplut cu faguri claditi
si artificiali intercalati. Cuibul de jos se obtureaza cu linoleum
lasand descoperita doar o mica portiune pentru ca albinele sa
poata urca si in corpul de sus. La celelalte familii, aceasta
operatie se face inaintea plecarii in pastoral la culesul de
salcam. Linoleumul se inlatura inaintea plecarii in pastoral,
la stupii foarte puternici, sau cu prilejul extractiei, doar
la stupii ce acopera bine cu albina cele doua corpuri.
Daca nu se practica pastoralul,
dupa culesul principal, sau atunci cand familiile devin foarte
puternice, cu surplusul de albina si puiet capacit se formeaza
roiuri temporare, in toamna inlocuind cu ajutorul lor matcile
necorespunzatoare. Unificarea se poate face si inaintea unui
cules principal. Fiecare apicultor poate experimenta una din
tehnicile descrise la stupul vertical sau orizontal, creandu-si
propria tehnica, in functie de timpul disponibil si conditiile
specifice de lucru.
stuparit
stationar
sus
Stupul
orizontal
Inventatorul stupului orizontal
este francezul Layens (1834-1897), unul dintre precursorii apiculturii
sistematice. Pentru tarile unde mierea nu se cere pe calitati
deosebite poate fi considerat ca cel mai bun stup.
Dimensiunile
stupului standardizat orizontal 4170 pe 20 de rame
STAS sunt urmatoarele: 780 mm lungime, 450 mm latime si 390
mm inaltime. In interior cei 2 pereti din fata si spate au un
falt pe care se sprijina umerasele ramelor, si altul de 8 mm
mai sus pentru sprijinul celor 6 scandurele acoperitoare ce
formeaza podisorul, ale caror dimensiuni sunt de 484 x 130 x
10 mm. Una din aceste scandurele acoperitoare are la mijloc
o taietura de 350 x 90 mm prevazuta cu panza metalica. Ea se
aseaza peste nucleul ajutator in timpul transportului, drept
spatiu de aerisire.
Capacitatea
corpului de stup poate fi redusa cu ajutorul a 2 diafragme:
una scurta (are inaltimea de 310 mm pe sub
care albinele pot trece in compartimentul vecin, unde stau fagurii
de rezerva); cea de-a doua are 390 mm inaltime inchizand etans
spatiul dintre compartimente, fiind denumita diafragma
oarba. Aceasta diafragma este folosita atunci cand
intretinem in acelasi stup 2 colonii.
Pentru fixarea ramelor de
transport, stupul are o bara transversala care prinde sub ea
scandurile de podisor stranse in 2 grupe la capete. Capacul
are dimensiunile exterioare de 934 mm lungime, 604 mm latime
si 120 mm inaltime, avand la partile laterale 2 deschideri longitudinale
pentru ventilatie, cu site inclinate. Deschiderile au dispozitive
de inchidere pentru iarna. Stupul este prevazut la partile laterale
cu 2 manere solide, pliabile, de fier beton, iar fundul este
fixat de corpul stupului, avand pe dedesubt 2 stinghii transversale
de 516 mm lungime, 60 mm latime si 40 mm inaltime, putand servi
si ca picioare inaltatoare ale stupului. Stupul este prevazut
cu 4 urdinisuri (2 taiate in peretele frontal spre margini,
cu dimensiunile de 300 x 20 mm inaltime; cel de-al treilea este
de 150 mm x 20 mm taiat in partea din dreapta a peretelui, fiind
folosit de colonia mica ajutatoare; cel de-al patrulea este
rotund, cu diametrul de 25 mm, in mijlocul jumatatii din dreapta,
servind drept urdinis de iarna). Toate urdinisurile au scandurelele
de zbor prinse in balamale si se inchid cu cate un foraiber.
Avantaje:
toate lucrarile se reduc la
mutarea fagurilor, un singur apicultor putand intretine de unul
singur un mare numar de stupi
poate fi folosit cu usurinta
la cresterea botcilor in prezenta matcii, la iernarea in acelasi
stup a doua familii, la unificari etc., fara un efort deosebit.
Dezavantaje:
-
la un cules in
avalansa cuibul este blocat
din prima zi;
-
depozitarea
mierii se face lateral, multi
faguri cu miere fiind ocupati si cu puiet si, din aceasta
cauza mierea nu este de calitatea celei extrase din stupii
verticali, maturizandu-se mai greu
( Acesta este si motivul pentru care normele UE recomanda
folosirea doar a stupilor verticali. In Romania acest tip
de stup este foarte folosit datorita usurintei cu care se
lucreaza, un singur apicultor putand ingriji de unul singur
un mare numar de stupi orizontali, mai ales daca acestia
se afla in componenta unui pavilion apicol);
-
are
fund fix, iar urdinisul este prea mic pentru
asigurarea unei ventilatii suficiente pe timpul zilelor
calduroase;
-
capacul este prins
in balamale si nu ingaduie suprainaltarea cu
magazine.
stuparit
stationar
sus
Stupul
pepinier
Este un stup orizontal folosit
la cresterea, imperecherea, intretinerea si iernarea matcilor,
stupul fiind compartimentat in 6-8 nuclee cu diafragme etanse,
nucleele iernand sub acelasi acoperis. Pentru iernare, cel mai
indicat este tipul Maissoneuve, prevazut cu
9 nuclee a 2-3 rame ocupate integral de albine, avand provizii
de cea mai buna calitate pe cel putin 3 sferturi din inaltimea
ramelor. Un rol deosebit il au acesti stupi atunci cand unificam
coloniile cu nucleele tip buzunar, folosind matcile ramase,
cu fagurii si albina insotitoare, pentru popularea acestor stupi
pepinieri. Cand culesul a trecut, colonia de baza se restrange
si nucleul isi reia vechiul domiciliu. Peste iarna sunt folositi
la pastrarea matcilor de rezerva pentru inlocuirea pierderilor
datorate iernarii. Fiecare compartiment va avea scandurica proprie
de zbor si va fi vopsit la exterior cu o alta culoare, avand
si un numar de identificare ce va corespunde cu numarul de pe
podisor, in podisor avand o gaura de 70 mm pentru hranire.
stuparit
stationar
sus
Stupul
Wells
A fost conceput pe 16 rame
de 30 pe 40 cm, avand la mijloc un perete despartitor prevazut
cu un dreptunghi de sita dubla, in vederea iernarii a 2 colonii,
fiecare compartiment fiind prevazut cu urdinis propriu pe laturi
opuse. Cand una din coloniile gazduite este slaba, stupul se
intoarce la 180Ú, albinele compartimentului puternic populandu-l
pe cel slab si viceversa, albinele avand acelasi miros (datorita
sitei despartitoare). La aparitia culesului, deasupra celor
2 colonii se pune o singura magazie de recolta, care se intinde
pe toata suprafata stupului dublu, izolata cu o gratie Hanemann.
Recolta obtinuta este peste asteptari! Dupa trecerea culesului
corpul de deasupra se ridica.
stuparit
stationar
sus
Stupusorul
Stupusorul sau nucleul de
imperechere este o cutie cu rame, in general mult mai mici decat
cele normale, folosite cu scopul economisirii materialului biologic
necesar pentru imperecherea unei matci, matca imperecheata si
cu insusiri valoroase constituind baza apiculturii moderne.
Stupusorii de fecundare cu cate 3-4 rame mici, dupa ce li s-a
pus hrana in hranitoare si li s-a altoit botca matura, se populeaza
folosind o palnie larga sus si ingustata jos (cat suprafata
stupusorului) in care se perie albina de pe fata unui fagure
cu puiet, cea de-a doua fata periindu-se in stupusorul alaturat.
Stupusorii se inchid si se duc la racoare si intuneric avand
deschise ventilatoarele de aer de la fund. Acestor stupusori
li se pot da si matci neimperecheate inchise in colivii de protectie,
avand o foita de fagure artificial sau putin serbet la orificiul
de iesire.
Exista mai multe tipuri de
stupusori (tip Fota sau Godolo),
cel mai simplu fiind cel al lui Zander.
Atunci cand sunt folosite micronucleele nu este bine sa folosim
botci, existand riscul racirii acestora, ci vom folosi doar
matci eclozionate.
Neajunsuri:
-
sunt fara de folos in perioadele reci;
-
au nevoie de multa supraveghere, de ajutor
si hranire continua;
-
adeseori, albinele si matcile parasesc
acesti stupusori;
-
nu pot fi folositi la stabilirea calitatii
unei matci, din cauza spatiului insuficient pentru dezvoltarea
normala.
stuparit
stationar
sus
Substanta
de matca
Substanta de matca este inhibitiva
pentru albinele ouatoare, mentine coeziunea coloniei si apare
la scurt timp dupa eclozionarea reginei, conditia de baza fiind
ca regina sa fie hranita imediat dupa iesire.
La matcile eclozionate in custi, fara albine insotitoare, substanta
este elaborata abia dupa 1-2 zile. Mirosul propriu al matcii
este influentat de anumite glande, de aparatul sau reproducator
si de hrana primita de la albinele insotitoare, constituind
principalul factor de coeziune si recunoastere al albinelor
unei colonii.
Substanta
de matca sintetica ( vezi ABC-ul apicol, vol II,
pag 235-236) se prepara in felul urmator: Din
familia crescatoare se iau matci tinere eclozionate si tinute
2 zile in custile de protectie, se introduc intr-o sticluta
colorata, turnand peste ele o solutie de lanolina 2% dizolvata
in eter sulfuric pur (2 cm cubi solutie pentru fiecare matca).
Cele mai bune matci folosite in acest scop sunt cele aflate
in caldurile rutului. Cu ajutorul unei pensete, dupa 14 zile
de macerare, cadavrele matcilor sunt scoase, lasand sa se scurga
bine din ele solutia. Sticluta se lasa deschisa pentru
evaporarea eterului. Pe fund va ramane lanolina cu
substanta de matca concentrata. Sticluta se inchide iar preparatul
se pastreaza bine multi ani, putand fi folosit la inhibarea
instinctului de roire sau la franarea bezmeticirii unei familii
de albine orfane.
stuparit
stationar
sus
Substante
cu uz apicol
stuparit
stationar
sus
Sugelul
Sugelul
sau urzica moarta este o planta vivace din familia Labiatae,
cu tulpina in 4 muchii, acoperita cu perisori cu frunze crestate,
adeseori patate cu alb. Florile plantei au culoarea alba si
seamana intru totul, afara de culoare, cu sugelul rosu sau cu
sugelul galben, toate bune melifere. Cea mai insemnata si cea
mai raspandita dintre toate aceste varietati este sugelul rosu,
o planta scurta ce nu creste mai mult de 10-25 cm, cu frunze
petiolate, opuse, crete, ovale in forma de inima, cu flori purpurii
axilare. Mirosul acestora este neplacut, dar da mult polen si
nectar, productia al ha variind intre 50-180 kg la ha. Inflorirea
incepe devreme, o data cu caldura primaverii. La disparitia
ei apare floarea de salcam.
sus
Sulfina
Cunoscuta si sub denumirea
de iarba de piatra, molotru, sufulg, molotru galben, trifoi
mare, sulfina
este o planta erbacee bianuala, din familia Leguminoase, existand
mai multe soiuri: sulfina albastra, alba si o varietate obtinuta
prin selectie. Inflorirea sulfinei tine o luna, iar cand se
cultiva si varietatea galbena albinele au un cules neintrerupt
timp de aproape 2 luni. Planta secreta nectar si pe timp rece,
productia variind intre 200 si 600 kg la ha. Sulfina are o radacina
pivotanta ce atinge 2 m, putand creste pe orice teren. Pe petalele
florilor, in polenul si nectarul de sulfina pot fi gasiti numerosi
bacteriofagi cu ajutorul carora albinele se vindeca de loca.
In cazul in care polenul recoltat este umezit de vreo ploaie,
fermenteaza repede, producand dicumarina,
o substanta otravitoare ce provoaca hemofilia,
o boala a sangelui, foarte periculoasa.
Sulfina este si o buna planta
furajera, plina de substante hranitoare, foarte bogata in albumina
digestibila.
sus
Sulful
Este un metaloid de culoare
galbena numit si pucioasa, fiind
folosit in apicultura fie pentru fumigatia fagurilor si distrugerea
daunatorilor, fie pentru prevenirea micozelor.
Prin aprinderea
pucioasei se degaja bioxidul de carbon care
se evidentiaza in tratarea fagurilor cu spori de nosemoza, atunci
cand fagurii sunt umeziti cu apa (3 tratamente la interval de
3 ore). Dupa tratare cu acid sulfuros, apa
acidulata trebuie eliminata prin centrifugare, pentru a nu omori
albinele, dupa care fagurii se spala bine cu
apa imbaindu-se si uscandu-se inaintea introducerii in cuiburile
coloniilor de albine.
Atentie!
Miere necapacita din celulele deschise contine un procent de
apa care ar putea fixa bioxidul de sulf in ea, transformandu-l
in acid sulfuros, intoxicand grav albinele carora li se da spre
consum. Daca, totusi, au fost supusi fumigatiei, fagurii trebuie
sa fie pusi la uscat 10-12 zile intr-un pod bine aerisit, unde
albinele nu pot patrunde.
sus
Suport-botca
Este un dispozitiv de forma
cilindrica sau cubica pe care se lipeste o botca artificiala.
Se mai numesc degetare sau dopuri, in functie de metoda de crestere
folosita. In metoda Doolittle degetarele sunt cilindrice avand
diametrul de 15 mm si inaltimea de 10 mm, avand la un capat
o excavatie de 0,5 mm in care se fixeaza botca cu o picatura
de ceara. La celalalt capat se termina cu un guler de 1 mm ce
intra intr-un orificiu al unei sipci fiecare sipca fiind prevazuta
cu 16 orificii. In metoda Heyrand, suportul botca numit dop
este de grosimea unui creion. La un capat are fixata o pana
ascutita din tabla sau lemn - pentru a-l fixa pe fagure. Pe
capatul opus se lipeste cu ceara celula cu larva scoasa cu ajutorul
unei preducele, pe fagure prinzandu-se 28 de dopuri astfel pregatite.
In metoda lui Orosi Pall Zoltan se folosesc mici cuburi de lemn
pe care se lipesc celulele sectionate taiate dintr-o fasie de
fagure cu oua.
sus