Text
 

Diverse

Legaturi de interes apicol

Linkuri apicole romanesti

Adresa site-ului
Descrierea pe scurt a site-ului
asociatii apicole
anunturi apicole
forumuri de apicultura
Apicultura si diverse preocupari si pasiuni http://www.cmuntean.ro/site/apicultura

 

site-uri apicole, magazine on line si forumuri apicole
http://groups.google.com/group/propuneriapicole/about
Toti cei care au idei novatoare, propuneri de colaborare pe teme apicole, sunt chemati sa si le expuna. Nu trebuie sa ne temem de concurenta informationala, ci de cea neloaiala si de monopol.

 

linkuri apicole straine

Adresa site-ului
Descriere
schede tecniche di apicultura
P-O's Beekeeping Homepage
Beekeeping info on the Web since 1995
Apicultural Division of the Research Institute of Pomology and Floriculture together with Polish Bee Research Association publishes a scientific magazine in English ”Journal of Apicultural Science” which presents effects of actual research in apicultural range.
Pascal THIRY et le Rucher de l'Escoutay
Apiculteur à Montélimar-Drôme Provençale
Beehoo annuaire mondial de l'apiculture et des abeilles ...

LES RUCHERS D'ARGONNE - Céline GOBIN, apicultrice a Contault-le-Maupas - France

Ce site a pour vocation de montrer au plus grand nombre, le monde des abeilles et l’apiculture …
Ce site propose les pratiques apicoles, les produits de la ruche et la documentation de l’apiculteur Ma: Pratique de la conduite de la Ruche Warré, Elevages et sélection de Reines Carnica, Production de Miel de la Broye, Observation de Bourdons et de Frelons, Galerie de photos apicoles...
LA RUCHE POPULAIRE ou LA RUCHE DE L'ABBÉ WARRÉ
site-ul organizatiei FAO
site-ul apicol al englezului Dave-Cushman
1000 Bee Web Links
contine articole, evenimente, sfaturi etc.
un site mentinut de Zachary Huang, MI-USA, bine documentat
http://www.xmarks.com/s/site/ourworld.compuserve.com/homepages/beekeeping/weblinks.htm
portal englezesc cu o mie de linkuri apicole
http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e00.htm#con
documentatie apicola in engleza, de foarte buna calitate
Site recomandat pentru incepatori si nu numai...
http://www.beekeeping.com/abeille-de-france/index.htm?sommaire.htm&1
documentare, articole de arhiva, editoriale apicole, prezentarea SNA (Sindicatului National al Apicultorilor francezi) etc.

http://www.beecare.com/indexDynFrames.htm?http://www.beecare.com/Navigation/SideNavFrame.htm&0;

http://www.apiservices.com/_menus_fr/index.htm?menu.htm&0

legaturi catre site-uri de documentare apicola, enciclopedii apicole etc.
alte site-uri apicole, de limba engleza
alte site-uri apicole, de limba franceza

 

sus


 

Comentarii, intrebari, pareri, propuneri, raspunsuri etc.

Nr crt
Titlu intrebarii, articolului, propunerii, informarii etc
Data
Autorul intrebarii
Titlu raspuns, comentariu, legaturi adiacente etc.
Autorul raspunsului...
1
Raportul Comisiei Europene privind ameliorarea si comercializarea mierii
23.01.04
COMISION DES COMMUNAUTES EUROPEENES

Scurt istoric

Dr. Mary Pana si

Teodor Boncescu

2
april. 04
Adrian Aron
sfat personal (mai.04)

sus 


 

Intrebari:

1. Adrian Aron

Testarea si atestarea mierii pt. export

Ma numesc Adrian Aron si am cateva propuneri si intrebari in ceea ce priveste testarea si atestarea calitatii mierii ce are ca destinatie exportul. Daca ma puteti indruma spre un astfel de laborator va sunt recunoscator. Am purtat de curand o discutie cu un importator german din Hamburg care importa regulat miere din SE Europei. Acest importator este hotarat sa cumpere miere conditia esentiala fiind testarea calitatii acesteia la un laborator recunoscut international, cea de-a doua conditie fiind cantitatea acesteia: minim 20 de tone. In acest sens, as dori colaborarea cu alti producatori, in vederea realizarii cantitatii respective.

sus


 

2. Adrian Galofteanu

Stuparitul industrial

Am 43 de ani, lucrez printre stupi de la 10 ani si doresc sa pun bazele unei ferme apicole. In prezent conduc o stupina de 150 de stupi si intentionez sa creez o ferma cu 4-5 stupine. Sunt foarte interesat de tot ce este scris despre stuparitul industrial. Daca este cineva care ma poate ajuta cu ceva ma poate contacta la urmatoarea adresa: agalofteanu@hotmail.com

sus


 

Raspunsuri:

1. Mary Pana

Sfat personal

Laboratorul roman agreat de autoritatea in domeniu pentru controlul mierii la export: institutul de control alimente de la Obor - piata Obor, cladirea din caramida rosie. Pentru autorizarea la export: a se contacta Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Securitatea Alimentelor.

Sfat personal:

Realizati controlul si documentele necesare - conform legislatiei romane, DAR:

a.    Colectati miere numai de la producatori care va declara in scris ca nu au folosit substante interzise (faceti contract cu clauza de plata despagubiri in caz de retur al mierii) sau faceti control de laborator la fiecare furnizor. Sa nu plecati de la ideea ca, prin amestecarea mierii de la mai multi producatori intr-un singur tanc de colectare reziduurile indezirabile se vor "dilua" si nu vor mai fi detectate. Laboratoarele serioase utilizeaza tehnici performante care detecteaza valori reziduale f.f. mici.

b.    Discutati cu persoana interesata din Germania si rugati-o sa va dea adresa unui laborator german agreat, unde sa puteti face un control pe cateva esantioane inaintea exportului propriu-zis.

Este mai bine sa prevedeti punctele de risc in avans, pentru a nu va trezi cu mierea returnata.

Dr. Mary PANA, Director departament sanatate si distributie, GUYOMARC`H ROMANIA

sus 


 

Discutii si comentarii

  • Raportul Comisiei Europene

Am gasit pe site-ul, la noua legislatie Bruxelles, raportul Comisiei catre Consiliu privind a doua runda de actiuni in domeniul apicol si propunerea pentru noul regulament la adresa: http://europa.eu.int/eur-lex/pri/fr/lip/latest/doc/2004/com2004_0030fr01.doc la care am facut si un comentariu personal.

Raportul original de pe site este comentat de Dr. Mary Pana, Director departament sanatate si distributie GUYOMARC`H ROMANIA dupa cum urmeaza:

Bruxelles 23.01.2004: este publicat „Al doilea raport al Comisiei catre Consiliul si Parlamentul European asupra aplicarii regulamentului CEE nr. 1221/1997 care cuprinde regulile generale de aplicare a actiunilor vizand ameliorarea productiei si comercializarea mierii".Acest raport propune un nou regulament pentru actiunile de ameliorare a productiei si comercializarii mierii in spatiul UE. Interesul nostru vizeaza: a)   informarea apicultorilor cu privire la actiunile UE in domeniu inca din faza de proiect al Comisiei; b)   orientarea actiunilor apicultorilor spre obiectivele UE, tinand cont de faptul ca exportul mierii spre UE trebuie sa se supuna exigentelor acesteia; c)   propunerea unui proiect catre organele decizionale romane care sa aiba la baza direct deciziile comunitare, indiferent daca Directivele respective au fost implementate sau nu; d)   stabilirea unei prioritati pentru sectorul apicol romanesc: miere fara reziduuri.

A.  Scurt istoric

In anul 1997, Consiliul European publica Regulamentul nr. 1221, cu scopul de a ameliora productia si comertul cu produse apicole in spatiul Uniunii Europene. Acest regulament stabilea actiuni ale statelor comunitare, comunicate prin rapoarte anuale catre Consiliul European. Pe baza acestor rapoarte nationale, la fiecare trei ani, Comisia publica un raport, cel de fata fiind al doilea, pe perioada 2001-2003.Pe parcursul celor sase ani de la aplicarea vechiului regulament (ii spunem "vechi" deoarece va fi in curand inlocuit), conditiile si prioritatile din sectorul apicol au suferit modificari, ceea ce a dus la propunerea unui nou regulament. Aceasta propunere se afla la sfarsitul raportului.UE a fixat in 1997 obiectivul de baza al acestei actiuni: un program derulat pe trei ani de catre fiecare stat, avand ca scop „ameliorarea conditiilor de productie si de comercializare a produselor apicole in Uniunea Europeana".Totodata au fost fixate cinci sectoare prioritare de actiune, lasand la altitudinea fiecarui stat stabilirea procentului de implicare pe fiecare din cele cinci prioritati, in functie de conditiile existente in fiecare tara. Cele cinci prioritati de activitati erau urmatoarele (NB: au ramas si in propunerea noului regulament, dar in procente diferite):

  1. asistenta tehnica acordata apicultorilor;

  2. rationalizarea transhumantei;

  3. lupta contra varroozei;

  4. repopularea septelului apicol si sustinerea pentru efectuarea analizelor la miere;

  5. cercetarea aplicata in domeniul apiculturii si produselor apicole .

Lupta contra varroozei a absorbit, in perioada 1997-2000, o suma mai putin importanta. In urmatoarea  perioada, 2001-2003, datorita exploziei acestei parazitoze in majoritatea tarilor europene, procentul a crescut brusc la 41%. S-a stabilit, inca de la inceput, ca masura de lupta impotriva acestei parazitoze nu vizeaza eradicarea ci reducerea impactului economic al varroozei asupra rentabilitatii productiei. Mai mult, se reliefa o problema mult mai complexa, indusa de varrooza: bolile asociate, respectiv boli infectioase a caror raspandire este strans legata de Varroa Jacobsoni. Dupa varrooza urmau in ordine: asistenta tehnica pentru apicultori cu 26%, transhumanta cu 20%, cercetarea aplicata cu 7%, iar analizele pentru miere cu 6%.

NB: Oare care ar fi ordinea prioritatilor la noi? Eu nu ma decid in alegerea prioritatii nr. 1: asistenta tehnica pentru apicultori sau varrooza? Cred ca altii ar alege fondurile pentru analizele de laborator, aspect pe care eu il clasez pe ultimul loc. De ce? Pentru ca se poate rezolva de o maniera rapida si eficace. Singura problema pe care o relev NU este CINE este in stare sa faca analizele HPLC la miere ci ... CINE PLATESTE? Aici este dezbaterea de fond: daca am vorbi de producatori, ar trebui sa-i includem aici, conform legislatiei comunitare, doar pe cei cu peste 150 familii. Restul ar intra la categoria „activitate hobby", adica ar produce doar de placere miere consumata pe riscul lor, de familia lor, fara drept de comercializare.Iar un producator cu 150 de familii, isi poate plati o analiza de laborator. Sau cel care o exporta, din prima la export. Sau sindicatul apicultorilor, asa cum se procedeaza in alte tari, sau, de ce nu, din fonduri SAPARD, daca se reuseste construirea unui proiect real si eligibil.

Las subiectul deschis, sa ascultam si alte pareri, sugestii...

Dr. Mary Pana, Director departament sanatate si distributie,GUYOMARC`H ROMANIA

B.  Discutii pe baza raportului

Sa ne oprim acum asupra celor cinci obiective ale actiunii (pct. 4.3.1, pag. 8 din raport):

  1. Asistenta tehnica: este destinata cresterii eficacitatii productiei si comercializarii, prin aplicarea celor mai bune tehnici. Cursurile de formare si alte actiuni similare pentru apicultorii si responsabilii de asociatii sau de cooperative vizeaza in special domenii precum cresterea organizata (ferme) si prevenirea bolilor, conditiile de recoltare si ambalare, depozitare, transport si marketing. Aceste cursuri sunt foarte cautate si din acest motiv, statele membre au cerut intarirea mijloacelor (financiare si umane, respectiv bani si persoane care sunt capabile de a realiza formarea apicultorilor) asociatiilor apicole pentru a raspunde mai bine exigentelor apicultorilor..   
  2. Rationalizarea transhumantei: reprezinta un capitol important de rezolvat atat pentru statele europene cat si pentru Romania. Eu il consider cel mai dificil deoarece are nevoie de un grup de lucru care sa includa multe activitati, aparent separate, dar care se gasesc, pentru sectorul apicol, intr-o interdependenta vitala. Regulamentul european prevede pentru acest capitol, urmatoarele activitati: un registru de transhumanta, investitii in echipamentul necesar transhumantei, harti pentru transhumanta anuala, bazate pe studii de poluare regionala, categorii florale etc. Pe scurt, realizarea organizata a transhumantei si informarea apicultorilor despre zonele deschise si cele inchise transhumantei. De ce inchise? Pentru ca exista regiuni cu grad inalt de poluare, care pun in pericol lantul trofic, de la albina la consumatorul final.Si acesta este un subiect amplu, daca il lasam deschis discutiilor.
  3. Lupta contra varroozei si a bolilor asociate: are ca scop diminuarea cheltuielilor ocazionate de aplicarea tratamentelor in stupi. Aceasta boala parazitara provoaca in prezent in Europa o puternica diminuare a randamentului productiei apicole si pierderi importante de colonii in cazul in care nu se aplica nici un tratament. Slabirea rezistentei coloniilor de albine prin actiunea nefasta a acestui parazit este unul din motivele aparitiei bolilor asociate. Varrooza nu poate fi eradicata complet iar singurul procedeu de scadere al incidentei bolii este utilizarea produselor medicamentoase autorizate care nu lasa reziduuri in mierea recoltata. Ideal ar fi de utilizat numai produse omologate in Uniunea Europeana si autorizate pentru comercializare pe teritoriul Romaniei. Aceste produse sunt insa scumpe, iar noi suntem obisnuiti sa cumparam ce este mai ieftin, cred eu, din doua motive: 1) nu ne permitem mai mult, 2) nu avem la dispozitie materiale informationale care sa ne permita sa alegem, in functie de scopul urmarit: mica productie, export, procesare etc.Las deschis si acest subiect, adresat si firmelor care comercializeaza produse medicamentoase contra varroozei la noi in tara. Pentru a scapa de obiceiul de a cumpara ce-i mai ieftin, indiferent daca-i autorizat sau nu, eficace si fara reziduuri, statele europene au adoptat o masura simpla: au subventionat diferenta de pret, diferenta care a fost calculata pornind de la cel mai scump medicament minus pretul celui mai ieftin. Rezultatul acestui calcul simplu a fost subventionat. Acum urmeaza fondul problemei: CINE a subventionat diferenta de 2 EURO? In nici un caz un singur element, cum ar fi la noi bugetul de stat. Apicultorii sunt asociati si platesc o taxa anuala. Din aceasta, 1 EURO merge la acoperirea a 50% din cei 2 EURO in discutie. Celalalt EURO este platit de buget, dar 50% este subventionat de Bruxelles, deci se va intoarce in vistieria fiecarui stat. Sunt sigura ca va puneti problema astfel: bine, dar noua cine ne subventioneaza cei 50%? Noi nu dispunem de fonduri comunitare pentru ca nu suntem inca in UE. Este purul adevar, dar lasati-ma si pe mine sa va pun o intrebare: cate proiecte, avand acest subiect, au trimis institutiile, organizatiile care va reprezinta - la Bruxelles si, mai ales, cate au fost returnate cu raspuns negativ??? Poate intra acest cost suplimentar - intr-un proiect de dezvoltare a unui sector din agricultura - de exemplu, un Program SAPARD? Poate fi inclus alaturi de celelalte patru prioritati ale UE - daca le consideram si ale Romaniei - intr-un asemenea program? Las aici subiectul deschis, pentru cine poate raspunde.
  4. Sustinerea pentru efectuarea analizelor la miere, avand un scop dublu: ameliorarea comertului cu miere (vezi problemele la export) si asigurarea consumatorului asupra a ceea ce consuma. Aici am putea include si etichetarea produselor apicole, subiect deosebit de important, pe care prefer sa il tratam separat, cu alta ocazie. Trebuie sa avem in vedere cele doua mari grupe de analize: a) prima, care cuprinde analizele privind caracteristicile fizico-chimice ale mierii conform originii botanice - si care permit clasarea diferitelor tipuri pe calitati diferite si implicit, preturi diferite; b) a doua categorie, respectiv analizele de reziduuri, denumite groso modo, care implica mai multe teste, pentru moleculele pe care nu trebuie sa le gasim de loc in miere sau pentru moleculele care au dreptul de a se regasi in miere, dar pentru care sunt stabilite anumite praguri (denumite Limite Maxime Reziduale) duce la distrugerea lotului din care provine esantionul analizat.Ce inseamna „lot" in acest caz? Daca unitatea de colectare a mieriii X a colectat miere de la 100 producatori, a amestecat-o si a trimis o proba la analiza la un laborator si daca va fi considerata drept neconforma, intreaga cantitate de la cei 100 producatori va necesita punerea sechestrului si distrugerea ei pe cheltuiala... producatorului, deci a celor 100 de apicultori!Un subiect deosebit, care poate lega o discutie deosebita intre producatori, transformatori, asociatii, minister, veterinari, zootehnisti, specialisti de laborator s.a.
  5. Sprijin pentru cercetarea aplicata: In raportul sau, Comisia considera ca posibilitatea includerii de proiecte specifice de cercetare aplicata pe tema ameliorarii calitative a mierii in cadrul „programelor comunitare pentru miere" si punerea la dispozitia apicultorilor a rezultatelor acestora, ar putea fi un sprijin real pentru cresterea veniturilor producatorilor de miere.

Aceste proiecte se pot derula si la noi, intre specialistii institutiilor de profil si cei ai tarilor comunitare. Este deja bine stiut, fiecare institut de prestigiu din Europa dispune de fonduri alocate anual pentru diverse teme de cercetare. Se prezinta un proiect din partea cercetatorilor romani si se porneste o colaborare pe tema respectiva. Am explicat de o maniera simplista pentru ca este imposibil ca Institutul Roman pentru Apicultura sa nu posede astfel de proiecte in derulare. Eu personal nu am cunostinte legate de acest subiect, dar, mi-ar place sa ne raspunda o persoana implicata in activitatea de cercetare apicola aplicata.

Dr. Mary Pana, Director departament sanatate si distributie,GUYOMARC`H ROMANIA

C.   Concluzii si propuneri

  1. Incepand cu pagina 13 din documentul specificat, putem studia propunerea de Regulament apartinand Consiliului referitor la actiunile din domeniul apiculturii.
  2. La articolul 8, se propune abrogarea vechiului Regulament, 1221/1997.

Aceasta propunere ramane o viitoare tema de discutii virtuale, pentru toti cei interesati de viitorul apiculturii romanesti. Toate subiectele abordate in acest material raman deschise, cu permisiunea domnului Boncescu.

Dr. Mary Pana, Director departament sanatate si distributie,GUYOMARC`H ROMANIA

sus


 

Omologarea artizanala a pavilioanelor apicole

Pavilioanele apicole, pentru a mai putea circula pe drumurile publice trebuiesc omologate. Omologarea artizanala se face in urma intocmirii documentatiei aferente de catre un inginer specialist. Pentru cei interesati iata cateva adrese (insa nu mai stiu daca sunt actuale):

  • Ing. Chiorean Ion - Targu Mures, Aleea Carpatilor 27, ap 71, tel: 0265 212614;
  • Ing. Lisovschi - Bucuresti - Tel. 021 232.42.70;
  • Ing. Cristi Spanu - Campulung-Muscel - Tel. 0722.675217

Specialistii ce pot intocmi documentatii pentru omologare sunt invitati sa se inscrie pe aceasta lista.

sus



Legislatie apicola

Desi am deschis acest subiect marturisesc ca nu sunt multumit de materialul gasit pana in prezent. Rubrica ramane deschisa pentru toti cei ce vor sa colaboreze.

 

Titlul legii, ordonantei etc.
Nr
Data aparitiei
Publicata in
La data de
Legea apiculturii
89
28.04.1998
Monit.Ofic. 170
30.04.98
Legea sanitar veterinara si completarile aduse
60
1974
Legea zootehniei
17
16.01.2002
M.O. Partea I, 72
31.01.02
Legea reviziei remorcilor apicole
167
2003
M.O. 291
25.04.03
Alte legi: da clic aici si contribuie si tu la informarea noastra!

Legea Apiculturii nr. 89/28 aprilie 1998 publicata in Monitorul Oficial nr. 170 din data: 30 aprilie/98: http://diasan.vsat.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=12298

Legea sanitar veterinara nr. 60/1974 cu completarile aduse de: OUG 42, L. 62 din 24 aprilie 2000 si M. Of. 185 din 27. 04. 2000 - privind aprobarea OUG. nr. 42/1999 pentru completarea Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, Legea 374 din 11 iunie 2002 privind aprobarea Ordonantei de urgenta  a Guvernului nr. 90/2000 pentru modificarea si completarea Legii sanitare veterinare nr. 60/1974: http://domino2.kappa.ro/mj/lex2002.nsf/Emitent/C2256B3D0046D5C8C2256BF70025DCB1?OpenDocument  ;

Legea zootehniei nr. 72/16.01/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 72 din 31 ianuarie 2002 http://kovaszna.uw.hu/files/zootorv.html ;

Legea 167/2003 cu privire la revizia remorcilor apicole pentru aprobarea Ordonantei Guvernului 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica: http://diasan.vsat.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=1857, publicata in Monitorul Oficial Nr. 291 din 25/04/2003 face referire la remorcile apicole care vor fi verificate la 3 ani (lege ce a intrat in vigoare la 2 luni de la publicarea in MO, adica dupa 25.06.2003) http://diasan.vsat.ro/proiecte/2000/300/90/4/leg_pl394_00.pdf .

sus


Soft Gratuit

Adresa site
Descriere
http://www.free-soft.ro/download-ro.html la aceasta adresa se poate incarca dictionarul Everest, cel mai mare dictionar gratuit multilingv, autor: Daniel Vladutu
   

 

sus

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala http://romapis.org/index.php?id=salvatialbinele

© 2002 ult rev: 7-jan-19

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits