Text
 

Legaturi importante pentru apicultori

Pagina este deschisa tuturor apicultorilor binevoitori, ce vor sa contribuie la imbogatirea acestui site, împartasind observatii, impresii, sugestii etc., aplicand dictonul: "daruind vei dobandi". In functie de aceste contributii site-ul va fi de un real folos tuturor, atat începatorilor cat si avansatilor. Nu trebuie sa ne temem de concurenta informationala, ci de cea neloaiala si de monopol. Poate gasim o cale de a comunica si de a ne organiza astfel încat produsele apicole sa se bucure de valorificarea pe care o merita. Astept în continuare contributiile si colaborarea dumneavoastra...
sus

Advertismente 

Titlul articolului Autor Comentatori Anul
Mierea romaneasca în pericol
Mary Pana, Teodor Boncescu
2004
Miere fara reziduuri
2004
MIERE, PROPOLIS, POLEN, LAPTISOR DE MATCA   2008
Laptisorul de matca pur - sursa naturala de regenerare celulara
2010

 

Mierea romaneasca în pericol!

Desi de o calitate inferioara, datorita pretului scazut, mierea provenita din China reprezenta, în 2001, 15-20% din consumul total al UE, fiind utilizata în industrie si bine vanduta în sectorul "marea distributie". Ca urmare a depistarii de reziduuri de cloramfenicol (interzis atat în Europa cat si în SUA), Comisia Europeana a decis oprirea importurilor de miere chinezeasca (30 ian. 2002/69/CE).

Problema reziduurilor de antibiotice este de o importanta majora si a afectat si exportul de miere din Romania. Este usor sa pierzi o piata si aproape imposibil sa o recastigi!

Asa cum au declarat Eugen Zorici, presedintele ACAR (Asociatia Crescatorilor Apicoli din Romania)

http://www.uniuneaeuropeana.go.ro/mierea%20romaneasca%20in23072003.htm si alte personalitati din domeniu

(http://www.medfam.ro/rompres/modules.php?name=News&file=article&sid=1779), începand cu 2004 Romania risca sa nu mai poata exporta miere pe piata UE în cazul în care produsele autohtone nu vor respecta concentratiile de antibiotice admise. Calitatile deosebite ale mierii romanesti au fost remarcate de tarile importatoare care au utilizat-o în vederea realizarii unor mixturi cu mierea de mai slaba calitate provenita din alte state, dar, datorita depistarii în 2002 a unui lot cu antibiotice, Romania a pierdut unele piete, riscand ca mierea romaneasca sa nu mai fie recunoscuta ca o miere ecologica.

Intrucat, pe plan intern, consumul anual este destul de scazut (aproximativ 50-60 g pe locuitor, fata de 1,5-1,7 kg pe locuitor în Germania), 90% din productia de miere este destinata exportului. Directivele Comunitatii Europene 96/23, 97/747 (http://financiar.rol.ro/stiri/2003/12/121172.htm) au stabilit unele masuri de control si norme de calitate, pentru 2003 limita fiind de 20 parti/bilion la streptomicina, 10 parti/bilion la tetraciclina si sulfamide, impunand absenta totala a cloramfenicolului si nitrofuranului. Pentru realizarea indicilor de calitate ceruti (care în fiecare an se apropie si mai mult de 0), procesatorii de miere au fost obligati sa faca analizele de calitate cerute, analize destul de costisitoare si de durata, influentand negativ ritmul de preluare si de export al mierii, Romania ajungand totusi sa produca miere recunoscuta ca "miere BIO".

Problema reziduurilor de antibiotice în miere este de o importanta majora si ar fi bine ca personalitatile din domeniul apicol sa se implice mai mult pentru ca aceasta problema sa fie cat mai bine înteleasa de apicultori si de organele guvernamentale de resort, apicultorii primind tot sprijinul posibil în vederea luarii masurilor celor mai adecvate, efectuand tratamente la albine numai atunci cand este absoluta nevoie si, pe cat se poate, numai cu medicamente care sa nu lase reziduuri.

Desi nu sunt cel mai indicat sa tratez aceasta problema, fiind un simplu apicultor practician, la propunerea doamnei Dr. Mary PANA, Director departament sanatate si distributie GUYOMARC`H ROMANIA, tel.:+4021-310 27 64 fax:+4021-313 45 04, m-am hotarat sa fac un rezumat al unor informatii gasite sau primite, doritorii de informatii suplimentare putand accesa:

sus


 

Clarificari asupra unor date aparute în revistele franceze de specialitate din dec. 2002 (Joel Schiro)

Cu privire la contestarea facuta de unii apicultori, asupra validitatii si fiabilitatii metodelor de laborator de evidentiere a reziduurilor de antibiotice, autorul articolului considera contestarea metodelor drept un obicei al tuturor ipocritilor care nu doresc sa dezbata fondul problemei. Metodele de analiza cele mai economice dar si cele mai putin fiabile sunt CHARM TEST si ELISA. Fiabilitatea redusa a celor doua teste face ca orice rezultat dubios sa fie recontrolat si validat prin HPLC, tehnica pe care nimeni nu o mai poate contesta.

In ultimii ani, s-a trecut de la un prag de detectabilitate de 500 PPB (respectiv 0,5gr/tona miere) la 10 PPB (respectiv 0,01 gr antibiotic rezidual/tona miere) fiind posibil a fi detectate si cantitati mult mai mici.

Afirmatia legata de posibilitatea poluarii exogene a mierii este falsa în proportie de 95%. Posibilitatea reala ca 5% din cazurile de poluare sa fie datorate unor cauze externe de mediu este un subiect asupra caruia se poate discuta ore în sir si, prin urmare, analizele sunt singurele care decid daca o miere va fi sau nu retrasa de pe piata. Adevarata problema consta în informarea apicultorilor asupra riscurilor care decurg din practicile gresite si de a-i ajuta sa evolueze catre respectarea reglementarilor si tehnicilor de control. Astfel, producatorii de miere trebuie sa-si fixeze cat mai repede un obiectiv "fara reziduuri" si sa fie ajutati printr-o informatie corecta si sprijin material în vederea realizarii acestui obiectiv. Pe de alta parte, actiunile apicultorilor vor fi facilitate daca albinele vor fi mai putin expuse intoxicatiilor determinate de produsele fito-sanitare, stiut fiind ca un organism deja slabit este mult mai expus bacteriilor, parazitilor si virusilor care necesita, în mod automat, o utilizare crescuta de medicamente disponibile.


 

Medicamente

medicament pentru varooza care nu lasa reziduuri.

 

Subventii

Titlul articolului
Sursa
Observatii
Comentatori
Data
Cotidianul
Mary Pana
15.04.2004

Subventii la exporturile de vin si miere

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va acorda, anul acesta, subventii la exportul de miere de albine si vin. "Exista un fond, cuprins in buget, de 500 miliarde de lei pe care il putem folosi pentru promovarea exporturilor la aceste produse", a declarat Ilie Sarbu, ministrul MAPDR. Prin aceste masuri, se incearca cresterea exporturilor, deoarece balanta comerciala a produselor agroalimentare continua sa ramana puternic dezechilibrata in favoarea importurilor, in crestere cu peste 50% in primele doua luni din acest an, deficitul fiind de aproape 200 milioane de euro. Potrivit ministrului Agriculturii, s-ar putea acorda subventii si pentru exportul la miei, dar, deocamdata, nu se cunoaste valoarea ce se va acorda pentru un produs. Anul trecut, s-a incercat subventionarea exporturilor la carnea de pui, masura care este in discutia oficialilor si in prezent. "Nu am reusit, in 2003, subventionarea exporturilor la carnea de pui si in acest an sunt retineri, pentru ca producatorii vor o subventie egala cu cea din UE, ceea ce nu ne putem permite", a adaugat Sarbu. In 2003, importurile au totalizat 1,5 miliarde de euro, devansand exporturile cu aproximativ un miliard de euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile au urcat de la 175,4 milioane de euro, la sfarsitul lunii februarie 2003, la 263,7 milioane de euro, in primele doua luni din acest an. Cea mai mare pondere in cresterea deficitului au avut-o importurile de cereale. In acelasi timp, avansul exporturilor a fost de 24,6%, de la 51,2 milioane de euro la 63,8 milioane de euro. (sursa: Cotidianul, 15.04.2004)

Dr. Mary PANA
Director departament sanatate si distributie
GUYOMARC`H ROMANIA

sus


 

Propuneri comentarii

Initiator
Initiator si comentariul propus
Autor raspuns
Specificari suplimentare
Anul
2004

Mary

Caiet de sarcini pentru producatorii / procesatorii de miere - produse export
propunere fara raspuns
Certificarea originii ("label France"), certificarea mierii de calitate controlata, miere bio
propunere fara raspuns
Organizarea apicultorilor în Franta: beneficii, inconveniente, taxe...
propunere fara raspuns
Profilaxie si combatere in diferite maladii ale albinelor: produse, eficienta, reziduuri
propunere fara raspuns

sus


 

Observatii din practica si literatura apicola

Dupa cum o albina are nevoie de colonie ca sa poata trai tot asa si acest site are nevoie de comunitatea apicultorilor, de contributiile dumneavoastra pentru ca fiecare dintre noi sa poata zbura catre noi orizonturi descoperind tot mai multe taine din viata albinelor. Cu toate ca pana în prezent aceste contributii întarzie sa apara si majoritatea cititorilor acestui site asteapta doar sa primeasca informatia gata prelucrata, am actionat dupa vechiul principiu: "do ut des" (ofera ca sa poti primi). De aceea, acest site este deschis tuturor contributiilor, responsabilitatea pentru adevarul informatiilor apartinand apicultorilor sau altor persoane ce au tangenta cu apicultura. Nu mai asa este posibil PROGRESUL!

Autor site

sus


 

Raspunsuri:

1. Pacurar Vasile

Dorinta de colaborare

Apreciez eforturile dvs pentru o mai stransa legatura intre apicultori; sunt de aceesi parere: doar unitatea si o buna colaborare aduce forta. Va fac urmatoarea propunere: sa facem eforturi ca la nivelul tarii sa-i urnim pe apicultori pentru a se asocia la nivelul a max.50 membrii. Avantajele unei astfel de asocieri sunt multe dar cel mai important este ca se poate usor colabora si controla o astfel de asociatie. La nivelul tarii putem apoi infiinta o asociatie privata a apicultorilor profesionisti. La Zalau avem o astfel de initiativa cu un proiect de statut etc. Trebuie sa recunoastem ca A C A, al carui membru sunt, este ca un mamut fara picioare folosit de altfel in interesul unui cerc restrans de persoane.Sa-i dam drumul, abia apoi putem vorbi de a boicota monopolul unora,chiar a procesatorilor care fac avere pe munca noastra.

Astept orice sugestii la www.pacurar@zalau.astral.ro

sus

 

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala http://romapis.org/index.php?id=salvatialbinele

© 2002 ult rev: 22-mar-18

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits