Legaturi
importante pentru apicultori
Pagina
este deschisa tuturor apicultorilor binevoitori, ce
vor sa contribuie la imbogatirea acestui site, împartasind
observatii, impresii, sugestii etc., aplicand dictonul:
"daruind vei dobandi".
In
functie de aceste contributii site-ul va fi de un real
folos tuturor, atat începatorilor cat si avansatilor.
Nu
trebuie sa ne temem de concurenta informationala, ci
de cea neloaiala si de monopol. Poate
gasim o cale de a comunica si de a ne organiza astfel
încat produsele apicole sa se bucure de valorificarea
pe care o merita. Astept în continuare contributiile
si colaborarea dumneavoastra... |
|
|
|
|
|
|
|
sus
Mierea
romaneasca în pericol!
Desi de o calitate inferioara,
datorita pretului scazut, mierea provenita din China reprezenta,
în 2001, 15-20% din consumul total al UE, fiind utilizata
în industrie si bine vanduta în sectorul "marea distributie".
Ca urmare a depistarii de reziduuri de cloramfenicol (interzis
atat în Europa cat si în SUA), Comisia Europeana a decis
oprirea importurilor de miere chinezeasca (30 ian. 2002/69/CE).
Problema reziduurilor
de antibiotice este de o importanta majora si a afectat
si exportul de miere din Romania. Este usor sa pierzi
o piata si aproape imposibil sa o recastigi!
Asa cum au declarat Eugen Zorici, presedintele ACAR (Asociatia Crescatorilor
Apicoli din Romania)
http://www.uniuneaeuropeana.go.ro/mierea%20romaneasca%20in23072003.htm
si alte personalitati din domeniu
(http://www.medfam.ro/rompres/modules.php?name=News&file=article&sid=1779),
începand cu 2004 Romania risca sa nu mai poata exporta
miere pe piata UE în cazul în care produsele autohtone
nu vor respecta concentratiile de antibiotice admise.
Calitatile deosebite ale mierii romanesti au fost remarcate
de tarile importatoare care au utilizat-o în vederea realizarii
unor mixturi cu mierea de mai slaba calitate provenita
din alte state, dar, datorita depistarii în 2002 a unui
lot cu antibiotice, Romania a pierdut unele piete, riscand
ca mierea romaneasca sa nu mai fie recunoscuta ca o miere
ecologica.
Intrucat, pe plan intern,
consumul anual este destul de scazut (aproximativ 50-60
g pe locuitor, fata de 1,5-1,7 kg pe locuitor în Germania),
90% din productia de miere este destinata exportului. Directivele
Comunitatii Europene 96/23, 97/747 (http://financiar.rol.ro/stiri/2003/12/121172.htm)
au stabilit unele masuri de control si norme de calitate,
pentru 2003 limita fiind de 20 parti/bilion la streptomicina,
10 parti/bilion la tetraciclina si sulfamide, impunand absenta
totala a cloramfenicolului si nitrofuranului. Pentru realizarea
indicilor de calitate ceruti (care în fiecare an se apropie
si mai mult de 0), procesatorii de miere au fost obligati
sa faca analizele de calitate cerute, analize destul de
costisitoare si de durata, influentand negativ ritmul de
preluare si de export al mierii, Romania ajungand totusi
sa produca miere recunoscuta ca "miere BIO".
Problema reziduurilor
de antibiotice în miere este de o importanta majora
si ar fi bine ca personalitatile din domeniul apicol sa
se implice mai mult pentru ca aceasta problema sa fie cat
mai bine înteleasa de apicultori si de organele guvernamentale
de resort, apicultorii primind tot sprijinul posibil în
vederea luarii masurilor celor mai adecvate, efectuand tratamente
la albine numai atunci cand este absoluta nevoie si, pe
cat se poate, numai cu medicamente care sa nu lase reziduuri.
Desi nu sunt cel mai indicat
sa tratez aceasta problema, fiind un simplu apicultor practician,
la propunerea doamnei Dr. Mary PANA, Director departament
sanatate si distributie GUYOMARC`H ROMANIA, tel.:+4021-310
27 64 fax:+4021-313 45 04, m-am hotarat sa
fac un rezumat al unor informatii gasite sau primite, doritorii
de informatii suplimentare putand accesa:
sus
Clarificari
asupra unor date aparute în revistele franceze de specialitate
din dec. 2002 (Joel Schiro)
Cu privire la contestarea
facuta de unii apicultori, asupra validitatii si fiabilitatii
metodelor de laborator de evidentiere a reziduurilor de
antibiotice, autorul articolului considera contestarea metodelor
drept un obicei al tuturor ipocritilor care nu doresc sa
dezbata fondul problemei. Metodele de analiza cele mai economice
dar si cele mai putin fiabile sunt CHARM TEST si ELISA.
Fiabilitatea redusa a celor doua teste face ca orice rezultat
dubios sa fie recontrolat si validat prin HPLC, tehnica
pe care nimeni nu o mai poate contesta.
In ultimii ani, s-a trecut
de la un prag de detectabilitate de 500 PPB (respectiv 0,5gr/tona
miere) la 10 PPB (respectiv 0,01 gr antibiotic rezidual/tona
miere) fiind posibil a fi detectate si cantitati mult mai
mici.
Afirmatia legata de posibilitatea
poluarii exogene a mierii este falsa în proportie de 95%.
Posibilitatea reala ca 5% din cazurile de poluare sa fie
datorate unor cauze externe de mediu este un subiect asupra
caruia se poate discuta ore în sir si, prin urmare, analizele
sunt singurele care decid daca o miere va fi sau nu retrasa
de pe piata. Adevarata problema consta în informarea apicultorilor
asupra riscurilor care decurg din practicile gresite si
de a-i ajuta sa evolueze catre respectarea reglementarilor
si tehnicilor de control. Astfel, producatorii de miere
trebuie sa-si fixeze cat mai repede un obiectiv "fara
reziduuri" si sa fie ajutati printr-o informatie corecta
si sprijin material în vederea realizarii acestui obiectiv.
Pe de alta parte, actiunile apicultorilor vor fi facilitate
daca albinele vor fi mai putin expuse intoxicatiilor determinate
de produsele fito-sanitare, stiut fiind ca un organism deja
slabit este mult mai expus bacteriilor, parazitilor si virusilor
care necesita, în mod automat, o utilizare crescuta de medicamente
disponibile.
|
medicament
pentru varooza care nu lasa reziduuri. |
|
|
Titlul
articolului |
Sursa |
Observatii |
Comentatori |
Data |
|
Cotidianul |
|
Mary Pana |
15.04.2004 |
|
|
|
|
|
Subventii
la exporturile de vin si
miere
Ministerul Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va acorda, anul acesta,
subventii la exportul de miere de albine si vin. "Exista
un fond, cuprins in buget, de 500 miliarde de lei pe care
il putem folosi pentru promovarea exporturilor la aceste produse",
a declarat Ilie Sarbu, ministrul MAPDR. Prin aceste masuri,
se incearca cresterea exporturilor, deoarece balanta comerciala
a produselor agroalimentare continua sa ramana puternic dezechilibrata
in favoarea importurilor, in crestere cu peste 50% in primele
doua luni din acest an, deficitul fiind de aproape 200 milioane
de euro. Potrivit ministrului Agriculturii, s-ar putea acorda
subventii si pentru exportul la miei, dar, deocamdata, nu
se cunoaste valoarea ce se va acorda pentru un produs. Anul
trecut, s-a incercat subventionarea exporturilor la carnea
de pui, masura care este in discutia oficialilor si in prezent.
"Nu am reusit, in 2003, subventionarea exporturilor la
carnea de pui si in acest an sunt retineri, pentru ca producatorii
vor o subventie egala cu cea din UE, ceea ce nu ne putem permite",
a adaugat Sarbu. In 2003, importurile au totalizat 1,5 miliarde
de euro, devansand exporturile cu aproximativ un miliard de
euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile
au urcat de la 175,4 milioane de euro, la sfarsitul lunii
februarie 2003, la 263,7 milioane de euro, in primele doua
luni din acest an. Cea mai mare pondere in cresterea deficitului
au avut-o importurile de cereale. In acelasi timp, avansul
exporturilor a fost de 24,6%, de la 51,2 milioane de euro
la 63,8 milioane de euro. (sursa: Cotidianul, 15.04.2004)
Dr.
Mary PANA
Director departament sanatate si distributie
GUYOMARC`H ROMANIA
sus
Propuneri
comentarii
Initiator |
Initiator
si comentariul propus |
Autor
raspuns |
Specificari
suplimentare |
Anul |
|
|
|
|
2004 |
Mary |
Caiet
de sarcini pentru producatorii / procesatorii de miere
- produse export |
|
propunere
fara raspuns |
|
Certificarea originii
("label France"), certificarea mierii de
calitate controlata, miere bio |
|
propunere
fara raspuns |
|
Organizarea apicultorilor
în Franta: beneficii, inconveniente, taxe... |
|
propunere
fara raspuns |
|
Profilaxie si combatere
in diferite maladii ale albinelor: produse, eficienta,
reziduuri |
|
propunere
fara raspuns |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sus
O bservatii
din practica si literatura apicola
Dupa cum o albina are nevoie
de colonie ca sa poata trai tot asa si acest site are
nevoie de comunitatea apicultorilor, de contributiile
dumneavoastra pentru ca fiecare dintre noi sa poata
zbura catre noi orizonturi descoperind tot mai multe taine
din viata albinelor. Cu toate ca pana în prezent aceste contributii
întarzie sa apara si majoritatea cititorilor acestui site
asteapta doar sa primeasca informatia gata prelucrata, am
actionat dupa vechiul principiu: "do ut des" (ofera ca sa poti primi).
De aceea, acest site este deschis tuturor contributiilor,
responsabilitatea pentru adevarul informatiilor apartinand
apicultorilor sau altor persoane ce au tangenta cu apicultura.
Nu mai asa este posibil PROGRESUL!
Autor
site
sus
1. Pacurar Vasile
Dorinta
de colaborare
Apreciez eforturile dvs pentru o
mai stransa legatura intre apicultori; sunt de aceesi parere:
doar unitatea si o buna colaborare
aduce forta. Va fac urmatoarea
propunere: sa facem eforturi
ca la nivelul tarii sa-i urnim pe apicultori pentru a se
asocia la nivelul a max.50 membrii.
Avantajele unei astfel de asocieri sunt multe dar cel mai
important este ca se poate usor colabora si controla o astfel
de asociatie. La nivelul tarii putem apoi infiinta o asociatie
privata a apicultorilor profesionisti. La Zalau avem o astfel
de initiativa cu un proiect de statut etc. Trebuie sa recunoastem
ca A C A, al carui membru sunt, este ca un mamut fara picioare
folosit de altfel in interesul unui cerc restrans de persoane.Sa-i
dam drumul, abia apoi putem vorbi de a boicota monopolul
unora,chiar a procesatorilor care fac avere pe munca noastra.
Astept orice sugestii la
www.pacurar@zalau.astral.ro
sus
|
|