Apicultura este o stiinta in posesia unei bogate experiente,
potrivit careia apicultorul este obligat sa intervina numai
atunci cand stie cu precizie ce lucrari are de facut, cerandu-i-se
a avea si a cultiva un ascutit si penetrant spirit de observatie,
fara de care nu poate practica cu succes cresterea albinelor.
Apicultura
moderna, prin toate mijloacele si metodele,
prin utilizarea unui echipament performant, prin selectia
de masa si individuala, cauta sa puna in productie numai
familii de albine productive, fixarea definitiva a unei
linii
putand fi considerata atinsa abia dupa multi ani de munca.
In plus, aceasta lucrarea trebuie facuta in toate stupinele
dintr-o regiune, numai astfel putandu-se ajunge la productii
constante si mari.
sus
Management
apicol
Cei
3 factori esentiali pentru obtinerea unor bune
rezultate in practica si productia apicola sunt:
-
-
-
Lipsa unuia
dintre acesti 3 factori duce inevitabil la compromiterea
recoltei si la pierderi insemnate pentru apicultor. Pe
langa acestea, nu este suficient sa produci miere si alte
produse apicole ci este nevoie sa stii si cum
sa-ti valorifici corespunzator aceste produse.
Altfel, mai curand sau mai tarziu vei fi nevoit sa abandonezi
aceasta activitate.
sus
1.
Detinerea unei stupine bine organizate
A. Interventii de rutina
in perioada de
vara
Se iau masurile
de rigoare pentru:
-
-
se
asigura apa (in adapatoare asezate la umbra si spalate
cat mai des),
-
se
practica pastoralul la plantele melifere,
-
se
urmareste extragerea mierii la timp,
-
se
ofera toate conditiile optime pentru cules si pentru
mentinerea albinelor in stare activ
Culesurile
naturale sunt mult mai eficiente decat hranirile
stimulente, datorita aportului de nectar
si polen proaspat. Pentru aceasta se practica
apicultura de tip pastoral.
Management
apicol
sus
1.
Perioada
preliminara
Este
perioada lunilor iulie-septembrie, perioada intens
folosita pentru cresterea unui numar cat mai mare de albine,
lucru care se realizeaza prin:
- stramtorarea
cuibului (se ridica magazinele),
- stabilirea
prezentei si calitatii matcii ,
- asigurarea
spatiului de ouat (in timpul sezonului activ e necesar
ca ponta matcilor sa nu fie stingherita din lipsa celulelor
goale pentru puiet; de regula ramele Dadant au suficient
spatiu pentru cresterea puietului). Toamna, in cazul
blocarii lor cu miere sau pastura este indicata aducerea
in centrul cuibului a fagurilor bine alesi de la rezerva
(mai inchisi la culoare, cu celule regulate, fara defecte
sau celule de trantori, cu miere in coroane (1,5 kg
cel putin pentru a nu crea un gol in mijlocul cuibului).
In situatia in care apar blocari masive se pot folosi
chiar si faguri complet goi.
- pastrarea
in cuib doar a fagurilor inchisi la culoare, cu provizii
de calitate (se face analiza mierii
pentru a se depista eventuala miere de mana),
- montarea la
urdinisuri a gratiilor de protectie contra soarecilor
(dupa 15 septembrie),
- reducerea corespunzatoare
a urdinisurilor (cate 2 cm pentru fiecare interval bine
ocupat cu albine), reducerea exagerata favorizand dezvoltarea
umiditatii si mucegaiurilor, asigurarea unor provizii
de calitate, asigurarea
spatiului necesar cresterii puietului,
mentinerea familiilor in stare
activa prin hraniri stimulente, asigurarea
caldurii in stup, inlocuirea matcilor epuizate,
folosirea familiilor ajutatoare temporare sau permanente
Management
apicol sus
2.
Revizia de toamna propriuzisa
Revizia
de toamna propriu-zisa se face la sfarsitul lunii septembrie
sau in prima parte a lunii octombrie, cand cea mai mare
parte a puietului a eclozionat, cuibul restrangandu-se la
numarul de faguri bine acoperiti, marginiti de diafragme
si de materiale termoizolante.
Observatiile
care se fac cu acest prilej se refera la:
-
Numarul:
-
intervalelor,
-
fagurilor (strict raportati la puterea familiei),
-
fagurilor cu puiet (daca mai exista),
-
kg de provizii lasate in cuibul de iernare,
-
Calitatea:
- matcii,
- fagurilor
cu provizii,
- familiilor
(starea de sanatate),
-
Asigurarea:
-
caldurii in cuib
(cuibul trebuie bine delimitat la spatiul bine ocupat
de albine; nu se recomanda lasarea fagurilor dupa
diafragma pe timpul iernii intrucat exista pericolul
formarii gresite a ghemului de iernare; urdinisurile
se reduc si se asigura izolarea termica prin amplasarea
de materiale termoizolante deasupra podisorului
si dupa diafragma).
- proviziilor
de calitate (polenul si mierea in cantitati
insuficiente antreneaza fenomene de carenta: lipsa
de vitalitate, sensibilitate mai mare la boli si
reducerea longevitatii). Consumul de hrana este
mai scazut in primele luni ale iernii, pana la aparitia
puietului (700-800 g), crescand apoi la 1,5-2 kg
lunar. Este gresita ideea ca lipsa hranei se poate
suplini in primavara cu sirop de zahar. In aceasta
perioada majoritatea albinei este uzata, albina
tanara e in formare si inca in cantitate mica, prelucrarea
zaharului scurtand viata albinelor. In cazul inlocuirii
mierii de mana cu sirop de zahar (administrat in
lunile iulie-august) mierea de zahar nu trebuie
sa depaseasca 50% din totalul proviziilor. Iernarea
familiilor exclusiv pe miere din sirop de zahar
declanseaza diareea si nosemoza.
-
conditiilor optime
de iernare (se are in vedere ca fiecare colonie
sa dispuna la timpul potrivit de albina multa, tanara
si neuzata, provizii de calitate, fara umiditate,
avand asigurata linistea pe tot parcursul iernarii).
-
Definitivarea
pregatirilor de iernare:
-
inlocuirea
matcilor defecte sau epuizate se realizeaza
mult mai usor toamna decat vara (prin unificarile
tarzii cu roii formati pe timpul verii), evitand
botcile de salvare si de roire naturala, urmarindu-se
ca materialul nou introdus sa fie crescut din suse
valoroase.
-
descapacirea
fagurilor cu provizii insuficiente (se trec
dupa diafragma si daca timpul permite, se descapacesc
pentru ca albinele sa transporte mierea in cuib).
-
prevenirea
furtisagului (nu trebuie neglijata stiut fiind
ca atunci cand culesul inceteaza brusc si incepem
extractia mierii sau hraniri neglijente albinele
devin nervoase si se ataca intre ele putand provoca
decimarea stupinei).
-
definitivarea
aranjarii cuiburilor folosind cele trei variante
(indiferent de varianta aleasa se va urmari sa nu
se lase in cuib faguri cu mai putin de 1,5-2 kg
miere). Astfel vom avea:
-
familiile
normale
(1,5 kg albina) = 5 rame (3 cu miere, 2 cu pastura
si miere) >> 15 kg provizii;
-
familiile
puternice
(2-2,5 kg) = 6 rame >> 18 kg provizii;
-
familiile
foarte puternice
(2,5-3,5 kg) provenite din unificarile tarzii
= 7 rame => 18-20 kg provizii; acestea pot
fi iernate si pe 10 rame (25 kg provizii);
-
familii
slabe
(1-1,5 kg) = 4 rame >> 12 kg provizii;nucleele
de rezerva (700-900 g albina) = 3 rame =>
9 kg provizii, iernand mai multe intr-o cutie
de stup, impachetate corespunzator. Sub
acest numar iernarea devine riscanta si chiar
daca recuperam o parte din albine acestea nu
prezinta nici o garantie pentru cules).
Modul
de amplasare a rezervelor de hrana poate fi bilaterala,
centrala sau unilaterala, ultimele doua fiind
mai putin indicate, exceptie facand cazul familiilor
mai slabe si cu rezerve insuficiente.
-
Varianta
I iernare - varianta normala
- fagurii cu provizii pe margine si cei cu celule
goale si coroana in mijloc (coroana avand cel
putin 2 kg). Este varianta cea mai recomandata,
conditia fiind existenta proviziilor corespunzatoare
si existenta unor familii puternice.
-
Varianta
a II-a iernare - varianta de
salvare - (fagurii cu provizii in
centru si cei cu provizii mai putine pe margini).
Aceasta varianta se foloseste in cazul coloniilor
puternice cand proviziile nu sunt in cantitate
suficienta.
-
Varianta
a III-a iernare - unilaterala
- (fagurii cu miere sunt aranjati in ordine
descrescatoare de la un capat la celalalt).
Aceasta varianta este recomandata atunci cand
iernam cate 2 familii slabe in aceeasi cutie
de stup.
In
perioada de iarna
Albinele
de iernare pot trai 180 de zile. In mod obisnuit, daca pregatirea
familiilor s-a facut corespunzator inca din toamna, incepand
cu sfarsitul lunii iulie, pe timpul iernii nu prea mai avem
ce sa facem in stupina, exceptan situatiile neprevazute
cum ar fi: curatirea zapezii, alungarea pasarilor, soarecilor
etc.
-
instalarea
gratiilor la urdinis;
-
controlul
periodic al urdinisurilor si inlaturarea albinelor moarte;
-
controlul
ghemului de iernare care trebuie sa aiba intre 15 si 25
cm (ghemul ideal fiind cel ce se intinde pe 7 faguri,
adica 25 cm);
-
inlaturarea
zapezii de pe urdinisuri si de pe vatra stupinei,
-
stimularea
zborului general de primavara si
-
inceperea hranirilor stimulative cu turte de miere.
Management
apicol sus
Este perioada in care puterea familiei
este aproape aceeasi cu cea din toamna, ritmul de inlocuire
al albinei batrane depinzand de o serie de factori cum ar
fi:
-
cantitatea
si calitatea hranei din cuib,
-
calitatea
matcii si ritmul de ouat,
-
pastrarea
caldurii cuibului,
-
existenta
unui cules de intretinere sau a unei hraniri stimulente.
Aceasta perioada tine de la iesirea din
iarna si pana la jumatatea lunii aprilie.
Se efectueaza la o temperatura de 14-16
grade C, imediat dupa zborul general de curatire, cu scopul
de a se stabili starea familiilor si a se lua masuri imediate
de indreptare a starilor anormale. Este o lucrare mai putin
importanta, putandu-se sari direct la revizia generala.
La stupii cu funduri mobile se curata fundurile. Stupii
gasiti bezmetici sau orfani se unifica cu alte familii.
Revizia
generala
Este o lucrare care se face dupa aproximativ o saptamana
de zbor intens, la o temperatura ridicata (peste 18-20 grade
C), cere multa exigenta si de felul in care se face depinde
dezvoltarea viitoare a coloniilor de albine. La efectuarea
acestei revizii putem intalni urmatoarea situatie:
-
familii
foarte slabe = sub
2 intervale;
-
familii
slabe = 3-4 intervale;
-
familii
mijlocii = 4-5 intervale;
-
familii
puternice = 6-7
intervale;
-
familii
foarte puternice
= 7-8 intervale.
Familiile care la sfarsitul lui martie,
inceputul lui aprilie, nu au cel putin 4 intervale bine
populate sunt considerate slabe si necesita luarea unor
masuri de ajutorare. In cazul in care starea lor nu se datoreaza
unor conditii subiective (familii nou formate, foste nuclee
de rezerva etc.) este de preferat sa le unificam, stiut
fiind ca pastrarea acestora se va manifesta ca un adevarat
parazitism pe seama familiilor de baza, incarcand nejustificat
pretul de cost al productiei realizate pe stupina si contribuind
la degenerarea fondului genetic. In cazul in care ne ocupam
cu cresterile de matci ele pot fi totusi pastrate ca material
biologic pentru formarea roilor ce vor primi matci selectionate,
provenite din familii recordiste si crescute in conditii
cu totul deosebite.
La aceasta revizie fagurii cu puiet nu trebuie scosi afara
pentru observare, nici nu se cauta matca, caci puietul scos
din stup poate sa raceasca. Fagurii pot fi priviti de sus
in golul ramas in stup prin departarea ramelor. Pentru ca
stupul sa nu piarda prea multa caldura este indicat ca pe
deasupra ramelor sa punem o paturica protejata de o folie
de plastic, sau un linoleum.
Calitatea puietului va fi apreciata dupa:
-
-
"in
mozaic" al puietului, existenta celulelor
goale printre cele cu puiet indicand:
-
Fagurii
cu celule de trantori, gasiti
in mijlocul cuibului, daca nu au inca puiet de lucratoare,
vor fi scosi, exceptie facand coloniile din lotul de
prasila.
-
Fagurii
cu prea multa miere se descapacesc
pe portiuni mici si numai de la mijloc in jos, mierea
fiind mutata de albine in coroanele altor faguri din
cuib, lasand celulele goale, numai bune pentru ouat.
-
Petele
de diaree gasite pe rame se razuiesc si se
spala cu o carpa muiata intr-un dezinfectant ( hipermanganat
1‰ sau amoniac
10%, ori solutie de formol
20%). Daca numarul fagurilor este prea mare fata de
puterea de acoperire a coloniei, se lasa in stup numai
fagurii bine acoperiti plus alti 2 de acoperire cu miere,
spatiul gol de dupa diafragma completandu-se cu materiale
termoizolante.
Management
apicol sus
Indreptarea
situatiilor critice
-
fara
puiet sau bezmetice vor fi
unificate sau desfiintate,
-
bolnave,
cu vadite semne de nosemoza sau cele reduse
ca populatie se unesc cu altele de acelasi
fel formand o colonie puternica careia i se da o matca noua
(Izolam aceasta colonie si o tratam pana la completa
vindecare).
-
mici dar cu matci tinere merita sa fie pastrate
ca unitati independente sub forma de nucleu, avand grija
sa primeasca, la timpul potrivit, sprijin de la coloniile
mai puternice din stupina (puietul larvar fiind inlocuit
cu puiet capacit ridicat din coloniile puternice care,
la randul lor vor creste puietul larvar); operatia aceasta
ajuta ambelor colonii (oferind de lucru doicilor coloniilor
puternice);
-
fara
hrana vor primi miere in faguri sau in pungi
(cate 2 kg odata).
Management
apicol sus
Stramtorarea
si largirea cuibului
Odata cu Revizia principala cuibul se
stramtoreaza la numarul de faguri bine ocupati cu albine.
-
Fagurii
mucegaiti se elimina din stup si sunt inlocuiti
cu faguri cu provizii de la depozit.
-
Pana
la sfarsitul lunii martie cuiburile nu se largesc,
ci se tin stranse pentru ca familiile sa aiba suprafete
mari cu puiet in faguri.
-
Dupa
trecerea momentului critic al schimbarii albinei si
aparitia albinei tinere in cantitate tot mai mare, se
trece treptat la largirea cuibului, la inceput
numai cu faguri inchisi la culoare, cu celule de albina,
fara celule de trantori sau deformate. Operatia de largire
se executa atunci cand albinele ocupa bine toti fagurii
si au trecut pe fetele exterioare ale fagurilor laterali.
Fagurii folositi pentru largirea cuibului se stropesc
cu apa indulcita cu miere sau se umplu cu sirop asezandu-se
cate unul in cuib, alaturi de ultimul fagure cu puiet.
-
Spargerea
cuibului (introducerea fagurilor in centrul cuibului),
din 7 in 7 zile, nu se practica decat atunci cand vremea
s-a stabilizat pe deplin si numai la familiile puternice
ce ocupa minim 3-4 faguri cu puiet si au cel putin 5-6
intervale albina, de obicei la inflorirea pomilor fructiferi.
-
Daca
vom folosi faguri artificiali la largirea cuibului,
pe timpul infloririi pomilor, acestia vor fi asezati
mai spre margine si dupa inceputul claditului pot fi
ridicati, asigurand un numar cat mai mare de faguri
ce vor fi folositi pe timpul culesului de salcam.
Management
apicol sus
In cazul practicarii pastoralului
- cu 30-35 de zile inaintea plecarii in pastoral - aproximativ
intre 20 martie si 25 aprilie,
se pot aplica:
-
hraniri
pe baza de sirop,
-
hraniri
cu miere descapacita in faguri sau
-
hraniri
cu turte cu miere in pungi de plastic, taiate pe anumite
portiuni, in vederea usurarii accesului albinelor.
Decuparea pungilor necesita o oarecare
experienta, avandu-se in vedere existenta riscului naclairii
albinelor, in situatia in care mierea nu este cristalizata
suficient de puternic; in cazul in care pungile nu sunt
taiate suficient, albinele nu au acces la miere.
Management
apicol sus
B.
Interventii de urgenta
Pe
timpul iernii (sezonul pasiv)
Indreptarea
starilor anormale
-
In
cazul in care albinele au iesit in numar mare deasupra
ramelor, se intervine urgent cu turte cu miere.
-
Chiar
si introducerea unei rame cu miere la marginea ghemului
se poate face pe loc, avandu-se mare grija ca la desfacerea
ramelor din cuib albinele din ghem sa nu cada pe fundul
stupului.
-
Introducerea
matcii in cazul familiilor orfane se poate face
de asemenea pe loc, matca putand fi data direct, fara
a mai fi introdusa in cusca.
-
Daca
depistam soareci, se deschid stupii, se scot
fagurii neocupati de albine, se presara grausor otravit,
se inlatura fagurii stricati si se astupa toate orificiile
facute.
-
In
cazul in care vatra stupinei este inca acoperita
de un strat de zapada, se recomanda curatirea
acesteia sau imprastierea pe deasupra de cenusa, nisip,
paie, coceni, rumegus, frunze uscate etc., spre a
feri de inghet albinele obosite intoarse de la zborul
de curatire, atunci cand se odihnesc inainte
de a se intoarce in stup.
Management
apicol
sus
Pe
timpul sezonului activ
O interventie in cuibul albinelor echivaleaza cu una
intr-un organism al oricarei fiinte vii, dezmembrarea
cuibului generand tulburari ce se reflecta in:
-
nervozitatea
albinelor,
-
furtisag,
-
productie
slaba, si
-
predispozitie
la boli.
In apicultura se recomanda:
-
simplificarea
metodelor de lucru,
-
folosirea
unei tehnici inaintate,
-
pricepere
si organizare astfel incat cu un numar redus de ore
si de persoane sa ingrijim un numar cat mai mare de
stupi.
In vederea punerii in practica a acestui deziderat trebuie
sa ne obisnuim a diagnostica situatiile nedorite fara
a deschide stupii, prin ascultare, miros si observare,
cercetand si notitele pe care le avem de la ultimul control.
Observatii
la urdinis
-
albine
ce tremura din aripi si abia merg leganandu-se
pe scandura de zbor iar pe oglinda stupului se afla
multe albine moarte si unele trag sa moara, se taraie
neputand zbura = boala (acarioza, boala de padure, paratifoza
sau nosemoza);
-
puietul
eliminat in stare de nimfa este o dovada
a lipsei pasturii (coloniile trebuie hranite cu substante
proteice) sau a unei boli a puietului;
-
eliminarea
din stup a pasturii intarite si pietrificate
este dovada excesului de umiditate (impietrirea puietului);
-
cadavre
de albine tinere nedezvoltate pe deplin,
arata ca in cuib se afla larvele fluturelui de gaselnita
care ataca si puietul in celule;
-
prezenta
larvelor moarte sau a unor resturi pietrificate
sunt semne de boala sau puiet racit si de asemenea trebuie
intervenit la toti stupii pentru a vedea despre ce este
vorba;
-
daca
albinele iesind la zbor lasa materiile fecale
pe scandura de zbor sau pe
peretele frontal, colonia este bolnava
de diaree sau chiar de nosemoza;
-
resturi
de albine pe scandura de zbor si pe oglinda stupului
indica posibilitatea unei boli sau prezenta soarecilor
in stupina;
-
urme
de cristale de miere scoase afara pe urdinis,
dovedesc cristalizarea mierii in faguri ceea ce duce
la infometarea albinelor daca nu sunt ajutate;
-
zborul
la o temperatura mai coborata (9-10 grade
C) indica lipsa apei pentru cresterea puietului; pentru
a verifica nevoia de apa a albinelor intindem la urdinis
un deget inmuiat in apa (daca albinele incep sa linga
apa trebuie sa intervenim dand apa in hranitor, sau
introducem pe urdinis un tifon umezit, care se alimenteaza
cu apa dintr-o sticluta asezata afara); daca albinele
sorb apa din scursorile grajdurilor le vom oferi apa
cu sare si substante proteice;
-
daca
la zborul de curatire ies si trantori
inseamna ca matca este batrana sau s-a imperecheat
toamna tarziu, existand si riscul ca sa fi ramas neimperecheata
(observatia se va nota la partida si chiar daca matca
incepe sa oua normal, va fi schimbata in cursul verii,
caci in mod obisnuit o astfel de matca nu este prolifica;
-
larvele
de trantor eliminate in aprilie-mai,
sunt semne ca albinele nu au rezerve suficiente
de hrana si trebuie intervenit cu hrana; alungarea
trantorilor si impiedicarea lor sa se hraneasca,
indica lipsa acuta de hrana sau pregatirea de
iernare;
-
numarul
mic de culegatoare de polen la unii
stupi indica situatia critica a unei colonii slabe;
-
cand
culegatoarele de polen lipsesc
cu totul, cu toate ca la alti stupi acestea activeaza
din plin, este un indiciu clar al lipsei matcii;
-
albine
care nu activeaza, paza sporita,
activitate timida
la urdinis = lipsa matcii sau o alta anomalie
(matca plecata la imperechere), aerisire
deficitara (multe albine la urdinis
tin abdomenul ridicat si ventileaza puternic)
etc. = trebuie gasita cauza;
-
albine
multe pe scanjdura de sbor, care-si
balanseaza abdomenul, si au capul
orientat spre camp, indica un cules
bun; dacã au capul orientat spre urdinis inseamna
ca nu mai exista cules sau e pe sfarsite;
-
albine
tinere care zboara dansand in fata urdinisului
(aparent fara un motiv) = zbor de recunoastre;
-
daca
albinele frecventeaza gramezi de rumegus
umed, scurgeri de balegar de langa
grajduri, acest fapt ne indica o lipsa acuta
de substante proteice;
-
zbor
intens si dezordonat de albine,
multe ies si se intorc imediat la urdinis,
altele alearga pe peretele stupului sau
in lungul scandurii de zbor, parca
ar cauta ceva; ridicand podisorul, fara
sa folosim fum, albinele parca plang = matca
disparuta de curand;
-
albine
care intarzie sau nu ies deloc
din stup este semnul unei stari critice
care trebuie imediat lamurita si pe cat
posibil indreptata: colonie moarta sau muribunda
(albinele vor fi stropite cu sirop caldut),
albinele nu pot iesi din cauza urdinisului
infundat cu albine moarte;
-
albine
putine care intra si ies agale
pe urdinis iar la ascultare se aude un zumzet
domol si plangator = familie bezmetica (atentie!
matca poate sa piara si prin scuturarea
ramelor);
-
lupta
dintre albine pe scandura
de zbor, sborul unor albine in jurul stupului,
cautand sa patrunda prin oice crapatura
sau pe sub capacul stupului, indica inceputul
unui furtisag; daca in acelasi timp este
si un zbor activ si sovaielnic,
inseamna ca furtisagul este in toi si trebuie
sa intervenim imediat pentru a salva familia
pradata; hoatale isi iau zborul de pe
urdinis lasandu-se mai intai in jos, ingreunate
de miere, si apoi se ridica in aer; familiile
hoate se recunosc prin activitatea intensa
desfasurata pana seara tarziu si prin numarul
mic de albine care aduc polen;
-
activitatea
intensa a trantorilor in luna mai
este un semn al pregatirii de roit;
-
aglomerarea
albinelor pe peretele frontal sau sub
urdinis (asa numita "barba")
avertizeaza apicultorul ca roitul e aproape,
sau ca trebuie sa largeasca cuibul;
-
zborul
intens, foarte abundent si aparent dezordonat,
in fata unui stup arata ca familia respectiva
e in curs de roire si trebuie incepute
lucrarile de prindere a roiului;
-
grup
de albine in numar de 10-12
stand pe pamant in fata stupului, este
dovada ca matca acelui stup a murit
si este eliminata din stup.
Management
apicol
Observatii
pe timpul sezonului activ
sus
-
matca
care canta = in stup sunt mai multe
botci care au ramas nedistruse dupa roire;
-
zgomotul si ventilatia
abundenta produse pe timpul serii si
al noptii = cules intens;
-
activitate
slaba la toti stupii si liniste desavarsita
pe timpul noptii = criza de nectar;
-
zumzet
ascutit, prelung si plangator urmat
de liniste totala = colonie orfana;
-
zumzet
scurt si grav ce apare atunci cand ciocanim
putin stupul = colonie normala.
Management
apicol
Observatii
pe timpul sezonului activ
sus
-
Miros
neplacut de otet,
indica imbolnavirea familiei de loca europeana (puiet
necapacit descompus);
-
Mirosul
de clei de oase, indica prezenta
locii americane (puiet capacit descompus);
- Mirosul acru, care uneori
il simtim si prin urdinis, ne indica ca albinele sufera de diaree
sau nosemoza;
- Mirosul placut, intalnit
primavara si vara indica bunastarea familiei.
Conditiile
unei bune baze melifere
-
sa
aiba cat mai multe, cat mai variate plante
nectarifere si sa fie cat mai apropiate
de vatra stupinei;
-
sa
ofere cules de primavara, de vara si de toamna in
vederea cresterii unui contingent cat mai mare de
albine tinere pentru iarna.
Se inregistreaza mai intai suprafetele
de teren ce intra in perimetru stupinei, dupa modul
lor de folosinta, ca de exemplu: plantatii pomicole,
fanete naturale, paduri etc. Raza economica de zbor
in jurul stupinei este de 1,5-2 km, ceea ce practic
corespunde la o suprafata de 938 sau 1250 ha. Din
productia totala de nectar se ia in calcul conventional
numai o treime, stiut fiind ca in cursul unui sezon
apicol, albinele nu pot valorifica mai mult, datorita
timpului nefavorabil si concurentei altor insecte
(albine salbatice, viespii, furnici).
Management
apicol
Baza
melifera
sus
Stabilirea
numarului optim de stupi
F = M/m in care:
F reprezinta numarul familiilor
de albine, M reprezinta
1/3 din productia totala de miere, iar m este
necesarul de miere pentru o familie de albine pe timpul
unui an, aproximativ 130 kg (inclusiv
hrana pentru roi (9 kg) si mierea marfa planificata de
30 kg pe familia de albine) .
Pomii razleti din vatra satelor sau de pe marginea drumurilor
se inventariaza numeric, apoi raportat la media ce revine
la unitatea de suprafata se determina suprafata ocupata
de acesti pomi daca s-ar afla in masiv. Flora erbacee
spontana ce se afla pe diferite suprafete fiind diversa,
inventarierea se va face dupa modul de folosinta (pasuni
sau fanete naturale).
Management
apicol
Baza
melifera
sus
Alegerea vetrelor
de stupina
Se va face in functie de existenta resurselor
nectaro-polenifere. La stabilirea vetrei permanente este
contraindicata:
-
depasirea
numarului de 100 de stupi,
-
asezarea
stupilor:pe locuri denivelate (unde exista pericolul
baltirii apelor), in apropierea cailor ferate, a drumurilor
intens circulate, a grajdurilor de animale si a lacurilor
mari.
-
Vetrele
stupinelor personale de la orase si sate:trebuie alese
la o distanta de cel putin 20 m de drumurile circulate
de vehicule cu tractiune animala, iar in cazul in care
acest lucru nu este posibil, se iau masuri ca intre
stupi si drum sa se ridice un gard inalt prin care albinele
nu pot zbura, fiind obligate sa zboare la inaltime mai
mare, fara a mai impiedica circulatia oamenilor si animalelor.
La stabilirea vetrei temporare se va tine cont de:
-
distanta
fata de alte stupine,
-
situarea
drumurilor de acces (evitand pe cat posibil situarea
in imediata lor apropiere, stiut fiind ca orice accident
ivit din cauza albinelor implica responsabilitatea apicultorului)
si accesibilitatea stupinei pe orice vreme (autobuze,
trenuri, mijloace auto),
-
adapostirea
de vanturi si de arsita soarelui etc.
Management
apicol
Baza
melifera
sus
-
stupina
sa fie ferita de vanturile dominante;
-
pozitionarea
stupilor sa fie catre sud-est, pentru a determina
albinele sa inceapa zborul cat mai timpuriu prin patrunderea
soarelui pe urdinis;
-
stupii
sa aiba o pozitie orizontala cu o usoara inclinare spre
fata, la o inaltime de cel putin 15-20 cm de sol;
-
fiecare
stup sa fiecat ma bine individualizat, distanta ideala
dintre ei fiind de: 3 m pe rand si de 4 m intre randuri
(cand sunt asezati in forma de sah), 5 metri pe rand
(cand sunt asezati perechi), sau de 6 metri pe rand
(cand sunt asezati cate 2-3 in semicerc si cu urdinisurile
in directii diferite).
3.Conditii
pedoclimatice favorabile si capacitatea nectarifera
Capacitatea
nectarifera
Capacitatea nectarifera precum si concentratia
nectarului in zahar variaza in functie de:
-
-
varsta
(secretia maxima de
nectar la unii arbori fiind intre 20-40 ani),
-
-
pozitia
florilor pe planta sau in inflorescenta (florile
de la baza faceliei sau teiului, spre exemplu, secreta
mai mult nectar decat cele de pe varf),
-
-
momentul
optim al secretiei de nectar (plante
ca floarea soarelui, isopul, salvia inregistreaza
un maxim de secretie dimineata, in timp ce teiul alb,
dupa amiaza), intensitatea secretiei de nectar (la
unele plante secretia de nectar nu incepe sub 10 grade
C, devine optima intre 20-32 grade C si apoi scade
treptat pana la + 35 grade Celsius; la majoritatea
plantelor melifere temperatura optima a secretiei
nectarului este cuprinsa intre 16-25 grade Celsius).
Management
apicol
Baza
melifera
sus
Aerisirea si umiditatea solului de 45-75 % ofera conditiile
optime pentru secretia nectarului. Tipul de sol si ingrasamintele
minerale influenteaza de asemenea secretia de nectar
(azotul in cantitati excesive
are efect defavorabil asupra secretiei in timp ce fosforul,
magneziul si calciul au efect favorabil).
Conditii
pedoclimatice
Baza
melifera
sus
Clima
Toate razele solare directe si intense
provoaca ofilirea plantelor si diminuarea activitatii
nectarifere. Plantele ce au nectariile adapostite
in profunzime (trifoiul
rosu) produc, in zilele cu soare, de 2-5 ori
mai mult nectar in timp ce plantele cu nectariile la suprafata
(hrisca,
mustarul)
secreta mai mult mustar in zilele cu o nebulozitate mai
mare. Ploile moderate si vantul cald favorizeaza productia
de nectar, in timp ce precipitatiile abundente influenteaza
negativ in timpul infloririi. Umiditatea optima este de
60-80%. Vanturile si seceta au o influenta negativa, productia
de nectar putand inceta uneori cu desavarsire.
Conditii
pedoclimatice
Baza
melifera
sus
|
|