Text
 

E

 

Echilibrarea coloniilor slabe

Cele mai bune metode sunt urmatoarele:

  • Din coloniile cu puiet mult, ce risca sa roiasca, se ridica un fagure cu puiet capacit si albina acoperitoare (fara matca) si se matura in fata urdinisului coloniei slabe, dupa care, fagurele cu puiet se aseaza in mijlocul coloniei slabe, retragand din cuib un fagure gol, fara albina acoperitoare. Fagurele retras se va da familiei donatoare de puiet capacit. Daca operatia se repeta de 2-3 ori colonia slaba ia un deosebit avant.
  • Coloniile puternice se alimenteaza cateva zile la rand, la intervale fixe, punand sirop in hranitoare tip podisor. Īn cea de a 3-a zi, apicultorul va ridica hranitoarele impreuna cu albinele ce asteapta siropul si le va monta deasupra stupilor cu colonii slabe, turnand incet in hranitoare un nou sirop. Albinele se vor infrati si vor transporta in stup siropul, dupa plecarea la zbor ramanand in stup doar cele tinere. Hranitoarele golite se vor ridica a doua zi dimineata si le vom opari, redandu-le familiilor initiale. Operatia se va repeta de 3-4 ori.
  • Īn preajma unui cules de intretinere, se face schimb de faguri cu puiet (cea puternica cedeaza puiet capacit si albina acoperitoare, iar cea slaba doar puiet larvar). Albina acoperitoare de pe fagurele cu puiet capacit se matura in fata urdinisului familiei slabe. Operatia se repeta de 2-3 ori, la interval de o saptamana.

sus


En-gors

Redau mai jos cateva unitati en-gros specializate in procesarea si comercializarea mierii. Consider ca acest lucru e foarte important pentru apicultori, intrucat existand informatia, se pot interesa in mai multe locuri, alegand, in cunostinta de cauza, solutia cea mai avantajoasa pentru ei. De aceea lista ramane deschisa, asteptand sa ma anuntati daca mai exista si alti engrosisti, sau daca nu cunoasteti adrese de site, lasati un numar de telefon, o adresa, etc...

Unitati specializate:

 

sus


 

Enzimele

Sunt compusi proteici, biocatalizatori, substante organice sintetizate sau secretate de organismele vegetale si animale, care catalizeaza procesele biochimice ce se produc in organism, descompunand proteinele, grasimile si hidratii de carbon in substante asimilabile. Pentru producerea enzimelor albinele au nevoie de o alimentatie corespunzatoare, indeosebi cu polen. Lipsa polenului sau alimentatia indelungata a albinelor cu zahar le scade capacitatea de a produce enzime. Enzimele din miere (invertaza, diastaza etc.) pot fi distruse prin lichefierea mierii la o temperatura de peste 40 0C depreciind astfel calitatile mierii.

sus


 

Esofagul albinei

Este un tub lung, elastic si subtire ce urmeaza faringelui, strabate toracele si se uneste cu gusa.

sus


 

Eterul

Eterul este folosit in anestezierea albinelor pentru usurarea introducerii matcilor sau la narcotizarea familiilor bezmetice dupa metoda Marza. Daca eterul se foloseste la aceeasi colonie mai mult de 2 ori organismul albinelor se adapteaza si ele nu-si mai pierd memoria.

sus


 

Extragerea mierii

Pentru a se preveni alterarea mierii se va evita extragerea mierii pe timp ploios sau umed, ori inceperea extractiei inainte ca fagurii sa fie capaciti cel putin pe o treime din suprafata lor. Fagurii cu puiet nu vor fi centrifugati intrucat puietul, chiar daca a fost capacit isi va pierde vitalitatea cand va ajunge la maturitate ca albina, albinele devenind mai putin rezistente la boli. Fagurii extrasi vor fi dati din nou albinelor pentru a fi curatati de resturile de miere. Īn caz contrar, daca raman peste iarna, mierea ramasa va atrage apa si va fermenta putand imbolnavi albinele. Īn cazul in care culesul a incetat si este nevoie sa facem extractia, aceasta se va face pe timpul noptii, dupa ce in timpul zilei au fost ridicati fagurii cu miere din stupi.

Extractia mierii partial capacite se impune in cazul unui cules in avalansa, reactivand culesul.

O miere maturata pe deplin are nevoie de 12 zile, timp in care albinele adauga mereu substante glandulare, enzime, invertaza si diferiti acizi, toate acestea innobiland mierea.

sus


 

Expedierea albinelor

Expedierea roiurilor la pachet are o mare raspandire in SUA si Canada, in regiunile reci desfiintandu-se coloniile pentru a se reface in primavara cu ajutorul roiurilor la pachet primiti din regiunile calde ale acestor tari. Fiecare roi la pachet trebuie sa aiba o matca tanara, 1 fagure cu miere capacita (sau hrana lichida) si 1,5 kg albina scuturata printr-o palnie larga in roinita. Roi la pachet de pe timpul verii trebuie sa aiba 2,5 kg albina, multa din aceasta fiind batrana. Pentru ca roiul la pachet sa-si atinga scopul albina trebuie sa fie tanara, sanatoasa, provenita din colonii valoroase, cu o matca pe masura.

La expedierea roiului la pachet cu faguri, mierea sa fie capacita si necristalizata. Cand se expediaza doar albina cu hrana lichida, se va folosi hranitorul rotund din tabla tip Hill cu un capac perforat foarte fin, albinele prinzandu-se de capac in forma de ciorchine, avand intre ele atarnata colivia cu matca. Īn cazul in care roiul este format cu albina de la o singura colonie si matca sa, aceasta poate fi lasata libera pe fagure, in acest caz albina fiind mai linistita. Īn cei formati cu albina de la mai multe colonii matca va fi izolata in colivie automata cu serbet de zahar, iar albinele la scuturare in roinita sa fie pulverizate cu o esenta oarecare pentru a avea acelasi miros. Scuturarea in roinita se face in orele de zbor intens, atunci cand in stupi se gaseste numai albina tanara. Cand va ajunge la destinatie albina roiului se pulverizeaza cu apa si se scutura in stupul pregatit cu 2 faguri gata claditi, cu miere si pastura, si 5-6 faguri artificiali. Īntre faguri asezam colivia cu matca iar urdinisul se deschide putin. A doua zi, daca albinele sunt nelinistite, inseamna ca matca a murit, iar daca nu, se incepe stimularea. Se recomanda ca scuturarea roiului sa se faca intre orele 17-20 sau intre 5-8.

sus


 

Expedierea matcilor

  • Cere o atentie deosebita, pentru expediere folosindu-se colivii speciale tip Benton, cu 12-16 albine insotitoare.
  • Este bine ca sita coliviei, cu ochiuri de 2,5 mm, sa fie muiata putin in ceara pentru ca albinele sa nu aiba contact direct cu metalul; deasupra panzei ceruite de sarma se pune o foaie de placaj prinsa in 2 cuisoare, albinele primind pe sub placaj aer suficient.
  • Hrana pentru drum trebuie sa fie neaparat o pasta speciala, pregatita din timp.
  • Albinele insotitoare se aleg din cele tinere (de 6-15 zile) care se gasesc pe fagurele cu oua sau cu puiet pe care se afla matca, dupa introducerea matcii in colivie introducand maxim 16, dupa care punem dopul si scriem adresa primitorului.
  • Transportul necesita pregatirea unui colet cu mai multe colivii cu sipculite intre ele, ca sa permita circulatia aerului, nefiind recomandat sa se depaseasca 24 ore.
  • Matcile primite vor fi lasate intr-o camera intunecoasa si calda (ca sa se linisteasca, dandu-se a doua zi coloniilor care au nevoie de matci, tinand cont de regulile de protectie.

    sus


 

Extractul de melisa

Se iau frunze proaspete de melisa, se introduc intr-o sticla pana la refuz, peste ele turnandu-se alcool de 96 de grade. Sticla se tine la soare timp de 2 saptamani, dupa care frunzele se storc cu o presa sau se pun intr-un alambic de laborator in vederea extragerii esentei de melisa.

sus


 

Evidenta in stupina

Pentru a obtine rezultatele scontate in orice domeniu este nevoie de o evidenta bine pusa la punct. Īn lucrarile de selectie si de crestere a matcilor evidenta in stupina si respectarea planificarii sunt factori esentiali.

sus

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala http://romapis.org/index.php?id=salvatialbinele

© 2002 ult rev: 22-mar-18

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits