Ceara
de albine
Ceara
Este un produs
complex al albinelor tinere, initial lichid, secretat
de glandele cerifere din abdomen, dupa un consum abundent
de miere si pastura (aproximativ 3-5 kg miere si polen
/ la kg de ceara). Pentru acest motiv "Raportul
intre miere si ceara este de 1/5, adica 1 kg ceara
se socoteste pentru stabilirea pretului de cost la
5 kg miere" (dupa
datele date in ABC
- ul apicol vol II, p. 265).
Productia
cerii este legata de:
-
-
-
-
-
vigoarea
albinelor claditoare etc.
Predispozitia pentru cladit este sesizata
atunci cand albinele incep sa inalbeasca fagurii in partea superioara
(indiciul pentru punerea magazinelor de recolta). Cand temperatura
medie a mediului exterior depaseste 11 grade Celsius albinele
incep sa cladeasca, mai ales daca maxima zilei se apropie de
20 grade Celsius. Culesul natural ori hranirea stimulenta intensa
sunt factori determinanti in marirea productiei de ceara, mai
ales daca sunt insotite de un cules abundent de polen.
Pentru topirea cerii se folosesc
mai multe metode (fierberea
cu apa, cu abur etc.) si se au in vedere urmatoarele
conditii:
-
apa sa fie demineralizata;
-
apa sa fie dubla fata de greutatea cerii
si sa nu atinga niciodata punctul de fierbere;
-
vasul in care se face topirea sa nu fie
de fier sau arama nespoita, vasele bune fiind cele smaltuite,
cositorite si mai largi la gura;
-
fagurii vechi sunt tinuti la inmuiat
3-4 zile in apa calda (50 grade Celsius), dedurizata, schimbata
de mai multe ori.
Atunci cand se foloseste topirea solara,
cutia topitorului este bine sa fie cat mai bine izolata pentru
a nu pierde caldura si sa aiba un capac cu geam dublu, distanta
dintre cele 2 geamuri fiind de 10-12 mm. Cea mai buna metoda
de obtinere a unei ceri de calitate este prelucrarea
la rece, aceasta metoda fiind accesibila oricarui apicultor
meticulos.
sus
Cladirea
fagurilor
De obicei, luna aprilie este
luna dedicata claditului intens de faguri si este indicat sa
profitam de aceasta predispozitie naturala a albinelor, pe timpul
infloririi pomilor fructiferi fiind indicat sa introducem la
cladit faguri artificiali care se vor ridica inainte ca albinele
sa definitiveze cladirea. Acesti faguri vor fi folositi apoi,
pe timpul culesurilor, iar pe timpul verii pot fi folositi la
reinnoirea cuibului. Fagurii artificiali dati la cladit in corpurile
de stransura vor avea intercalati faguri gata claditi, pentru
ca albinele sa aiba unde depozita nectarul adunat.Cladirea fagurilor
este mult stimulata de 4 elemente:
-
prezenta in imediata
apropiere a fagurilor artificiali a fagurilor cu miere si
polen;
-
asezarea direct
peste cuib a corpului cu faguri artificiali;
-
prezenta in natura
a unui cules de intretinere sau stimularea artificiala cu
sirop si proteine;
-
temperatura de
afara este suficient de ridicata.
sus
Cladirea
corecta a fagurilor
La stupii multietajati pentru
obtinerea unor faguri claditi corect, fara celule de trantori
sau deformate, fagurii artificiali se pun la crescut in corpul
situat deasupra cuibului, fagurii introdusi in cuib fiind claditi
defectuos, cu multe celule de trantor.
sus
Ceresele-claditoare
Sunt albinele doici mai in
varsta ale caror glande cerifere elaboreaza solzisori (in primele
10 zile de la eclozionare) cu ajutorul carora cladesc faguri.
In lipsa spatiului pentru cladit albinele ingramadesc solzisorii
de ceara in ghemotoace sau in mici faguri suplimentari crescuti
intre spetezele de sus ale ramelor.
sus
Primenirea
fagurilor
Fagurii vechi trebuie dati
la topit fara mila. Motivele sunt binecunoscute (focare de infectie
pentru albine, ceara mai putina etc.). Albinele secreta ceara
fara voia lor, cu atat mai mult cu cat aduc mai multe provizii
in cuib si sunt mai multe larve de hranit. Cand cuibul este
plin, albinele nu mai produc ceara, nu mai cresc larve si drept
urmare productia scade, colonia pregatindu-se de roire. Instinctul
de roire poate fi mult diminuat prin claditul fagurilor artificiali.
sus
Reguli
generale pentru cladirea fagurilor
-
pe timp nestatornic
nu se vor pune niciodata la cladit faguri;
-
pe timp calduros
si in plin cules, fagurele artificial se va aseza intre
puiet si rama de acoperire, sau intre 2 faguri cu puiet
capacit;
-
se va evita a
se da dintr-o data prea multi faguri la crescut, exceptie
facand familiile ce risca sa roiasca.
sus
Conservarea
fagurilor
Fagurii
de rezerva se pot tine in corpuri ME sau Dadant, asezate
in stive de cate 8-10 corpuri, in aer liber, prevazute cu panza
de sarma jos, la primul corp si sus, peste ultimul corp, pentru
a asigura o permanenta ventilatie. Stivele vor fi asezate pe
capre de lemn la inaltimea de 30-40 cm de la pamant si adapostite
contra ploilor si zapezii.
Fagurii
vechi, retinuti dupa recoltarea mierii, sunt expusi distrugerii
gaselnitei daca nu reusim sa-i topim imediat. Daca nu reusim
sa topim imediat ceara, se recomanda acoperirea fagurilor cu
o folie de polietilena sau introducerea lor intr-un sac de material
plastic, expunandu-se pe un strat de tabla soarelui fierbinte
de vara. In decurs de 10 minute fagurii se desprind de pe sarme,
ramele se curata imediat, iar fagurii se comprima cu mainile
formand bile rotunde pe care, dupa comprimare, le vom pastra
pana toamna tarziu, cand ne vom face timp pentru a extrage ceara.
sus
Folosirea fumigatiilor cu sulf
Fumigatiile cu sulf sunt cele
mai indicate pentru tratarea fagurilor de la rezerva. Acestia,
vor fi tratati, dupa stivuire, prin afumare cu pucioasa, fiecare
stiva, fiind mai intai acoperita etans, pentru a retine astfel
fumul printre rame cat mai mult posibil. Tratamentul va fi aplicat
toamna (2 tratamente la interval de 10 zile) si o singura data
primavara in aprilie, dupa tratament descoperind din nou sita
superioara.
sus
Folosirea
naftalinei
Naftalina trebuie sa fie folosita
cu multa atentie (albinele ametite, cazute pe stratul de naftalina
pus pe fundul stupilor, mor). Ea are o remanenta indelungata
si emanatia sa este foarte penetranta, patrunzand si in lemn
si daca in fagurii pusi la pastrare se gaseste miere, chiar
capacita, aceasta capata un gust deosebit si o aciditate mult
mai mare, facand-o necomestibila. In cazul in care este pusa
deasupra ramelor, in vederea uniformizarii mirosurilor coloniilor
planificate pentru unificare, este indicat ca naftalina (cateva
bobite) sa fie protejata cu tifon.
sus
Extragerea
cerii
Prin
fierbere cu apa
Extragerea
cerii din fagurii vechi se face mult mai greu. Se recomanda
ca acestia sa fie topiti cu aparatura de specialitate. In lipsa
acesteia, fagurii vechi se scot din rame, se taie in bucati
mici de 4-5 cm si se pun la muiat in vase cu apa de ploaie,
timp de 2-3 zile. Apoi, se introduc treptat intr-un vas cu apa
de ploaie fierbinte, amestecand cu o lopatica din lemn. Cand
ceara s-a topit o strecuram prin intermediul unei site mai rare,
dupa care o stoarcem cu ajutorul unui dispozitiv de presare.
Este bine ca apa de ploaie sau zapada (cele mai recomandate)
sa nu fie in contact cu obiecte feroase, pentru a nu provoca
saponificarea cerii. In cazul in care ceara nu se strecoara
ea ramane cu impuritati si trebuie retopita de mai multe ori
pentru indepartarea acestora. Uneori, este nevoie a se retopi
chiar si dupa ce am strecurat-o. Fierberea cerii fara apa duce
la inchiderea ei la culoare. Vasul nu va fi lasat nesupravegheat,
stiind ca la incalzire mai mare se formeaza o spuma, care, odata
ajunsa la foc, arde ca benzina si poate produce accidente sau
incendii. Dupa strecurare vasul se va izola bine in vederea
unei decantari cat mai reusite. Ceara racita, de obicei dupa
24-48 de ore (daca izolarea a fost eficace), se scoate din vasul
de intarire, se usuca si i se indeparteaza stratul spongios
si impuritatile adunate la partea de jos a calupului. Ceara
rezultata prin razuire poate fi topita cu o alta sarja, sau
pastrata pentru a fi predata ca bostina.
Prin
folosirea topitorului solar
Topitorul solar prezinta un
caz aparte fiindca, pe langa avantajele pe care le ofera, ca
simplitate, eficacitate si curatenie, ingradeste mult si risipa
de ceara. Reziduurile de pe sita topitorului se curata dupa
fiecare folosire, trecandu-se la bostina. In unele cazuri se
indica asezarea unei panze de tifon pe sita topitorului solar.
Acesta are capacitatea de a retine resturile fine ca polenul,
praful etc., ajutand la cresterea calitatii cerii. Se recomanda
folosirea unui topitor cat mai mare pentru a introduce fagurii
cu rame cu tot. Prelucrarea fagurilor vechi, desi nu are un
randament prea grozav, este totusi comoda si ofera o ceara de
o calitate si culoare foarte buna. Indepartarea reziduurilor
de pe sita topitorului trebuie facuta cat timp sunt calde, luand
sita cu totul si rasturnand-o in lada pentru bostina. Bostina
nu este bine a se pastra de la un an la altul - din cauza acarienilor
consumatori de ceara.
Prin
extragere la rece
Fagurii preinmuiati sunt scosi
la ger si lasati sa se scurga pe o sita sau tabla. Apa care
ramane in invelisurile nimfale, marindu-si volumul, va determina
desprinderea integrala a invelisurilor care de obicei adera
la peretii celulelor.Pe o razatoare mare cat o foaie de tabla
(confectionata cu ajutorul unei table si a unui cui), marginita
de o rama inalta de 6 cm, se freaca fagurii inghetati adusi
in casa. Sub razatoare se afla o lada unde sunt colectate particulele
de faguri rupti de razatoare (nu mai mari de 3-4 mm). Dupa terminarea
operatiei, particulele sfaramate sunt puse intr-un vas peste
care turnam 3-4 kg sare la suta de litri apa rece (de 4 grade
Celsius), apa sarata trebuind sa acopere intreaga masa de particule.Dupa
20 de minute, invelisurile nimfale imbibate cu sare, devin mai
grele si cad la fund. Particulele de ceara, fiind usoare, se
ridica la suprafata si sunt adunate cu o sita. Dupa strangere,
ceara este spalata in 3-4 ape curate si se pune la topit cu
apa de rau sau de ploaie. Cand toata masa este topita fara sa
dea in clocot, ceara se pune la decantat.
sus
Regulile
extractiei si prelucrarii cerii
Calitatea si cantitatea cerii
depind de: modul sortarii fagurilor, metodele de extractie,
spalarea si inmuierea corespunzatoare a fagurilor, modul si
durata topirii fagurilor, calitatea apei si a vaselor folosite,
conditionarea si pastrarea ulterioara, etc.
Calitatea
apei si a vaselor folosite
In afara de calitatea apei,
o importanta deosebita o prezinta calitatea materialelor din
care sunt confectionate recipientele sau vasele folosite pentru
incalzirea si prelucrarea cerii (decantoare, prese, vase de
fiert). Ceara se deterioreaza si isi schimba proprietatile fizico-chimice
cand vine in contact cu metale ca fierul, cuprul si zincul.
Ea contine 15% acizi grasi liberi care intra usor in reactie
cu majoritatea metalelor si bazelor, formand compusi colorati,
care imprima cerii o culoare bruna, asemanatoare ruginii (in
combinatie cu cuprul ceara devine verde, iar cu zincul bruna-murdara),
iar la vasele de fonta si cupru creste procentul de saponificare.
Cele mai bune vase sunt cele din lemn, din ceramica, din aluminiu,
vase emailate sau din otel inoxidabil. Se pot folosi si vasele
cositorite dar trebuie avut in vedere ca cositorul se detaseaza
treptat de pe vas, asa ca operatia de cositorire trebuie repetata.
Spalarea
si inmuierea fagurilor
Maruntirea si spalarea fagurilor
in mai multe ape, pana ce apa ramane curata, are o deosebita
importanta, contribuind la dizolvarea resturilor de miere, polen,
excremente, coloranti organici si alte impuritati care degradeaza
calitatea cerii extrase. Trebuie neaparat evitata amestecarea
propolisului cu materia prima.In afara de spalare, inmuierea
fagurilor cu 2-3 zile inainte contribuie la imbibarea pana la
saturare a camasilor nimfelor si a celorlalte substante neceroase
existente, care in timpul topirii ar absoarbe ceara. Printr-o
spalare si inmuiere corespunzatoare contribuim la sporirea randamentului
de ceara extrasa. Camasile nimfelor absorb ceara ca o sugativa.
Absorbtia cerii se datoreaza fenomenului de capilaritate si
odata ajunse aici, particulele fine de ceara sunt retinute datorita
coeziunii moleculare. Numai ceara lichida ce nu mai poate fi
absorbita, picura si poate fi recoltata. Din aceasta cauza,
fagurii vechi trebuie inmuiati cu multa constiinciozitate timp
de 2-3 zile inainte de topire, in apa calda si dedurizata, care
are o putere de inmuiere mare si dizolva mai usor substantele
solubile.
Sterilizarea
cerii
Avand in vedere faptul ca
sporii de loca isi pastreaza puterea contaminanta chiar si dupa
40 de ani, pentru a distruge toate formele agentului patogen,
in special cele sporulate, ceara trebuie sterilizata prin metode
fizice, chimice sau biologice, in conditii cu totul speciale,
fiind nevoie de un echipament adecvat. Din aceasta cauza, confectionarea
fagurilor este recomandat a se face numai in unitatile specializate
ACA, confectionarea artizanala negarantand o sterilizare adecvata.
extractia
cerii si colectarea
sus
Colectarea
cerii
In vederea sporirii productiei
de ceara se recomanda:
extractia
cerii
sus