Text
 

I

Coloniile care duc lipsa de provizii sunt ajutate in luna ianuarie cu miere cristalizata pusa in pungi de plastic deasupra ramelor de cuib, direct deasupra ghemului. Īn zilele calduroase se va nota la fiecare colonie daca si-a facut zborul de curatire si intensitatea acestui zbor, daca prezinta semne de diaree etc.

Daca se observa umiditate crescuta in stupi se inlocuiesc pernitele umede cu altele uscate.

Acum este timpul cel mai indicat pentru extractia pasturii din fagurii vechi si negri pastrati la rezerva. Pentru aceasta se alege o zi friguroasa cand fagurii sunt inghetati si sfaramiciosi. Cu un cutit bine ascutit si incalzit se taie celulele fagurilor pana la peretele intermediar, baza celulelor ramanand intacta. Frecand intre palme celulele cu pastura acestea se vor desprinde usor de pastura intarita in forme prismatice hexagonale. Dupa vanturare pastura va ramane curata. Pastura obtinuta se va trece printr-o masina de tocat carne punandu-se in borcane de 3-5 kg, pentru izolare turnand miere lichida.

Se supravegheaza stupii pentru a nu fi atacati de ciocanitori, se fac mici reparatii la stupi, se curata urdinisurile de gheata (folosind apa fierbinte), se fac cursuri de perfectionare.

sus


 

 

Identificarea matcii

Este o operatie destul de dificila luand uneori mult timp apicultorului. Daca la deschiderea fara zgomot si fum a stupului vom observa, din care spatiu a zburat drept in sus prima albina – mai mult sau mai putin ametitor – iar apoi vom indeparta incet fagurii pana la acel spatiu, vom afla in majoritatea cazurilor matca, pe unul din fagurii invecinati cu spatiul respectiv.

Īn cazurile in care matca nu poate fi gasita si gasirea ei este esentiala pentru lucrarea pe care vrem sa o facem, vom proceda in felul urmator:

  • Deasupra stupului se aseaza un magazin de recolta cu fagurii ceva mai rasfirati, acoperindu-l cu podisorul stupului; pe urdinis se va da abundent fum concomitent cu ciocanirea peretilor laterali ai stupului; se ridica incet magazinul in care albinele si matca s-au refugiat si se introduce o gratie Hannemann; prin orificiul de hranit al podisorului se da fum pentru gonirea albinei in corpul de jos; in corpul de sus vor ramane trantorii si matca care va fi prinsa in tubul de sticla.
  • O alta metoda necesita folosirea unui cearsaf care se intinde in fata urdinisului, care acopera si scandura de zbor; se scot pe rand fagurii cu albina acoperitoare care se matura cu peria pe cearsaf, urmarind cu ochii grupul celor cazute, matca putand fi usor recunoscuta si prinsa in tubul de sticla.

Īn alte tari, in vopseaua cu care se marcheaza matcile se pune o infima cantitate de izotopi radioactivi, matca putand fi usor identificata cu ajutorul unui dispozitiv de tip Geiger.

sus


 

Ierarhizarea muncii la albine

Este diversa, raspunzand tuturor nevoilor interne ale cuibului:

  • curatarea celulelor si incalzirea cuibului (primele 2 zile),
  • hranirea larvelor si a matcii (primele 2 zile),
  • primirea si depozitarea nectarului si a polenului (de la 3 la 11 zile - doici),
  • claditul fagurilor (de la 11 la 16 zile - cerese),
  • ventilatul si apararea cuibului (de la 16 la 20 de zile),
  • transportul apei si al nectarului, propolisului, etc. (de la 20 la 35 de zile).

    sus


     

 

Iernarea albinelor

Buna iernare este conditionata de:

  • numarul albinelor intrate la iernat;
  • calitatea fagurilor de iernare (trebuie sa fie ceva mai vechi - de 2 ani - caci acestia pastreaza mai bine caldura decat cei construiti in anul curent, intre faguri lasandu-se un spatiu ceva mai larg - cca 13 mm - pentru ca numarul albinelor pe un interval sa fie mai mare);
  • calitatea matcilor (mortalitatea acestora peste iarna este urmatoarea: cele de 1 an - 2 %, cele de 2 ani - 2,9 %, cele de 3 ani - 10%);
  • tineretea albinelor, albinele eclozionate in toamna fiind cele mai apte sa lupte cu rigorile iernii (intrucat nu au participat la hranirea puietului, glandele lor intestinale secretand mai multa catalaza, capabila sa neutralizeze reziduurile etc.), hranind mai mult puiet in primavara datorita corpului gras bine intretinut etc.;
  • repartizarea corespunzatoare a hranei pe faguri si calitatea acesteia (ramele cu pastura nu vor fi puse niciodata la marginea cuibului, caci acolo pot mucegai);
  • aerisirea si umiditatea corespunzatoare, mai ales primavara si toamna (urdinisul fiind deschis mai mult, avand montate gratii contra soarecilor);
  • folosirea diafragmelor etanse (preintampina formarea si condensarea vaporilor, pastrand o atmosfera uscata si sanatoasa in stupi);
  • asigurarea linistii corespunzatoare (zgomotele, trepidatiile etc. determinand un consum marit si nelinistirea albinelor);
  • proportionarea corespunzatoare a spatiului de iernare (coloniile lasate pe un spatiu prea mare sufera de frig si umezeala, fapt ce determina un consum sporit de hrana in detrimentul sanatatii albinelor).

Pregatirea pentru iernare este una din cele mai importante lucrari ale apicultorului, de felul iernarii depinzand rezultatele anului urmator. Pregatirile de iernare trebuie incepute devreme (la sfarsitul lunii iulie) prin completarea rezervelor de hrana si prin stimulare (in lipsa culesurilor de intretinere).

La asezarea cuibului pentru iernare vor fi folosite doar doua treimi din numarul ramelor gasite ocupate in octombrie. Īn conditiile specifice tarii noastre iernarea cea mai buna se face afara, chiar in iernile geroase, cu conditia ca stupii sa fie puternici, cu hrana indestulatoare si de buna calitate, feriti de vanturi si bine adapostiti la exterior si in interior.

sus


 

 

Iernarea matcilor

Iernarea matcilor disponibile (ce prisosesc) se poate face in stupi special amenajati, denumiti pepinieri, fie in afara ghemului (nerecomandata). Matcile de rezerva pot fi iernate si pe 3 rame, in nuclee buzunar, langa coloniile da baza., sau deasupra unei colonii foarte puternice, ca nuclee mari sau mijlocii, mai ales daca podisorul separator este din placaj subtire sau panza metalica. De asemenea, iernarea a cate 3 nuclee mici de imperechere tip Fota, asezate intr-un magazin de recolta peste cuibul unei colonii foarte puternice, poate da rezultate multumitoare.

sus


 

 

Influenta conditiilor de mediu

Factori favorizanti:

  • a se introduce matcile mai intai in nuclee, si dupa ce matcile si-au inceput activitatea normala pot fi introduse si in coloniile normale, orfanizate cu 2-3 ore inainte,
  • cea mai recomandata perioada a zilei este spre seara, cand nucleul se unifica cel mai usor cu FAB,
  • primavara devreme,
  • in timpul culesurilor abundente sau
  • toamna foarte tarziu, cand matcile sunt foarte bine primite chiar si fara orfanizare.

 

Situatia atmosferica

Factori nefavorabili:

  • seceta prelungita,
  • vant puternic,
  • nor,
  • ploaie etc.

 

Starea familiei de albine care primeste matca

Factori favorabili:

  • prezenta puietului capacit,
  • preponderenta albinelor tinere,
  • lipsa puietului de orice fel (dupa o orfanizare de 2-3 ore) etc.

Factori nefavorabili:

  • orfanizarea indelungata (5-6 zile),
  • prezenta albinelor batrane,
  • a puietului larvar,
  • bezmeticirea (face imposibila acceptarea matcii).

    sus


     

 

Intestinul gros al albinei

Din procesul digestiei raman reziduuri nefolositoare care sunt filtrate de tubii malpighieni (rinichii albinei) si trecute in punga rectala de unde sunt eliminate prin orificiul anal. Iarna, albina acumuleaza in punga rectala toate resturile alimentare, greutatea reziduurilor reprezentand pana la 46% din greutatea corporala a albinei. Īn punga rectala apa reziduurilor este eliminata cu ajutorul papilelor rectale iar neutralizarea alterarii se face cu ajutorul a 6 glande rectale, care produc catalaza. Cu cat glandele rectale vor produce mai multa catalaza, cu atat iernarea va decurge in conditii mai bune. Secretia lor este mai intensa la albinele tinere care nu au apucat sa-si faca zborul de curatire inainte de a intra la iernat.

sus


 

 

Intoxicatiile alimentare ale albinelor

Polenul, nectarul si mierea de mana pot fi uneori toxice. De asemenea, multe micoze, datorita ciupercilor duc al intoxicatia albinelor prin substantele toxice pe care le elaboreaza. Boveria bassiana sau Spicaria farinosa sunt tot atat de toxice ca si ciupercile Aspergillus flavus care provoaca impietrirea puietului.

de origine umana

cu substante chimice

Acestea au loc cu predilectie in apropierea combinatelor industriale (cele care prelucreaza minereuri feroase cum sunt cele de la Hunedoara si Resita, fabricile de ciment, caramida, sticla, centralele termoelectrice care ard carbuni de calitate inferioara, cele care prelucreaza minereuri de cupru sau plumb, pe o raza de 3 km in jur, mai ales atunci cand furnalele combinatelor nu au montate filtre de calitate.

Cele mai grave intoxicatii cu substante chimice (fungicide, acaricide, insecticide si erbicide combinate uneori cu arsenic, fosfor, clor, sulf etc.) au loc atunci cand se trateaza culturile, livezile si padurile cu anumite insecticide contra daunatorilor, fara sa ia masurile de prevenire legale. Īn astfel de ocazii, coloniile cele mai puternice au pierderile cele mai mari (din cele puternice pier 68%, din cele mijlocii 22%, iar din cele slabe 10%).

Cele mai primejdioase sunt tratamentele care au in componenta arsenic, fosfor, bariu si mai ales cele din combinatia fosforului cu clorul. Substantele foarte toxice sunt: aldrinul, hexatoxul (HCH cu o remanenta de 4-5 zile) si Detox 25 (cu o remanenta de 25 de zile). Mai putin toxic este DDT sub forma de Detox 5%.

Remanenta substantelor fitosanitare folosite la combaterea daunatorilor este variabila. Erbicidele, spre exemplu, au o remanenta de 5-6 ore, alte substante toxice au o remanenta ce variaza intre 8 si 25 de zile. Īn astfel de situatii se impune mutarea stupilor la cel putin 8 km. Daca, la 2-3 zile de la transport a survenit un timp cu ploi abundente, urmat de soare si caldura, albinele pot fi readuse pe vechea vatra.

 

Simptomele intoxicatiilor chimice la albine

  • salturi incoerente,
  • caderea perisorilor,
  • marirea intestinului gros de 2-3 ori,
  • alergari in toate directiile,
  • tremuraturi ale aripilor,
  • ridicarea abdomenului si masarea cu picioarele de dinapoi,
  • culcarea pe spate si miscarea neregulata a picioarelor,
  • umezirea abundenta (datorata defecarilor dese si vomitarii),
  • anchilozarea si moartea.

 

cu substante medicamentoase

Dozele de antibiotice administrate in exces distrug flora intestinala si deschid larg poarta microbilor si a ciupercilor primejdioase, provocand intoxicatii grave. De aceea, in cazul necesitatii folosirii lor trebuie sa stim cu precizie ce boala tratam si sa respectam cu strictete dozele indicate de prospect. Utilizarile sulfatiazolului , sulfaguanidinei si nosemakului, sunt interzise de normele UE si, in situatia in care sunt utilizate in exces, dau nastere unor grave intoxicatii nu numai la albine ci si la puiet.

 

de origine naturala

Sunt provocate de:

  • polen toxic;
  • nectar toxic sau
  • mierea de mana.
  • Tratamentul se face cu sirop curativ.

cu polen toxic

Polenul produce intoxicatii cand provine de la plantele cunoscute ca toxice (familia Ranunculaceelor: floarea brosteasca, piciorul cocosului, bulbucii, omagul, nemtisorii de camp, degetelul rosu) sau de la altele al caror polen supus unor factori atmosferici isi modifica compusii devenind toxic.

Boala de mai este consecinta acestor intoxicatii, mai ales cand plantele mentionate se afla in masiv. Din a doua categorie fac parte: ceapa de samanta (in anii secetosi), tutunul (in cazul excesului de umiditate), tisa, castanul salbatic (la ploi abundente), teiul argintiu (la calduri prea mari in timpul infloririi). Boala de mai este consecinta unor astfel de intoxicatii alimentare.

 

cu nectar toxic

Cand nectarul este produs de smirdar, rododendron, sau laur de munte, poate deveni si el toxic uneori. Mierea de mana desi este excelenta pentru consumul uman, atunci cand este lasata in stupi peste iarna, ca hrana exclusiva da intoxicatii grave, datorita continutului bogat in saruri minerale.

Toxicoza zaharului

Este o intoxicatie care apare atunci cand albinele sunt nevoite sa culeaga si sa aduca in stup nectar cu o proportie redusa de zahar (in anii secetosi). Hranindu-se cu acest zahar sarac, hemolimfa nu mai contine elementul energetic necesar zborului, care este glucoza.

Cand albina pleaca la cules, glucoza din hemolimfa se epuizeaza, si ea se foloseste de rezerva de glicogen, care daca este consumata duce la intoxicatia sangelui si moartea insectei. Prevenirea si combaterea se face prin hraniri energetico-plastice.

 

Simptomele intoxicatiilor naturale

  • abdomen balonat si lucios,
  • agitatie,
  • incapacitate de zbor,
  • paralizii,
  • cadavrele au miros puternic de putreziciune,
  • diaree (in cazul intoxicarii cu miere de mana).

 

Prevenirea intoxicatiilor

  • renuntarea la efectuarea pastoralului la masivele unor astfel de plante, arbori sau arbusti;
  • in cazul stupinelor stationare se vor cultiva in apropierea stupinei plante entomofile (facelia, mustar, sulfina alba etc.), a caror inflorire sa coincida cu cea a produselor toxice;
  • analiza mierii pentru a preveni lasarea in stupi a mierii de mana.

Masuri directe

  • anuntarea in scris a primariilor pe raza caror se afla stupina, specificand locul si adresa unde putem fi gasiti, in caz de tratamente, pentru a fi anuntati;
  • anuntul se va face si la sediul unitatilor agricole din raza de zbor a coloniilor de albine;
  • transportarea stupilor la 7 km de cultura tratata;
  • inchiderea stupilor pe timpul tratamentelor, luandu-se masurile de rigoare (inchizand urdinisurile, marind spatiul cu ajutorul unui cat gol, montand hranitoare cu apa, sitele de ventilatie, asigurand intunericul inauntrul stupilor etc.). }n SUA apicultori folosesc saci largi de panza cu care invelesc stupii lasand in fata urdinisului o distanta de 30 cm si udand des panza sacului, pe partea din fata, pentru a pastra racoare. Stupii pot fi lasati astfel timp de maximum 2 zile;
  • in cazul intoxicatiilor cronice se preleveaza probe in vederea stabilirii diagnosticului de laborator.

Masuri indirecte

  • folosirea fungicidelor selective (Toxafen, Malipax etc.), cu o actiune rapida si cat mai de scurta durata,
  • pulverizari pe timp de noapte sub forma de aerosoli;
  • avioanele ce fac stropiri sa zboare cat mai jos (la 5 m deasupra culturilor) si la o viteza a vantului de cel mult 5 m/s;
  • tratamentele cu substante toxice sa fie preparate in emulsii repulsive (cu uleiuri minerale, creolina, eter sulfurat etc.), care pulverizate se usuca repede prezentand pentru albine un pericol mai redus;
  • tratamentele sa nu se faca ziua la amiaza sau dimineata prea devreme, preferandu-se aplicarea lor intre orele 18-23, tratamentele de noapte fiind cele mai recomandabile (avand si un efect masiv pentru daunatori);
  • acolo unde este cazul, sa se faca tratamente de toamna, ca sa se distruga primele generatii de daunatori inainte ca ei sa-si depuna ouale pentru primavara;
  • sa se evite aplicarea tratamentelor pe timp racoros si ploios, caci pe langa faptul ca daunatorii stau ascunsi (fiind mai putin atacati), remanenta substantelor toxice se mentine la un nivel inalt;
  • sa se foloseasca substante toxice granulate care nu intoxica albinele;
  • sa se foloseasca mijloace microbiologice de combatere.

    sus


 

Intestinul subtire

La albine intestinul subtire este stomacul.

sus


 

 

Introducerea matcilor noi

Operatia se poate face utilizand o botca selectionata capacita, o matca virgina (metoda care da rezultate de multe ori negative), sau o matca gata imperecheata (cea mai recomandabila). Atunci cand se introduce o noua regina intr-un stup, chiar daca colonia este orfana, fara anumite precautii albinele omoara de regula regina straina. Introducerea se face de obicei plasand regina intr-o cusca prevazuta la iesire cu o anumita cantitate de pasta de zahar candi. Dupa cateva ore (cateodata 1-2 zile) albinele consuma pasta si elibereaza regina care, intre timp a fost hranita de albine prin sita custii, facandu-se schimbul de feromoni necesari pentru acceptarea ei de catre albine.

 

1. Sub forma de botca capacita

a. cu orfanizare

Colonia orfana este lasata sa-si faca botci pe care le capaceste (cel putin 6 zile de la orfanizare). Stricam botcile si ridicam laptisorul din ele si altoim o botca selectionata din care urmeaza sa eclozioneze in cel mult 2 zile o matca. Botca se altoieste cu manson de protectie. Operatia reuseste daca se face dupa terminarea culesului principal sau cand acesta e spre sfarsit.

b. fara orfanizare

Operatia reuseste daca se face in plin cules, botca punandu-se sus, in corpul al doilea al stupului vertical asa cum s-a aratat la altoire. Rezultate foarte bune se obtin la stupii verticali utilizand urmatoarea metoda:

  • se scot din cuib 2 faguri cu puiet necapacit cu albina si se pun in corpul al doilea, separat de cel de jos cu o gratie Hannemann pentru ca matca sa nu urce sus;
  • se altoieste botca intre cei 2 faguri.
  • Albinele o accepta intotdeauna. Metoda poate fi aplicata si la stupul orizontal, cu conditia folosirii gratiei separatoare punand botca in aceleasi conditii, dincolo de gratie.

 

2. Sub forma matcilor virgine

Este o operatie grea dar, in cazul in care se iau unele masuri de precautie poate fi indeplinita cu succes.

Masuri de precautie

  • sa se cunoasca cu precizie data eclozionarii;
  • matca se va tine intr-o colivie, fara hrana 15-20 minute inainte de introducere;
  • albinele ramase fara matca sa fie preocupate de un cules aparent (prin hraniri stimulente).

 

3. Sub forma matcii imperecheate

Reguli de acceptare

  • Niciodata nu se va da unei colonii o matca insotita de albinele insotitoare care au ingrijit-o pana atunci in colonia de expeditie;
  • Colivia de introducere se va opari (eliminand posibilitatea iritarii matcii, transmiterii bolilor si mirosurilor matcilor anterioare).
  • Marcarea matcii se va face intotdeauna inaintea introducerii in noua colonie, caci mirosul acetonei si al mainii stuparului displac albinelor gazda.
  • La scoaterea matcii vechi cat si la introducerea celei noi, sa nu se foloseasca fumul, care de obicei nelinistesc matcile (se agita determinand in intreaga colonie o stare de agitatie). Daca este neaparata nevoie se va folosi un pulverizator cu apa.
  • Pe faguri nu trebuie sa existe botci, indiferent de stadiul lor. Daca sunt, vor fi distruse introducerea matcii amanandu-se cu 2-3 ore (colonia incepand sa se simta orfana). Se recomanda chiar ridicarea provizorie a fagurilor cu puiet deschis, fara albina acoperitoare, dandu-i spre ingrijire altei colonii pana la acceptare familiilor puternice.
  • Controlul acceptarii matcii se va face dupa o saptamana (altfel exista riscul omorarii matcii acceptate).
  • Pentru verificare se va folosi vestibulul de control.
  • Acceptarea matcilor este usurata de existenta in colonie doar a albinelor tinere.

Daca in colonie exista si albine batrane, lipseste culesul si exista tendinta spre furtisag, acceptarile sunt aproape imposibile, necesitand masuri cu totul speciale (introducerea pe timpul serii, tinerea urdinisului micsorat) in vederea eliminarii tendintelor de furtisag si crearii predispozitiei favorabile prin hraniri stimulative (cu cel putin 3 zile inainte si dupa acceptare). Īn cel mai rau caz, stimularea se va face cu cel putin o ora inainte, altfel, daca se va face in momentul introducerii matcii, aparitia hranei va produce o agitatie care se va transmite si matcii ingreuindu-i acceptarea.

Cu 2-3 ore inainte, spatiul de introducere din cuib intre 2 rame va fi intotdeauna largit la 2,5 cm, acolo adunandu-se albinele tinere pentru inceperea claditului.

sus


 

 

Metode directe de introducere a matcilor

Dau rezultate mai ales pe timpul culesurilor de mare intensitate, cu conditia folosirii unor matci imperecheate, iar albinele sa nu observe disparitia matcilor proprii (orfanizarea durand doar cateva minute).

1.       eliberarea prin scuturare in amurg (metoda Froissard)

Matca tanara cu mirosul unificat cu cel al coloniei primitoare (cu 24 ore inainte prin stropire cu apa indulcita si parfumata, ori cu un tampon de vata imbibat cu parfum), dupa flamanzire (prin introducerea in tubul de sticla timp de 15-20 minute), este asezata intr-o colivie pentru a o avea la indemana (pe timpul uniformizarii mirosurilor, colivia sterilizata fiind tinuta deasupra ramelor coloniei primitoare). Se amenajeaza o planseta in fata urdinisului (la acelasi nivel cu scandura de zbor), se scot fagurii coloniei, se ridica matca batrana, se aseaza colivia cu matca tanara, se deschide colivia in vederea eliberarii si se scutura fagurii de albina peste colivia cu matca, completand cuibul cu fagurii scuturati. Albinele vor intra in stup impreuna cu matca, care, avand acelasi miros, va fi acceptata.

 

2.       eliberarea pe urdinis sau deasupra ramelor

Este conditionata de anumiti factori:

  • matca sa fi activat un timp oarecare intr-un nucleu,
  • sa fie flamanda si naclaita cu miere,
  • sa fie eliberata pe speteaza fagurelui de pe care s-a ridicat matca sau direct pe urdinis,
  • inaintea introducerii e de preferat sa stropim albinele cu o solutie pe baza de suspensie de valeriana,
  • stupul nu se va deschide cel putin 7-10 zile, instaland in schimb vestibulul de control.

 

3.       schimbul matcilor pe fagure

E o metoda practica ce poate fi aplicata doar in timpul marilor culesuri, asezand noua matca exact pe acelasi loc unde a fost precedenta, dupa ce mai intai matcile au fost unse bine cu miere groasa, fiind nevoie si de unificarea mirosurilor (cum s-a aratat mai sus).

 

4.       scaldarea matcii cu apa (metoda Smelgrave)

Īnchidem noua regina intr-un tub de sticla. Īnlaturam vechea regina din stupul primitor. Umplem apoi tubul cu apa distilata calduta si dupa 10-20 de secunde eliberam apa, asezand apoi regina pe speteaza superioara a unei rame de cuib. Scaldarea inlatura pentru moment substanta de matca albinele neobservand schimbarea.

 

5.       introducerea cu nucleul nou format (metoda Root)

Este cea mai sigura dintre toate metodele, nucleul fiind format cu:

  • o regina imperecheata,
  • 2-3 rame cu miere si puiet capacit in eclozionare, fara albina acoperitoare.

Nucleul primeste apa in celulele unui fagure si este dus intr-o camera bine incalzita, cu o temperatura de 30 grade Celsius, unde este tinut inchis timp de 2 zile. Dupa trecerea celor 2 zile, spre seara, se orfanizeaza colonia primitoare, si dupa 1-2 ore se stropesc albinele ambelor unitati cu sirop parfumat. Fagurii ocupati de nucleu sunt adusi dupa 30 de minute si sunt asezati la marginea ultimei rame din stupul gazda, putin distantati de ultima rama. A doua zi fagurii se vor apropia definitiv.

Īn cazul in care matca cu nucleul nou format se afla deasupra (la verticali sau ME), dupa 48 de ore inlaturam matca veche si schimbam rama separator cu panza dubla cu una simpla sau cu o foaie de ziar perforata, prin care albinele de jos pot lua contact cu cele de sus (facandu-se schimbul substantei de matca). Unificarea va fi definitivata peste 5-6 zile.

La stupul orizontal se poate folosi o diafragma etansa, si un urdinis alaturat. Īn noul compartiment vor fi adusi 4 faguri cu albina acoperitoare si, dupa o zi, noua colonie ramasa doar cu albina tanara va primi o matca in colivie automata prevazuta cu doua orificii de serbet. Dupa acceptarea deplina a noii matci, se inlatura matca batrana a coloniei invecinate si diafragma se inalta de pe fund cu 1 cm. Diafragma va fi ridicata definitiv dupa 4-5 zile. Aceasta metoda este recomandata a fi folosita la schimbarea tuturor matcilor batrane din coloniile puternice, fiind una din metodele cele mai sigure.

 

6.       introducerea matcii in plic o data cu albinele coloniei

 Vara, pe la orele 18, se ia un plic de hartie pergament transparenta (nu de celofan), caruia in partea de jos i se fac cu un cui 15-20 orificii prin care albinele nu pot sa treaca. Se orfanizeaza stupul si se matura, in plic, o lingura de albine tinere de pe fagurele unde se afla matca ridicata, daca se poate chiar din cele din jurul ei. Rama se pune la loc, plicul se inchide si se pune undeva la umbra. Dupa 30 de minute, albinele din stup incep sa se agite. Introducem matca tanara in plic (fara albine insotitoare) si se observa daca albinele din plic o ling. Daca vor sa o atace, o retragem, reintroducand-o in plic dupa 15 minute. A doua oara va fi sigur acceptata. Plicul se aduce la urdinis si se prinde cu o piuneza sau un cui mic de peretele frontal, astfel incat fundul plicului cu orificiile lui sa fie in dreptul urdinisului. Īn jurul plicului se vor aduna albine ce bat din aripi, semn ca si-au gasit matca. Ele vor roade hartia si vor elibera matca care va intra in stup impreuna cu albinele.

 

7.       metoda Alley

Stupul orfanizat se deschide pe timpul zilei, avand grija ca ramele sa fie apropiate la maximum. Cu ajutorul unei linguri se ia putina miere din partea de sus a unei rame si o pastram in vederea ungerii noii regine. Atat podisorul cat si marginea de sus a stupului se ung cu vaselina pentru ca la ridicarea podisorului sa nu apara nici un zgomot. Cercetam apoi stupul crescator sau nucleul de imperechere, izolam regina in cusca si o plasam deasupra ramelor, avand grija ca albinele nucleului sau stupului sa aiba acces la sita pentru hranirea reginei. Cu o jumatate de ora inaintea introducerii, ridicam cusca pentru a o avea la indemana. Cand a sosit noaptea, ungem peste tot regina cu mierea luata mai inainte si, ridicand incet podisorul stupului orfan, pe deasupra ramelor, punem regina si cu multa atentie asezam podisorul la loc. Colonia nu va fi cercetata timp de 7-8 zile.

 

8.       metoda poloneza de introducere directa

Se bazeaza pe folosirea mirosului de melisa care este asemanator matcilor. Se prepara 500 ml sirop in care se adauga 10 picaturi de esenta de melisa. Se dau 250 ml sirop in rama hranitor a stupului. Dupa consumarea unei parti de sirop, se ia o matca tanara (poate fi si neimperecheata), se afunda cateva secunde in siropul ramas in pahar si se aseaza pe speteaza superioara a ramei din vecinatatea hranitorului, unde se toarna si restul siropului. Matca este bine primita, se imperecheaza si lucreaza in acelasi timp cu matca veche, care dupa un timp va disparea.

 

9.       metoda stropirii cu apa zaharata

Hristea recomanda urmatorul scenariu: seara cautam regina batrana si o inchidem intr-o cusca sau o ucidem; apoi, scotand ramele periem toate albinele inspre fundul stupului, in timp ce un ajutor stropeste cu un pulverizator cu apa zaharata peste grupul de albine aflat pe fundul stupului, in care punem si regina. Īn timpul operatiei urdinisul trebuie sa fie inchis si va fi deschis abia dupa 10 minute, cand credem ca albinele si-au ocupat din nou fagurii. Urdinisul se deschide putin, atat cat sa treaca 2 albine si aceasta numai pana dimineata.

 

10. metoda cu fum de salpetru sau de besica porcului

Cele redate mai jos sunt luate din cartea Stuparitul, pag 520-521

  1. Conditia principala este dozarea corecta a afumarii (cel mult 1,5 minute) si in raport cu marimea stupului (la nuclee 0,5 minute sau cateva fumuri).
  2. Cea de-a doua conditie e ca solutia sa nu depaseasca 5 g de salpetru.
  3. Dupa ce am afumat bine colonia, introducem pe urdinis regina si dam si dupa ea cateva fumuri pentru a o ameti putin. Dupa 2 minute, deschidem stupul, in partea lui de sus, timp de cateva minute pentru ca sa se aeriseasca, ii montam o sita de ventilatie si-l lasam descoperit cu sita timp de o jumatate de ora, timp in care albinele se dezmeticesc, urcandu-se pe faguri, fara a observa noua schimbare, mai ales daca regina a fost ridicata de curand dintr-un nucleu existent in stupina. 

    sus


     

 

Metode indirecte

Sunt mai sigure si mai putin complicate decat cele directe, dar cer folosirea unor dispozitive foarte variate ca forma, denumite colivii, confectionate din panza metalica, materiale plastice sau chiar simpla hartie.

1. Folosirea coliviei tip capac

Īn primele 24 ore matca va fi aparata de atacul albinelor, dupa care, apicultorul inlatura micul capac ce acopera orificiul de iesire plin cu serbet sau aplica un capacel de fagure artificial perforat. Una dintre cele mai bune colivii este cea dreptunghiulara, tip capac, cu zimti marginali care se infig pe fagure, prinzand sub ea matca. Pentru folosirea ei este nevoie sa scoatem insa un fagure marginal, facand astfel loc coliviei ce se va aplica pe fagurele mijlocas, cuprinzand sub ea celule cu miere, puiet capacit si celule goale. De pe acea portiune se perie albinele si, eliberand imediat matca, vom apasa capacul coliviei ai carui zimti marginali se vor infige pe fagure. Mica gratie Hannemann de pe latura superioara a coliviei ramane deocamdata inchisa cu oblonasul ei care se va elibera dupa 24 ore. Dupa alte 24 ore se scoate colivia si se aranjeaza la loc stupul. Matca este primita intotdeauna, caci intre timp a si inceput sa oua sub colivia protectoare, incat albinele o considera drept a lor. Exista insa si colivii la care nu se mai intervine, singura grija fiind ca, dupa 8-10 zile de la introducere, sa retragem colivia din cuib.

 

2. Folosirea pungii de hartie

Metoda este asemanatoare cu cea a plicului descrisa la metodele directe, cu singura deosebire ca odata introdusa matca in ea, punga se rasfrange la gura, inchizand-o si prinzand-o cu piuneza in interiorul stupului, pe speteaza superioara a unei rame. Rama va fi usor departata de cea vecina, pentru ca nu cumva sa fie strivita matca, colonia hranindu-se inainte si dupa introducere. Dupa 8 zile se retrage punga roasa, in care timp matca a inceput de mult sa oua.

 

3. Folosirea coliviei automate (tip Asprea)

Consta in asezarea acestei colivii prevazuta cu 2 tuburi (unul mai scurt cu gratie Hanemann si unul mai lung fara gratie, ambele umplute cu serbet), intre 2 faguri putin mai distantati, pentru ca in golul format sa se adune mai multa albina tanara, care, obisnuit, primeste mai usor noile matci. Dupa 24 de ore de la introducere, albinele consuma serbetul din corpul scurt si patrund la matca, capatand acelasi miros. Eliberarea matcii se face prin orificiul lung, dupa 48 de ore. Stupul poate fi deschis dupa 6-7 zile.

 

4. Mirosul matcii vechi transmis celei noi

Īntr-o colivie perfect curata si oparita cu apa clocotita, se introduce pentru 4-5 ore vechea matca, care va sta izolata in cusca, in propriul ei stup, colivia fiind plasata intre 2 rame distantate la 2,5-3 cm. Scoatem apoi vechea matca si o inlocuim cu cea noua, tinuta flamanda 20-25 de minute in tubul de sticla. Colivia se pune in acelasi loc si i se aplica capacelul de ceara perforata. La urdinis se monteaza pentru 2-3 zile vestibulul de control.

sus


 

 

Metode mixte

Metoda 1

Se orfanizeaza colonia a carei matca trebuie schimbata. A 2-a zi, din stupul orfanizat, se iau 25 albine tinere si 10 trantori, plasandu-i intr-o cusca de expediere prevazuta cu serbet de zahar si miere. Colivia se tine intr-o camera intunecoasa timp de 30 minute, dupa care se introduce o matca fecundata si marcata, lasand in intuneric colivia cu matca, albine si trantori inca 30 minute, dupa care este introdusa in stupul orfan si asezata pe golul unei rame claditoare din mijlocul cuibului, aici adunandu-se multa albina tanara pentru cladirea fagurasilor. Albinele din interiorul coliviei si cele din afara ei vor consuma serbetul si vor elibera matca. Este singura metoda in care matca este data cu albine insotitoare dar, ele sunt din propriul stup iar ridicarea si inchiderea lor nu a durat mai mult de o ora. Daca serbetul nu va fi consumat in mai putin de 24 de ore, albinele insotitoare vor fi atacate dimpreuna cu matca. Rezultate mai bune s-au obtinut atunci cand au fost pusi in colivie mai multi trantori. Stupul nu se va deschide decat dupa 7-8 zile.

 

Metoda 2

Este folosita mai ales spre sfarsitul verii, cand culesul este foarte redus. La stupul caruia dorim sa-i schimbam matca se formeaza un nucleu buzunar cu urdinis separat, sau se aduce un nucleu de la rezerva si se situeaza in imediata apropiere a acestui stup. Nucleul se populeaza apoi cu albina acoperitoare, periata de pe toti fagurii cu puiet necapacit gasiti in colonia de baza, primind in total 3 faguri (1 fagure cu puiet capacit, 1 fagure cu provizii si unul cladit normal), ridicati din acelasi stup, impreuna cu albina acoperitoare. Dupa 2 ore acestui nucleu i se da o botca matura gata de eclozionare sau o matca imperecheata. Dupa inceperea pontei noii matci, colonia cu matca batrana se orfanizeaza si, dupa trecerea a 1-2 ore, se ridica putin diafragma (1 cm). Dupa 4-5 zile diafragma se va ridica definitiv. Este asemanatoare cu introducerea matcii cu nucleu nou format descrisa ca metoda directa, procentul acceptarii fiind tot de 100%.

 

Metoda cu Reginal

Cercetatorul Jordan a pus la punct un preparat care sa asigure succesul acceptarii matcilor. Acest preparat se obtine din florile de mac gata inflorit. Se inlatura sepalele florii si petalele corolei, iar capsulele cu semintele necoapte, sunt taiate in felii subtiri care se cantaresc si se pun intr-o sticla cu deschidere larga, ca cele de lapte, in care se toarna o cantitate egala de alcool de 96%. Amestecul se pastreaza la intuneric 4 saptamani, agitandu-se continutul din cand in cand. Extrasul rezultat se filtreaza si se pastreaza la intuneric, intr-o sticla de culoare inchisa.

Matca se pune intr-o colivie automata, suspendata intre doua rame. Pasta de zahar ce umple partial orificiile coliviei se potriveste astfel ca matca sa fie eliberata in 24 ore. Pe o rondela de sugativa cu diametrul de 16-20 cm se imbiba 20 cm3 de Reginal (o lingura normala), sugativa asezandu-se deasupra coloniei, pe stinghiile superioare ale ramelor. Īnchidem si acoperim bine stupul. Dupa 4 zile se inlatura colivia automata si rondela. Mirosul produs de preparat este asa de puternic, incat devine dominant, mai ales in regiunea unde este colivia cu matca, putand fi simtita de apicultor in prima zi chiar si la urdinisul stupului. Datorita acestei metode simple si aproape sigure, apicultorii pot da o matca imperecheata unei colonii orfane in orice perioada a anului, metoda putand fi folosita chiar si in coloniile cu matci trantorite sau bezmetice.

sus


 

 

Inventarul apicol

Cuprinde totalitatea uneltelor, obiectelor si constructiilor apicole care apartin si reprezinta intreaga dotare a unei exploatatii apicole. Printre acestea enumeram: masca apicola, centrifuga, masa de descapacit, tava de descapacit, halatul apicol, salopeta apicola, sortul apicol, manusile apicole, dalta apicola, afumatorul, peria apicola, scaunul apicol, lada de lucru, hranitoarele, coliviile pentru matci, uneltele pentru: insarmarea ramelor, fixarea fagurilor artificiali, extractia si conditionarea produselor apicole, colectarea propolisului, cresterea si transportul matcilor etc. Īn afara inventarului apicol, intr-o stupina mai sunt necesare si alte materiale si unelte ca: benzina, cazma, chit, ciocan, cleste, cuie, dalti, ferastrau, lopata, petrol lampant, rindea, sarma pentru insarmat rame, sapun, soda, topor, vopsele pe baza de ulei etc.

Cel mai bun inventar apicol consta in standardizare (folosirea aceluiasi tip de stupi, rame, roinite, capace, diafragme etc.). Tipul de stup ales se va procura cu toate accesoriile, avand grija dispunem din timp o rezerva de stupi goi cu toate accesoriile pentru formarea familiilor temporare sau ajutatoare permanente.

Apicultorul incepator nu trebuie sa porneasca dintr-o data cu o stupina mare, mai ales daca nu cunoaste deplin tehnica apicola.

sus


 

 

Inversarea corpurilor

Actiune ce consta in inversarea corpurilor de stup in cazul stupilor divizibili. Aceasta actiune are drept scop crearea spatiului necesar pentru ponta matcii permitand albinelor sa-si dezvolte cuibul pe verticala. Aceasta operatie de inversare se poate repeta de mai multe fiind indicata si ca o masura de prevenire a roitului.

sus


 

 

Invertaza

Enzima a mucoasei intestinale care transforma zaharoza in glucoza si levuloza.

sus


 

 

Iunie-iulie

Īn luna iunie infloreste zmeura (la munte) si teiul (la campie). Transportul la floarea soarelui se organizeaza la inceputul lui iulie. La floarea soarelui stupinele trebuie oranduite pe partea contrara laturii de unde a inceput in primavara, distanta dintre stupine fiind de cel putin 500 m. La lanurile care au o latime mai mare de 1000 de m stupinele se vor aseza pe toate cele 4 laturi ale lanului, pentru ca albinele sa se poata intalni la mijloc, polenizand astfel intreaga cultura.

Pe timpul caldurilor prea mari stupinele vor fi umbrite. La stupii cu funduri mobile, intre corp si fund vor fi montate 2 pene de lemn ce tin corpul mai ridicat cu 2 mm, usurand aerisirea. La stupii orizontali vor fi scoase din margini 2 scandurele de podisor, 5-6 nopti la rand, dimineata punandu-se la loc. Aerisirea stupului, ca metoda impotriva roitului, este eficace numai in cazul in care temperatura exterioara la umbra nu depaseste 30-32 grade Celsius. Daca ea este mai ridicata, printr-o bogata aerisire se realizeaza tocmai fenomenul contrar, caci astfel se introduce masiv caldura in stup. Īn astfel de zile se recomanda umbrirea si micsorarea urdinisurilor, marindu-se seara tarziu. La stupii ME se poate sparge cuibul, intercaland intre cele 2 corpuri cu puiet 1-2 corpuri cu faguri gata claditi.

Īn aceste luni (iunie-iulie), dupa fiecare extractie este indicat a se face cate un tratament impotriva Varroozei.

Īn a doua parte a lunii iulie se incepe completarea proviziilor de iernare si se incepe stimularea. Īn cazurile in care stupina este deplasata la un cules de mana, se retrag din cuib fagurii cu provizii (pentru iernare). Dupa terminarea culesului se extrage toata mierea si se refac cuiburile cu fagurii cu provizii de la rezerva.

Pentru pregatirea cuiburilor de iernare se controleaza toate coloniile, aranjand viitoarele cuiburi numai pe faguri de culoare inchisa. Se vor inlatura fagurii rau construiti si cu multe celule de trantor. Faurii noi claditi in care matcile au ouat se duc la depozit (nefiind buni de iernare).

Fagurii de la rezerva se stropesc cu apa si se sulfureaza, avand grija ca, in primavara, inainte de folosire sa fie spalati.

sus


 

 

Izgonitor Porter

Este un mic aparat pentru indepartarea albinelor care inlocuieste indepartarea albinelor prin scuturare simplificand lucrarea scosului ramelor cu miere. Este astfel facut incat arcurile actioneaza numai daca sunt impinse de catre albine de pe o anumita latura a podisorului izgonitor, albinele iesite de pe acea latura nemaiputand sa se intoarca in magazinul de recolta.

sus


 

 

Izolarea matcii

Matca se izoleaza cu gratie Hannemann in corpul de jos (la stupii verticali) sau in partea opusa urdinisului (la stupii orizontali), cu toti fagurii cu puiet necapacit si faguri artificiali.

Izolarea tip Babici

Dintr-o gratie Hannemann se face un cerc cu diametrul de 20 cm, cercul fiind prevazut pe margini cu o fasie de tabla colturata. Matca se izoleaza in interiorul cercului pe un fagure, langa care se apropie si se infige fagurele vecin. Colturile cercului patrund in cei doi faguri vecini, pana la fundul celulelor. Pozitia celor doi faguri va fi exact in dreptul urdinisului, in felul acesta matca ramanand o vreme mai indelungata fara ca albinele sa simta nevoia sa o schimbe.

 

Izolatorul de matca

Este conceput astfel incat izoleaza matca pe fagurele pe care se afla. Este confectionat din deseuri de tabla si plasa de sarma.

Exista si un izolator format dintr-o caseta metalica cu 2 fete ocupate cu gratii Herzog sau Hannemann in care incap 3 faguri claditi; unul cu puiet capacit, unul cu hrana si altul gata cladit pentru ouatul matcii. Caseta este inchisa de jur imprejur cu placi de gratie Hannemann, afara de partea superioara pe unde se introduc fagurii si apoi se ataseaza un capac pentru ca matca sa fie perfect izolata. Izolatorul astfel echipat se introduce in mijlocul cuibului. Daca colonia este hranita stimulent si este puternica, iar matca din izolator este tanara si fecunda, incepe sa oua chiar din prima zi. Izolatorul este folosit pentru a avea la timp larve de varsta precisa si de la familiile recordiste folosite pentru inmultire.

sus


 

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala http://romapis.org/index.php?id=salvatialbinele

© 2002 ult rev: 22-mar-18

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits