N
Napii
Cunoscuta si sub numele
de napi porcesti, broajbe, napi turcesti, aceasta planta
vivace se cultiva pentru tuberculii ei consumati de om si
animale. Infloreste din iulie pana in octombrie, dand mult
polen si ceva nectar.
sus
Naclairea
matcii
Se arunca matca din colivie
sau din tubul de sticla in mierea de pe o farfurioara. Este
bine ca mierea sa provina din stupul in care urmeaza a fi
introdusa. Cu degetul aratator matca se adanceste in miere
si este scoasa usor cu o lingurita asezand-o pe fagure exact
in locul de unde a fost ridicata cu cateva minute mai inainte
vechea matca. Peste albinele din jurul ei se toarna de asemenea
putina miere iar rama nu se va aseza imediat la locul ei,
caci matca ar putea cadea pe fundul stupului unde s-ar putea
pierde.
sus
Nectarul
Elaborarea
nectarului, la majoritatea florilor, are loc atunci
cand se deschid sacii cu polen, nectarul constituind mijlocul
de atractie a insectelor in vederea polenizarii. Florile
atrag atat prin culorile ce impresioneaza ochii compusi
ai albinelor si altor insecte, cat si prin substantele volatile
ce formeaza aroma nectarului si impresioneaza organele mirosului,
existand o corelatie stransa intre intensitatea acestor
arome si concentratia de zahar
ce se gaseste in nectar. Secretia de nectar apare in picaturi
care se aduna in potirele florilor in cantitati cu atat
mai mari, cu cat afluxul de seva al plantei sau arborelui
este mai intens.
Abundenta si calitatea
nectarului sunt trasaturi ereditare ale fiecarei specii
de plante in parte, variatia productiei de nectar manifestandu-se
nu numai la inceputul sau sfarsitul unei infloriri, ci chiar
si in cursul unei zile, datorita anumitor conditii fenologice.
Ceea ce atrage in mod special albinele la culesul nectarului
este procentul mai ridicat de zahar. Sunt multe plante cu
nectar abundent dar sarac in zaharuri, pe care albinele
il recolteaza numai atunci cand nu gasesc alte surse mai
bogate. Procentul concentratiei de zahar in diferitele
soiuri de flori cercetate de albine
variaza intre 8% si 76%. Existenta amestecului de zaharuri
exercita de asemenea o atractie in plus pentru albine, zaharurile
compuse constituind o atractie in plus fata de zaharurile
simple. Exista totusi plante care dau nectar din plin si
totusi albinele nu pot sa profite de el, datorita adancimii
la care se afla in potirele florilor. Cantitatea de nectar
a florilor scade de obicei putin cate putin la ora 15, pentru
ca sa urce spre seara (cresterea continuand si pe timpul
noptii).
Concentratia nectarului
variaza intre 5 si 70%, albinele preferand
concentratia de 50%. In unele cazuri, ele
pot culege si mana, reprezentata din secretiile dulci eliminate
de unele insecte (care se hranesc cu sucurile si seva plantelor
pe care le gasesc). In mod obisnuit, secretia cea mai bogata
si cu concentratia cea mai bogata de zahar este atunci cand
se deschid anterele cu polen si stigmatul este gata sa primeasca
elementul fecundator, care e polenul. Uneori, datorita caderii
brumelor tarzii sau altor factori, secretia nectarului este
compromisa total. Cantitatea variabila a nectarului este
conditionata si de alti factori cum ar fi: varsta plantelor,
structura tesutului nectarifer, asezarea florilor pe planta,
conditiile proprii fiecarei plante etc.
Factorii
care influenteaza calitatea nectarului
Caldura
si umiditatea
Umiditatea atmosferica
potrivita favorizeaza o secretie mai abundenta a nectarului,
mai ales daca noptile calde sunt urmate de zile noroase.
Racirea
brusca
Face sa scada foarte mult
productia de nectar, mai ales daca solul nu are umiditate
suficienta. Plantele insamantate in toamna dau uneori nectar
si la temperaturi mai joase.
Ploile
Daca acestea apar pe timpul
infloritului spala nectarul la unele specii, mai ales al
celor ale caror cupe stau in sus, apa de ploaie diminuand
procentul de zahar sub 8%, albinele neculegand un nectar
sub aceasta concentratie. Ploile abundente ce cad spre sfarsitul
verii si inceputul toamnei favorizeaza formarea rezervelor
de zahar in tesutul plantelor, in bulbi si tulpini. O seceta
prelungita din vara si toamna are o influenta negativa pentru
producerea nectarului in anul urmator, mai ales daca in
iarna nu a cazut zapada abundenta.
O vreme umeda pe timpul
cresterii si un timp uscat pe timpul infloritului sunt propice
secretiei de nectar abundente. Ploile abundente care cad
pe timpul infloririi scad sau chiar opresc cu totul productia
de nectar.
Descarcarile
electrice
Tulburarile atmosferice
sunt in general favorabile secretiei de nectar.
Lumina
solara
Are o deosebita insemnatate,
florile bine luminate fiind mai vizitate de catre albine
intrucat albinele sunt mai impresionate de florile care
reflecta mai intens razele ultraviolete, lumina solara influentand
nu numai secretia de nectar ci si durata infloritului.
Ingheturile
tarzii
Ingheturile tarzii de
primavara distrug adeseori mugurii florali ai diferitilor
arbori (cum e cazul salcamului), care elaboreaza nectar
intr-o masura foarte redusa cand infloresc partial sau chiar
deloc.
Vantul
Vantul din sud, cand bate
uscat si fierbinte, evapora o mare parte din nectar (mai
ales in cazul teiului si al unor flori ca hrisca, zburatoarea
etc.). Atunci cand vine incarcat cu vapori de apa mareste
productia. Vanturile uscate de la apus si nord micsoreaza
simtitor secretia nectarului.
Roua
Influenteaza de obicei
in bine secretia nectarului exceptand cazul in care apare
dupa o seceta prea mare, cand dupa zile calduroase urmeaza
nopti racoroase, fara vant, cu cer senin, fapt ce va produce
racirea paturii de jos a aerului.
Ceata
si negura
Au o actiune negativa
asupra productiei de nectar, vaporii de apa mai mult sau
mai putin densi tulburand transparenta aerului.
Natura
solului si componenta lui
Are de asemenea importanta.
Salcamul da productii mai mari pe terenuri nisipoase, drobusorul,
lucerna, mustarul si sparceta pe terenuri calcaroase, hrisca
pe terenuri argilo-silicioase sau argilos-nisipoase, floarea
soarelui pe terenuri cu cernoziom si aluviuni bogate.
Agrotehnica
aplicata
O buna agrotehnica si
mai ales aplicarea la timp ingrasamintelor organice si minerale
are o deosebita insemnatate. S-a stabilit ca ingrasamintele
fosfatice si mai ales cele potasice influenteaza evident
productia de nectar iar efectul ingrasamintelor minerale
complete este si mai favorabil, administrarea combinata
a ingrasamintelor contribuind din plin la sporirea cantitatii
de nectar secretat.
Spatiul
destinat depozitarii nectarului
Acesta trebuie corelat
cu puterea coloniei de albine, intensitatea culesului, posibilitatile
de interventie si suplimentare ale fiecarui apicultor, avand
in vedere ca pentru depozitarea nectarului proaspat este
nevoie de un spatiu de 3 ori mai mare decat cel necesar
pentru depozitarea mierii. Lipsind acest spatiu recolta
de miere se reduce considerabil cu circa 40% adaugandu-se
si celelalte neajunsuri prin blocarea cuibului etc. La un
cules de 3 kg nectar pe zi vor fi necesari 2,4 faguri, iar
in ziua a 6-a de 9 faguri. La un spor zilnic de 6 kg nectar
pe zi vor fi necesari 4,8 faguri, iar in ziua a 6-a de 18
faguri.
Variatia
productiei de nectar
Cu cat o planta este cercetata
mai des cu atat trimite in glandele nectarifere o cantitate
mai mare de nectar, crescand totodata si puterea de germinare
si de vigoare a viitoarelor plante ce vor iesi din seminte.
Actiunea
negativa a daunatorilor si bolilor plantei
Daunatorii si bolile plantelor
le micsoreaza vigoarea, scazandu-le si capacitatea de a
secreta nectar, uneori, in cazul invaziilor masive, insesi
insectele consumand acest nectar.
sus
Nitratul
de amoniu (Azotatul de amoniu)
Se recomanda folosirea:
-
sub forma
de tablete,
sau bile (aglomerat in bucati
de 1-2 g), conform instructiunilor de mai jos:
-
lucrarea se executa
dupa ridicarea si izolarea
matcii pe durata anestezierii
albinelor;
-
matca se elibereaza
pe un fagure din mijlocul cuibului, in momentul in
care albinele unificate incep sa ocupe fagurii.
-
utilizat sub
forma de praf, azotatul de amoniu se pune intr-o bucata
de hartie, se strang colturile si asa se
introduce in afumator, altfel descompunerea ar fi foarte
rapida;
-
pentru moderarea descompunerii
azotatului de amoniu unele persoane impregneaza
vata sau carpe cu o solutie concentrata de azotat de amoniu,
dupa uscare, introducand-o in afumator (se
dau doar doua fumuri, sustin unii apicultori). Carpa sau
vata se folosesc dupa uscare, altfel, carbunii sunt stinsi.
Pentru impregnare trebuie stiut ca 1 l de apa dizolva,
la temperatura ambianta, o cantitate de 215 g de sare,
corespunzator azotatului de amoniu folosit ca ingrasamant,
dar nu trebuie uitat ca in agricultura se folosesc si
amestecuri cu alte substante.
Pregatirea
tabletelor cu azot se face astfel: luam cristalele
de azotat de amoniu, le pisam si le amestecam cu o picatura
de albus de ou. Cu un sablon de lemn presam amestecul intr-o
teava cu o grosime de 7 mm si o lungime de 10 mm. Pentru uscarea
tabletelor astfel obtinute se foloseste cuptorul unui aragaz,
incalzit in prealabil, dupa stingerea focului introducand
tabletele timp de o ora in cuptor. Tabletele se pastreaza
intr-o cutie bine inchisa, fiecare infasurata in hartie.
Mentionez ca toate cele expuse
mai sus nu au fost experimentate de mine ci doar adunate din
carti, prin urmare: recomand mare precautie la folosirea acestei
metode si, eventual, daca cineva are curajul sa experimenteae,
este rugat sa ne comunice rezultatele.
Pregatirea pentru narcotizare
-
se ridica capacul,
-
se distanteaza un
pic ramele,
-
se asterne pe podisor
un sac sau o patura;
-
dupa primele 4-5
jeturi, cand zumzetul albinelor a incetat,
-
se ridica sacul si
podisorul;
-
daca albina nu este
total imobilizata, se mai dau 2-3 jeturi de fum;
-
daca se constata
efectul dorit, se aeriseste stupul imediat si se inchide
normal.
Administrarea gazului
Se face actionand puternic
burduful afumatorului, gazul trebuind sa contina 10-20%
aer, stiut fiind ca gazul pur, daca se prelungeste contactul,
produce asfixiere. Dupa narcotizare albina acuza o stare
de revenire, fapt pentru care este bine ca narcotizarea
sa fie facuta spre sfarsitul zilei, ca peste noapte stupul
sa nu mai fie deranjat si vizitat de albine straine.
Utilizarea tabletelor
la formarea roilor pe aceeasi vatra
In timpul zilei formam
roii: pe cate o rama cu mult puiet capacit, o rama cu miere
si albina scuturata de pe o alta rama. In loc de podisor
punem deasupra o folie de polietilena si o patura. Roii
se tin inchisi pana seara. Inainte de lasarea intunericului:
-
se deschid urdinisurile;
-
se sufla cu afumatorul
cu mangan in care s-au pus tabletele cu azotat de amoniu:
-
prin urdinis,
-
in partea opusa locului
unde sunt asezati fagurii cu albine;
-
se deschid stupii
pentru a verifica stadiul narcotizarii (normal fiind sa
gasim toate albinele cazute jos).
Cand albinele incep sa-si
revina introducem matca, punem podisorul si capacul si deschidem
urdinisul.
Apicultorul Atanasiu recomanda:
-
afumatorul trebuie
sa fie curatat, fara gudroane care, prin arderea impreuna
cu carbunele incins din afumator ar produce substante
otravitoare, daunatoare atat pentru albine cat si pentru
miere.
-
se incarca apoi cu
jar viu, in strat nu prea gros (doar 3-4 cm). Insuflarea
aerului intr-o cantitate de jar incinsa ridica temperatura
foarte mult si poate descompune peroxidul de azot in gaze
toxice si de asemenea poate strica afumatorul.
-
daca se narcotizeaza
un numar mai mare de stupi este bine sa fie pregatita
o rezerva de jar, pentru eventuale completari.
-
ciocul afumatorului
se prelungeste cu o bucata de furtun sau de teava, care
sa poata fi introdusa prin urdinis.
Apicultorul Hristea ne atrage
atentia:
Anestezierea albinelor
pe o perioada de cateva minute, folosind fumul nitratului
de potasiu (salpetru), in concentratie de 5 g la 250 ml
apa trebuie facuta cu prudenta. O substanta mult mai buna
decat salpetru este nitratul de amoniu, folosit ca ingrasamant
chimic, pentru ametirea unei familii fiind suficienta o
lingurita de azotat de amoniu care se pune in afumatorul
aprins, dupa care se dau 5 rafale de fum pe urdinis. Urdinisul
este inchis imediat pentru cateva minute. Albinele raman
ametite circa 5-6 minute, pierzandu-si memoria locului ce-l
ocupa stupul si activitatii de pana atunci, timp in care
se introduce pe urdinis o matca noua, inaintea dezmeticirii
albinelor. Daca in stupina a inceput un furtisag, albinele
ametite cat si hoatele uita locul stupului din care provin
si raman in stupul atacat unde, la desteptare, vor colabora
cu familia pagubita. De asemenea, cand se fac nuclee de
orice fel, aplicand metoda anesteziei, albinele nu mai parasesc
nucleul.
Masuri de precautie:
-
primele doua fumuri
care contin gaze daunatoare sa fie date afara, dupa care,
se dau cele 5 rafale descrise mai sus, pe urdinis;
-
numarul rafalelor
nu trebuie marit si sa nu fie dat brusc, ci incet;
-
sa nu se confunde
azotatul de amoniu cu azotatul de potasiu (salpetru),
ultimul fiind mai toxic.
sus
Noiembrie
Este cea dintai luna de
iernare pentru stupina. In primele zile se fac ultimele
pregatiri pentru iernare. In zilele calde trebuie urmarit
ca albinele sa faca un zbor de curatire. Daca ele nu ies
afara, se pune pe scandura de zbor putina miere pe un capacel,
pentru a atrage albinele afara folosind o nuielusa care
se introduce pe urdinis agitand albinele. Albinele trebuie
urmarite pentru a nu se declansa furtisagul. Cu ocazia acestei
stimulari albinele ies afara si se curata.
Pentru iernare, pe fundul
stupului este indicat sa existe magnetul
de apa, iar coloniile mai slabe se impacheteaza bilateral
cu diafragme si pernute. Pozitia stupilor pe postamente
trebuie sa fie usor inclinata catre fata pentru a inlesni
scurgerea apei de condensare. Cu putini timp inainte ca
pamantul sa inghete se fac insamantarile de toamna pentru
lotul apicol. Combinatia 7 kg facelia si 7 kg mustar la
ha da rezultate foarte bune. Mustarul infloreste cu 10 zile
mai devreme in primavara si astfel culesul se prelungeste
la 30-40 zile.
sus
Nosemoza
Numita si diaree infectioasa,
nosemoza
este o boala parazitara a albinelor adulte ce se transmite
prin spori, provocata de protozoarul unicelular Nosema apis
Zander, din ordinul microsporilor. Boala apare violent cu
rezultate dezastruoase, sau lucreaza incet, pe nesimtite,
asa cum e cazul
in cele mai multe stupine. Se prezinta si sub forma
vegetativa si sub forma sporulata. Atunci cand simptomele
sunt evidente vindecarea se va face cu anevoie. Unii cercetatori
sustin ca parazitii ei sunt prezenti permanent in corpul
albinelor, la fel ca tuberculoza la oameni, dar devin nocivi
numai cand starea fiziologica a coloniei si conditiile vitrege
meteorologice determina inmultirea parazitilor. Este cu
atat mai greu de observat cu cat majoritatea albinelor infestate
pier in camp, mai ales la inceputul primaverii. Coloniile
vor intra slabite in vara fara a da recolte bune si, daca
nu se iau masuri de combatere, boala va reapare in iarna
si primavara urmatoare, albinele varstnice fiind cele mai
afectate. In coloniile slabe sufera si matcile, care pier
in numar mare, boala evoluand acut.
Depistarea
bolii
Se face pe baza analizelor
de laborator. In lipsa acestora, se prinde o albina, ii
rupem capul si apucand cu o penseta ultimul segment al pantecelui
si ii tragem afara intestinul cu stomac cu tot. Daca stomacul
e alb-varos inseamna ca albina e sigur bolnava. O analiza
si mai precisa se poate face strivind stomacurile mai multor
albine si amestecandu-le cu putina apa intr-o farfurioara
de sticla. Daca culoarea acestui amestec este galbena, verde
sau cafenie, nosemoza nu este prezenta. Daca amestecul devine
laptos-albicios nosemoza este sigur prezenta in stupina
(vezi Stupăritul,
pag. 575-576).
Evolutia
bolii
Evolutia microbului bolii
porneste de la un spor care se introduce, fie prin hrana,
fie prin apa, in tubul digestiv al albinei, traind pe seama
celulelor pe care le distruge, se fixeaza in stomac, de
unde, pe cale de diviziune si transformare, se inmulteste
cu miile; apoi, sparge invelisul interior al stomacului
si napadeste organismul; sporii sunt dati afara de albine
pe calea reziduurilor. Cateodata boala se intinde si la
intestinul gros si ajunge si la caile urinare. Cand microbii
se inmultesc prea mult, produc o infectie intestinala ce
se manifesta, fie printr-o constipatie, fie printr-o diaree,
cand boala este intr-un stadiu foarte inaintat si foarte
primejdios.
Boala incepe de obicei primavara
si se termina in luna iunie, cand intra intr-o faza de amortire.
Factorii
favorizanti
Nosemoza este o boala
a mizeriei, sporii ei dezvoltandu-se, in forma endemica,
in coloniile slabe, rau intretinute si cu o slaba posibilitate
de incalzire a cuibului, in cele mai multe cazuri stand
in stare latenta cu suisuri si coborasuri datorate unor
factori favorabili:
-
mentinerea in stupina
a familiilor slabe si a fagurilor vechi (rezervoare de
spori, bacterii, paraziti si fungii),
-
lipsa dezinfectiilor
periodice,
-
temperaturi cu variatii
excesive sau bruste,
-
iernarea prelungita
(fara zboruri de curatire),
-
pastrarea mierii de
mana in stupi (pe timpul iernii),
-
asezarea nepotrivita
a stupinei, expunerea la curenti si vanturi reci,
-
nelinistirea coloniilor
datorata existentei unor daunatori,
-
lipsa rezervelor de
proteine organice sau a pasturii,
-
excesul de umiditate
din stupi,
-
hraniri prea timpurii
cu sirop de zahar in primavara,
-
adaugarea in hrana
a tot felul de fainuri;
-
hraniri cu miere
contaminata,
-
schimbul de faguri
intre coloniile sanatoase si cele contaminate,
-
intoxicatii cu fungicide
etc.
Fiecare albina bolnava de
nosema are in intestine circa 25-30 milioane de spori. Cu
toate acestea, nu orice spor intrat in organism are o evolutie
distructiva, totul depinzand de puterea de rezistenta a
organismului coloniei atacate.
Forme
specifice ale nosemozei acute
Nosemoza acuta este cauza
depopularii stupilor si mortalitatii ridicate a albinelor.
Albinele infestate de numerosi paraziti sunt nelinistite,
ies grabite pe scandura de zbor la prima curatire, dar nu
mai apuca sa zboare, lasand pe scandura de zbor sau pe peretele
frontal materiile fecale care ies sub forma de diaree, cu
picaturi apoase ce se preling, pline cu milioane de spori,
gata sa invadeze alte albine mature. Pentru a ne da seama
daca este cu adevarat vorba de nosemoza si nu de diaree
trebuie sa tinem cont de diagnosticul diferentiat al lor.
Fecalele diareice sunt de culoare bronz inchis sau cafenie,
pe cand in cazul nosemozei, sunt de culoare deschisa galbuie-verzuie
sau maronie, diseminate neregulat, abundente si cu miros
acriu, fetid. In cazul in care nosemoza se manifesta sub
forma constipatiei, albinele bolnave stau cu abdomenul intins,
lucios, batand in negru, fac miscari incete, umbla greu,
cad de pe scandura de zbor, se tarasc pe jos cu aripile
tremurand (nu mai pot sa zboare). Matcile infectate depun
oua dezordonat si mor la cateva saptamani dupa infectare.
Cand boala devine acuta,
vindecarea va fi foarte dificila:
-
numeroase cadavre
se vad in fata stupului jos pe pamant, avand picioarele
adunate sub torace si aripile intinse ca pentru zbor;
-
pe faguri apar elipse
de puiet cu goluri, consecinta unei inconsecvente hraniri
a matcii sau larvelor de catre albinele doici atacate
si ele de nosemoza;
-
apar albine cu talie
mica, pitice (care au primit hrana putina) cu vitalitate
scazuta.
IN CAZUL DEPISTARII FORMEI
ACUTE NOSEMOZA ESTE SUPUSA RESTRICTIILOR SANITAR-VETERINARE
ªI CARANTINEI.
Prevenire
Nosemoza este o boala de
sezon, care apare si dispare in anumite conditii, prezenta
ei permanenta fiind impiedicata prin luarea unor masuri
bune de igiena. Dupa Mihailov, procentul lunar de infestare
al albinelor ar fi urmatorul:
-
ianuarie -
8,2%
-
februarie -
12,4%
-
martie - 18,5%
-
aprilie - 38,6%
-
mai - 61,7%
-
iunie - 33,8%
-
iulie - 18,3%
-
august - 8,6%
-
septembrie
- 6,1%
-
octombrie -
0,1%
-
noiembrie -
6,1%
-
decembrie -
7,4%.
Sporii de nosemoza sunt
foarte rezistenti. Pe pamant mor abia dupa 5-6 saptamani
daca sunt feriti de soare, care ii ucide in 30 de ore. La
ger rezista 2-4 luni, in pamant intors 3 luni, in solutie
de formol (10%) 4 ore, in miere 12 luni, in faguri si in
stup 2-5 ani etc.
Fagurii
de la rezerva, inainte de introducerea in
stupi trebuie dezinfectati, petele
de diaree gasite pe ei fiind razuite si spalate cu o carpa
cu formol. Daca pe suprafata fagurilor sau sub capacelele
de miere se vede o tesatura ca un paienjenis, este o dovada
ca acolo sunt acumulate larve de paduchi (Braula).
Vaporii de acid acetic distrug larvele de paduchi. Daca
nu avem acid acetic, fagurii respectivi vor fi descapaciti
cu un cutit fierbinte iar capacelele vor fi imediat topite.
Paduchii sunt principalii transmitatori ai nosemozei. Mierea
de pe acesti faguri nu va mai fi data albinelor. Fagurii
care au pete de diaree in strat gros pe spetezele ramelor
si pe celule se topesc, iar ramele se flambeaza. Fagurii
cu puiet descapacit cu matca se trec in corpul al doilea
al stupului, cuibul cu matca completandu-se numai cu faguri
dezinfectati cu vapori de acid acetic glacial. Fagurii cu
puiet capacit raman in corpul de jos si, dupa eclozionare,
sunt scosi, dezinfectati sau dati la topit. Acum cuibul
se muta jos si se impacheteaza, colonia fiind hranita in
tot acest timp cu o hrana bogata in proteine (pastura si
drojdie in care vor fi introduse si vitamine din sucurile
de legume). Coloniile slabite se unesc, alegand matca cea
mai tanara, coloniile tinandu-se sub directa supraveghere.
Pentru iernare cea mai recomandata miere este cea de salcam
si capacita. In caz contrar, in prima decada a lunii august,
se va oferi sirop de zahar concentrat, preparat cu apa de
ploaie, pastrand in cuib fagurii cu pastura. Iernarea a
2 colonii sub acelasi acoperis, de o parte si alta a unei
diafragme etanse, le pune pe amandoua in conditii bune.
Primavara
In primele zile bune de
zbor ale primaverii se face si o hranire stimulenta afara
in natura, daca stupina este izolata, mai ales daca albinele
duc lipsa unui cules de nectar si polen proaspat. Zborul
activ al acestei hraniri, la 150-200 m departe de stupina,
contribuie la asanarea organica a albinelor bolnave si la
eliminarea parazitilor. Temperatura ridicata din stupi este
de asemenea o frana in dezvoltarea nosemozei. Tratamentul
cel mai eficient se face in faza incipienta a bolii
iar asanarea fagurilor infestati se va face in toamna. Pe
fundul stupilor se vor presara timp de cateva saptamani
floare de pucioasa.
Toamna
In cazul in care in anul
precedent coloniile au suferit de nosemoza, la 1 august
se extrage toata mierea si se fac hraniri de completare
cu sirop dens (60%) cu apa de ploaie sau de rau, avand grija
sa asiguram fiecarei familii 2 faguri cu pastura iar matcile
se vor schimba in fiecare an (o matca infectata netraind
mai mult de 4 luni de la data primei infestari).
Tratament
-
cu Fumidil
B, Protofil -
8 administrari de sirop medicamentos - la interval de
7 zile - pus in hranitoare si prin pulverizare a ramelor
si peretilor interiori ai stupului.
-
cu inlocuitori
- ceaiuri cu suc de ceapa, usturoi, izoniazida si otet
- administrate in siropuri acidulate cu acid citric sau
formic (pH 5-6 franeaza dezvoltarea bolii, in timp ce
o hranire alcalinizata pH 8-9 favorizeaza inmultirea parazitului),
utilizand diverse retete.
-
schimbarea
matcii - se impune cu prioritate, intrucat
matcile afectate mor in cateva luni. Nu se stie sigur
daca aceasta boala este congenitala.
-
dezinfectarea
- stupului, ramelor si a intregului inventar apicol. Mierea
se extrage pentru consumul personal, interiorul stupilor
si ramelor sunt dezinfectate cu acid fenic 4%.
-
fagurii
vor fi inlocuiti - cat mai curand posibil
cu faguri artificiali, cei vechi fiind dati apoi la reforma.
-
timp de 3 ani - coloniile
afectate vor fi supravegheate atent.
Reteta 1 cu usturoi
Pentru 40 de stupi, se
piseaza 2 kg usturoi, se pune in 4 l apa potabila fiarta
si racita; dupa 3 zile se strecoara si se amesteca cu 40
l sirop cu miere si infuzie de ceai de musetel si coada
soricelului. Se administreaza sera, la fiecare trei zile,
toamna si primavara.
Reteta 2 cu izoniazida
si otet
Rezultate relativ bune
pot fi obtinute cu ajutorul siropului preparat la cald cu
ceaiuri de plante medicinale (coada calului, pelin, urzici
etc.), suc de ceapa, izoniazida (1 pastila la litru) si
otet (10 ml la litru - sporii
nosemozei neputand trai in mediu acid).
Reteta 3 cu otet de mere
Pentru tratamentul de
soc (toamna) utilizat in caz de infestatie cu nosemoza,
dupa racirea a 10 litri de sirop pregatiti cu ceaiuri, se
adauga 3 litri de otet din cidru de mere. Se poate constata
ca familiile hranite in felul descris mai sus nu mai au
paduchi (din cauza vaporilor acidului acetic).
Zander
- marele bacteriolog care s-a ocupat cel mai mult de aceasta
boala, recomanda mutarea stupului bolnav la 100 de metri
de stupina intr-o zi de mare activitate, punand in loc o
roinita cu 1-2 faguri si regina prinsa in cusca. Albinele
adunate, dimpreuna cu regina sunt apoi sacrificate. Colonia
ramasa numai cu albinele tinere primeste o regina tanara
fecundata si este transvazata intr-o cutie bine dezinfectata.
Fagurii sunt si ei dezinfectati pe deasupra cu o lampa cu
benzina, pana se observa o usoara topire.
sus
Nucleu
Este denumirea unei colonii
proprii reduse, care cu timpul se poate dezvolta, ajungand
o colonie normala. Fiecare stup orizontal ce depaseste o
colonie buna, e necesar sa aiba un nucleu-buzunar, care
se preteaza foarte bine tuturor manevrelor, fiind tipul
cel mai mare de nucleu, in care se pot imperechea intr-un
sezon 6-7 matci.
Nucleele
vremelnice
Nucleele sunt de mai multe
feluri:
-
mari
(cu 2-3 rame normale STAS).
-
mijlocii
(cu 2-3 rame de magazin).
-
mici
(prevazute cu 2-3 rame cat 1/4, 1/8 etc., din rama STAS).
Compartimentele tuturor
nucleelor sunt prevazute cu scandurele exact cat dimensiunea
fiecaruia, avand un orificiu de hranit cu capacel, pentru
alimentarea jgheabului hranitor.
Mari
Nucleele pe 3-6 rame normale,
sunt cele mai indicate,
mai ales pentru apicultorii incepatori, intrucat nu necesita
un volum de munca prea mare si pot fi transformate cu usurinta
in familii de productie. Nucleele facute imediat dupa culesul
de la salcam vor ajunge destul de puternice pana la 10 iulie,
putand participa la culesul de la floarea soarelui.
Pentru stupinele mici
se formeaza pe 2-3 rame asezate fie la o margine a stupului
ca nucleu-buzunar, despartit de restul populatiei printr-o
diafragma etansa, avand un urdinis in peretele lateral al
stupului cu scandura de zbor separata, fie in cutii separate,
tip nucleu STAS. Albinele nucleului-buzunar imprumuta caldura
de la colonia alaturata, o colonie intretinuta intr-un orizontal
mai mare putand adaposti chiar 2 nuclee de acest fel (la
partile laterale), acest sistem fiind foarte potrivit pentru
stupinele mici.
Pentru stupinele mari
nucleele cu rama normala se organizeaza intr-un singur stup
cu mai multe nuclee, fiecare nucleu avand 1-2 rame, asemanator
cu un stup pepinier. Despartirea intre nuclee se face prin
foi subtiri de 2-3 mm din tabla, material plastic sau geam,
fiecare compartiment avand plasat urdinisul in diferite
pozitii (unul mai sus, altul mai jos, variat colorate si
cu repere de zbor sigure, pe fund avand prevazute site de
aerisire, prevazute cu oblonase de tabla ce se vor deschide
la transport. Hrana lor va fi asigurata pe sus in jgheabul
hranitor ce face parte din rama cu fagurele de puiet. Pentru
popularea unei pepiniere cu 10 nuclee este nevoie de 2,5
kg albina.
Formarea si popularea
Reguli de baza de respectat
la formarea nucleelor pe aceeasi vatra:
-
r oii primesc in
plus, prin periere,
albinele de pe 2-3 rame cu puiet necapacit;
-
urdinisurile se
tin inchise pana seara, cand nucleele sunt asezate
pe locurile definitive;
-
matcile
sau botcile (la eclozionare)
sunt introduse in nuclee (protejate)
- fie seara, fie odata cu formarea nucleelor;
-
dupa 24 de ore
se face controlul nucleelor si se iau masurile de
rigoare (se inlocuiesc matcile omorate, se aseaza fasiile
de fagure artificial la matcile acceptate, se refac nucleele
depopulate etc.).
Un indiciu ca matcile sunt
acceptate este luarea in crestere a fasiei de fagure artificial
din RH (rama hranitor).
Popularea
acestor nuclee cu albina cere un plan precis,
in functie de data pornirii cresterii botcilor. Ele se formeaza
cu 1 ora inaintea altoirii botcilor, cuprinzand 1 fagure
cu puiet capacit gata de ecloziune, 2 faguri cu provizii
(din care unul cu hranitor) si albina acoperitoare + albina
tanara periata de pe 2 faguri cu puiet necapacit. Se recomanda
sa se organizeze simultan cate 2 nuclee adapostite in acelasi
stup, cu directie inversa de zbor. Stupul de imperechere
avand ambele urdinisuri inchise, dar cu ventilatia deschisa
sus si cu apa in hranitor, este dus la adapost si intuneric,
unde este tinut 3 zile, timp in care tot puietul a eclozionat
din celule. Acum este adus pe locul definitiv din stupina,
intr-un astfel de stup cu 2 nuclee putandu-se imperechea
la rand 3-4 serii de matci. Hranirea acestor nuclee se face
seara cu doze mici, chiar daca albinele gasesc in camp ce
sa culeaga. Matcile imperecheate, dupa depunerea catorva
oua, sunt ridicate si folosite in stupina sau pastrate in
stupii orfanizati in acest scop, pentru a face loc unui
alt rand de matci la imperechere.
Mijlocii
Sunt organizate intr-un
magazin de recolta, cu cate 2-3 jumatati de rame STAS (3-4
nuclee la 1 magazin prevazut cu fund si capac), fiecare
nucleu avand nevoie de 250 g albina. La fundul fiecarui
compartiment se afla o taietura de 3/8 cm prevazuta cu sarma
pentru ventilatie. Popularea lor se face cu albina tanara
periata de pe 1,5 rame STAS cu puiet necapacit, botca altoindu-se
inaintea perierii, pe unul din faguri (protejata cu un manson
de carton sau spirala).
Mici
La aceste nuclee hranirea
este oarecum dificila, fapt ce cauzeaza ramanerea fara hrana
si parasirea lor de catre albine. Alimentarea este asigurata
cu miere printr-un dispozitiv hranitor pus deasupra ramei
sau alaturi ca o diafragma. Cunoscute la noi si sub denumirea
de stupusori de imperechere, de obicei folosesc 2-3 rame
mici cat 1/3 sau 1/4 dintr-o rama mare, populatia lor putand
fi de 50, 100, pana la 250 g albina in functie de diversele
dimensiuni si modele:
Tip
Zander
Pot fi folosite la imperecherea
industriala si sunt prevazute numai cu o singura rama mica,
peretii laterali fiind din sticla ce gliseaza in nuturi
(putand fi scosi cu usurinta la nevoie). Suprafata interioara
a fagurelui este de 190 x 102 mm, iar spatiul util pentru
hrana este de 148 x 55 x 45 mm, incapand aici 500 g pasta
de zahar cu miere. Defectul modelului Zander sau Peschetz
consta in faptul ca are doar o singura rama, fiind nepotrivit
vietii albinelor.
Popularea cu albine se face
astfel:
-
stupusorii se aseaza
orizontal pe o masa de lucru,
-
se scoate unul din
cele 2 geamuri ce formeaza peretii laterali punandu-se
alaturi de fiecare stupusor,
-
se lipeste o fasie
ingusta de fagure artificial in partea de sus a ramei
stupusorului,
-
se deschide stupul
furnizor de albina tanara si de pe fiecare fagure scos
se scutura bine albina intr-o lada deschisa,
-
concomitent, o a doua
persoana, pulverizeaza albina cazuta in lada cu apa calduta
usor insiropata,
-
fagurii goi de albine
se impart la stupii vecini, insemnandu-i pe speteaza de
sus,
-
daca dispunem de matci
asezam coliviile cu matci si serbet sub hranitor,
-
daca dispunem de botci
mature acestea vor fi asezate sub fagurele artificial,
inainte ca stupusorul sa fie populat,
-
cu un polonic de supa
se ia atata albina naclaita din lada cat incape in polonic
(cam 3-4 dl de albina) si se toarna in primul stupusor
din cei insirati pe masa, introducand imediat geamul la
locul sau,
-
stupusorul populat
se aseaza apoi in pozitie verticala pe masa de lucru,
inchizandu-i urdinisul si deschizand ventilatia de jos
si cea laterala,
-
dupa popularea tuturor
nucleelor vom umple hranitoarele de deasupra stupusorilor
cu miere cristalizata amestecata cu pastura (cam 2 linguri
de 100 g),
-
stupusorii se asociaza
perechi, ambii stupusori ocupand o ladita speciala de
protectie unde fiecare dintre ei are un urdinis asezat
aparte, in pozitie inversa,
-
laditele cu stupusorii
de imperechere se duc intr-o camera intunecoasa si calda,
pentru 3 zile, infundandu-se urdinisurile cu muschi de
padure bine udat (sau cu o bucatica de plasa de sarma);
stand gramadite pe fundul stupusorului, albinele incep
sa se linga si sa se usuce; descopera matca din colivie;
unele se apuca de lucru la faguras, altele se urca in
camera hranitorului; daca sunt lasate la lumina afara
albinele se nelinistesc, lucru ce se rasfrange defavorabil
asupra tinerelor matci;
-
dupa trecerea celor
3 zile muschiul de copac de la urdinis va fi bine uscat,
putand fi ros usor de catre albine; ele ies la urdinis
dar, fiind intuneric, stau linistite si consuma din hrana
data, matcile fiind deja eliberate din botca sau cusca,
-
dupa trecerea celor
3 zile stupusorii sunt scosi afara, ceva mai departe de
stupii din prisaca, fiind asezati pe cate un suport inalt,
deschizandu-le urdinisurile,
-
matcile isi vor face
zborurile de recunoastere si apoi zborurile de imperechere,
scoaterea afara si deschiderea stupusorilor se face doar
seara dupa orele 17.
Tip
Fota
Sunt alcatuite din 3 rame
inguste, prinse una de alta cu mici balamale, astfel ca
atunci cand sunt asamblate pot forma o rama Dadant sau ME.
Cele 3 rame ocupa un spatiu necesar plus un loc alaturat
unde sta hranitorul, deasupra avand un spatiu pentru o colivie
cu matca.
Avantaje:
-
incap in el aproape
500 g albine;
-
matca poate incepe
ouatul in diviziunea din mijloc;
-
in diviziunile marginale
se pot strange proviziile;
-
nucleele bine organizate
pot ierna peste iarna fiind asezate, cate 4 (intr-o lada
corespunzatoare cu urdinisuri inversate), deasupra unei
familii puternice (in primele saptamani ale primaverii
primind hrana stimulenta matcile tinere ocupa cu puiet
rama centrala, nucleele putand fi folosite apoi pentru
inlocuirea matcilor, refacerea nucleelor temporare etc.).
Au o gratie Hannemann la
fund, albina fiind scuturata in sertarul de sub gratie, de
unde se ridica sus si patrunde in interior, trantorii ramanand
blocati in sertar, de unde sunt evacuati dupa cateva ore etc.
Pitice
(nucleoli) sau micronuclee
Micronucleele, pe langa
avantajele si dezavantajele cunoscute necesita un control
permanent si o pregatire avansata a apicultorilor, putand
deveni surse de imbolnavire pentru intreaga stupina. Ele trebuiesc
hranite la 2-3 zile cu miere cristalizata amestecata cu polen
(cea mai buna hrana energo-proteica), altfel matcile risca
sa ramana nefecundate sau se fecundeaza foarte tarziu (dupa
15 zile). Matcile care intarzie la fecundat vor fi de o valoare
indoielnica.
sus
Numarul
optim de culegatoare
O albina apartinand unei
familii cu 60.000 de culegatoare produce de 1,5 mai multa
miere decat o albina ce apartine unei familii cu 30.000 de
albine. Pe de alta parte, familiile de albine prea puternice
sunt mai putin avantajoase si ridica probleme in exploatare.
Este bine sa se gaseasca o linie de mijloc.
sus
Numerotarea
stupilor
Numarul stupului si accesoriilor
acestuia este insotit intotdeauna de o litera mare (3A spre
exemplu) sau o combinatie de litere si nu trebuie confundat
cu numarul coloniei, numarul stupului neputand fi schimbat
decat odata cu distrugerea stupului. Atat numarul stupului
cat si al coloniei isi pastreaza propria lor individualitate.
Importanta individualizarii stupilor se face simtita mai ales
in timpul epidemiilor de boala preintampinand raspandirea
lor in intreaga stupina.
Spre deosebire de numarul
stupului, care este inscris pe cutii si accesorii, numarul
coloniei este imprimat pe o placuta care se poate muta odata
cu transvazarea coloniilor de albine in alte cutii de stupi,
prinzandu-se provizoriu cu un cui.
sus
|
|