Text
 

Z

zaharul (farin, invertit), zborul albinei, zburatoarea, zmeurul, zoonoza.

Zaharul

Albinele gasesc zaharul in natura sub diferite forme dar nu il recolteaza decât daca se afla intr-o concentratie mai mare de 8%. Zaharurile de mana cer albinelor prelucratoare doze sporite de fermenti - enzime si invertaza - lucrarea epuizând albinele care mor mai devreme. Chiar si zaharul oferit albinelor in sirop solicita albinele pentru invertirea lui in glucoza si fructoza. Efortul albinelor pentru invertire va fi cu atât mai mare cu cât concentratia de zahar din sirop este mai ridicata. Concentratia cea mai indicata este de 55-60% zahar.

Invertirea zaharului dupa reteta Gica Romanescu

Gica scrie:
"Reteta pe care o voi posta nu-mi apartine. Invertirea zaharului este cunoscuta de mult timp. Varianta de invertire pentru apicultura a fost stabilita si batuta in cuie de o ruda acum mai bine de 40 de ani. Personal nu am schimbat nimic la ea. Puteti folosi orice cantitati de zahar cu conditia respectarii proportiilor pentru celelalte componente si esentialul,vasul in care pregatiti sa aiba volumul dublu fata de nr. de kg. de zahar.La 5 kg vas de 10 litri,la 100 kg butoi de 200 litri.
Varianta folosita de mine:
Intr-un pet de 2 litri pun 100 grame sare de lamaie umplu cu apa si amestec pana la dizolvare.Aceasta este solutia de sare de lamaie 5%.Continutul ajunge pentru invertirea a 100 kg de zahar.

Reteta standard pentru sirop din zahar invertit:
Necesar
-oala de 10 litri
-100 ml solutie 5% sare de lamaie
-1 litru de apa
-5 kg zahar
Sa presupunem ca vrem sa invertim 5 kg de zahar.
Se ia o oala de 10 litri,preferabil emailata.
Se pune 1 litru de apa apoi 100 ml solutie sare de lamaie
Se pune la fiert.Cand apa incepe sa cante (inainte de a fierbe) se pun 2 kg de zahar. Se amesteca bine, cand se apropie de fiert se pun celelalte 3 kg si se continua cu amestecatul.
Mare atentie la foc, cand incepe sa fiarba se unfla ca laptele pus la fiert. Face spuma si creste in oala, la un moment dat stationeaza si incepe sa dea inapoi. Asta inseamna ca invertirea s-a terminat. Se stinge focul.

Acum :
- daca vrei sirop 1:1 pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine.
- Daca vrei sirop 2:1 pui imediat 1,5 litri apa rece si amesteci bine.
Asta este totul. Acum daca se doreste ceva mai bun se poate pune Protofil sau ceaiuri."

proapis vine cu unele completari interesante:

"S-a demonstrat stiintific ca albinele mai repede cara siropul in concentretie de 50% apa si zahar. Sub 5% si peste 80-90% atat siropul de zahar cat si nectarul ne le mai intereseaza. Sub 5% e de inteles iar la 90% duce la uzura prematura a albinei si ea stie asta din instinct ; in afara de fatul ca-i gripeaza ,,motorul'' mai e o chichita :!:

  • 1/1 - il dai ca stimulare asa cum e recomandat de cartile apicole...si de prieteni
  • 2/1 - il dai atunci cand treci mai rar pe la stupina
  • 3/1 - il dai cand vrei sa faci hranirile de completare cat mai repede

Siropul 1/1 se poate acri si in mai putin de 24h, asta in functie de temperatura mediului ambiant. CONCENTRATUL ala de 5/1 are termen de valabilitate prelungit."

 

Zaharul farin

Pastrat in conditii necorespunzatoare se transforma in bulgari tari, greu de sfarâmat. Bulgarii pusi in pungi de plastic neperforate, legate la gura si introduse in apa, dupa 24 de ore, fara nici un efort, prin simpla apasare cu o sticla goala se transforma in pulbere - zahar pudra.

sus


 

 

Zborul albinei

O albina poate iesi la zbor abia dupa 6 zile de la eclozionare dar, de obicei, albinele ies la zbor ceva mai târziu, pentru zbor fiind folosite aripile. Un rol in insemnat in actiunea zborului il joaca si antenele, care transmit creierului excitatia vitezei curentilor de aer intâlniti in zbor si a rezistentei pe care o exercita asupra ei.

Aerul acumulat in sacii traheeni inainte ca albina sa-si ia zborul, o ajuta sa-si modifice greutatea, sacii având o capacitate de acumulare care ingaduie un zbor de 15-20 de minute. La coborâre in fata stupului sau pe floarea cu nectar, acestia se golesc si albina isi recapata greutatea ei normala. Pentru ca sa poata zbura din nou are nevoie sa-si umple din nou sacii traheeni. Deseori se intâmpla ca din cauza oboselii albinele sa cada in fata stupului direct pe pamânt, de unde se ridica foarte greu, nereusind sa-si reincarce sacii la intreaga capacitate.

Actiunea zborului implica un mare consum de energie pe care albinele si-l satisfac folosind mierea din gusa, miere pe care albinele o iau la plecarea spre câmpul de recoltare. Din aceasta miere se alege, prin disociatie, separat glucoza, ce trece direct in hemolimfa (sânge), unde se concentreaza in proportie maxima de 2,6% din care poate consuma pentru zbor pâna ce proportia coboara la 1%. Atunci o noua doza de glucoza completeaza proportia maxima si zborul continua. Daca rezerva din hemolimfa este aproape epuizata, iar albina nu gaseste in câmp nectar proaspat, ea face apel la mica rezerva de glicogen acumulat in tesuturi (nu mai mare de 2 mg). În corpul albinei glicogenul se transforma in glucoza, când sta in repaus, putând apoi sa se inapoieze la stup, unde se alimenteaza din nou. Deci, zborul indepartat este o paguba, distantele cele mai recomandate fata de masiv fiind cele de 4-500 m. Chiar si la distante mici, atunci când vântul bate cu 10-20 m/s, uneori albinele prefera sa stea in stupi sau daca sunt pe câmp se adapostesc sub buruieni, viteza cu care fac zborurile depinzând si de atractivitatea, bogatia culesului, calitatea nectarului, starea fiziologica a albinelor (tinere, batrâne, bolnave de nosemoza etc.), starea timpului, momentul zilei, incarcatura, distanta fata de sursa nectaro-polenifera si anotimp. În medie, inapoierea la stup se face cu o viteza de 20-30 km/ora. La un zbor de 8 km departe de stup albina consuma toata rezerva de glucoza cât si intreaga acumulare de nectar din gusa, iar când ajunge in stup ea trebuie sa se acumuleze cu miere din faguri.

Coloniile puternice isi retin in stup o rezerva de zbor, constituita din albine tinere ajunse la maturitatea de zbor, ce ramân biologic tinere indiferent de vârsta lor reala si pe care le pun la lucru intens numai atunci când apare marele cules.

La inapoierea spre stup albinele economisesc energia alegând drumul cel mai scurt, orientându-se dupa soare. Cu cât distanta este mai mare fata de sursa de cules cu atât viteza de zbor este mai mica si invers. Viteza de zbor mai depinde si de anotimp, starea vremii, starea albinei, vârsta si vitalitatea albinei etc. În mod obisnuit albinele nu fac mai mult de 8-9 zboruri pe zi, iar cele iesite din iarna rar daca mai pot face 40-45 de zboruri pâna la sfârsitul vietii lor, pe când cele nascute in iarna sau primavara pot atinge cel mult 65-70 de zboruri in viata lor. Zborurile de dimineata si seara sunt mai scurte decât cele din timpul zilei, iar albinele stau mai mult in stupi decât la cules.

Zborurile mai pot fi:

  • de cules,
  • de recunoastere si
  • de roit, fiecare cu caracteristici bine definite.

sus


 

 

Zburatoare

Numita si roscove, rachitica, iarba Sfântului Ion, zburatoarea este o planta perena cu o tulpina inalta de 0,60-1,25 m, fara peri, uneori de culoare rosietica. Frunzele ei sunt asemanatoare cu cele ale salciei iar florile sunt rosii-purpurii, insirate pâna la vârf, inflorind pe rând, fiecare floricica durând 2 zile, intreaga inflorire tinând 35-40 de zile. Produce 500-600 kg la ha, dar productia este foarte nesigura, caci adeseori planta sufera de atacul unor musculite care-si depun ouale pe potirul florilor, iar larvele lor nelinistesc asa de mult albinele la culesul nectarului incât renunta sa-l mai adune.

sus


 

Zmeurul

Rugul de munte este un arbust cu tulpini inalte de 1-2 m care se arcuieste la vârf, având ghimpi drepti, productia de nectar variind intre 50-100 kg la ha. Este cea mai sigura planta melifera si polenifera (când sunt conditii de zbor exista si cules), fiind o planta perfect aclimatizata conditiilor de la munte. Durata culesului la zmeuris este de 15 zile.

sus


 

Zoonoza

Este o boala ce se transmite si la om.

sus


 

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala http://romapis.org/index.php?id=salvatialbinele

© 2002 ult rev: 22-mar-18

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits