Text
 

Mierea de albine

achizitii cristalizare extragere intrebuintari terapeutice medicament-aliment miere si derivate pastrarea mierii difensina1
medicamentul vietii2
mar
brad, mana,
alte legaturi

 

Generalitati

Dintre alimente, mierea ocupa unul din primele locuri datorita continutului ei in fermenti. "Celulele vii ca si organismele complexe, pentru a se mentine trebuie sa inglobeze din mediul inconjurator substante nespecifice si relativ simple si sa le transforme intr-o structura complexa, proprie celulei, printr-o serie de degradari si resinteze continue. Majoritatea proceselor de sinteza si degradare a substantelor organice din celula vie, cunoscute sub numele de metabolism, sunt procese realizate prin fenomene de cataliza. Substantele care catalizeaza aceste procese se numesc biocatalizatori, fermenti sau enzime." (Produsele albinelor in sprijinul sanatatii omului, editia a IV-a, autori Constantin L. Hristea si Dr. Mircea Ialomiteanul, Redactia publicatiilor apicole - Bucuresti 1978, p. 39). Aceste enzime provin in cea mai mare parte din secretiile glandulare ale albinelor. Astfel continutul mierii in fermenti depinde de diferiti factori ca:

  • provenienta melifera a materiilor prime;
  • metodele de tratament la care a fost supusa mierea dupa recoltare;
  • conditiile de maturare a mierii de catre albine in cursul procesului de prelucrare.

Pe timpul marilor culesuri, atunci cand nectarul este depozitat in celulele fagurilor foarte rapid, mierea rezultata va fi insuficient prelucrata, rezultand sorturi de miere sarace in enzime. Acizii organici joaca un rol insemnat in metabolism. Ei intra in compozitia mierii intr-o proportie de 18,20 miimi la 100 g, contribuind la buna pastrare a mierii, ferind-o de bacteriile din mediul inconjurator. Acidul gluconic are actiune bactericida. Acidul formic aflat intr-o infima proportie in gusa albinei, ajuta la invertirea mierii cu ocazia prelucrarii ei, fiind si un puternic dezinfectant si bactericid. Acest lucru explica folosirea mierii de catre bastinasii de la ecuator care pastreaza carnea proaspata zile intregi, daca o afunda intr-un vas cu miere. Acidul pantoteic (0,05 mg%) aflat in miere explica efectul foarte bun al mierii in atonia intestinala prin cicatrizarea ranilor si a ulceratiilor pielii. Acidul fosforic (0,10mg - 0,37mg%) se gaseste in miere sub forma fosfatului de calciu si fier, facandu-l direct asimilabil. Acidul folic din miere mareste numarul eritrocitelor si procentul de hemoglobina din compozitia sangelui. Pe langa acizii mentionati mai sus, in miere se mai gasesc si alti acizi organici ca: acid citric (cu un rol important in procesul de oxidare a glucidelor si al grasimilor), lactic, malic, oxalic, succinic etc. (cf. Produsele albinelor in sprijinul sanatatii omului, editia a IV-a, autori Constantin L. Hristea si Dr. Mircea Ialomiteanul, Redactia publicatiilor apicole - Bucuresti 1978, p. 27). Din lucrarile aparute in ultimii ani reiese ca miere contine vitaminele: B1, B2, B3, B5, B12, C, A, prezente in proportii diferite, corespunzator sortului de miere prelucrat. Vitamina B1 ajuta la buna functionare a sistemului nervos central si periferic, precum si a tubului digestiv. Vitamina B2 (Riboflavina) intervine in transportul hidorgenului, in metabolismul proteinelor si glucidelor, in transformarea zaharurilor si a aminoacizilor grasi in mecanismul vederii (Ibidem, p. 29 ). Vitamina B3 (vitamina PP, nicotinamida, niacina) este parte constituenta a coenzimelor I si II si intervine in procesul de oxidare, in special al glucidelor. Vitamina B5 (acidul pantotenic) intervine in metabolismul lipidedelor si proteinelor (Ibidem, p. 30 ). Vitamina B6 (pirodoxina) inlesneste metabolizarea glucidelor, ameliorizeaza anumite anemii hipocrome si unele dermatoze (Ibidem, p. 31 ). Vitamina B12 impreuna cu acizii folici ia parte la biosinteza acizilor nucleici celulari. Vitamina C joaca un rol de prim plan in formarea colagenului, oseinei si dentinei, contribuind la procesul de aparare impotriva infectiilor si la stabilirea imunitatii, avand si o actiune antitoxica (Ibidem., p. 32 ).

"Mierea contine numeroase substante minerale a caror valoare difera de la planta la planta; cu cat procentul lor e mai ridicat, cu atat mierea provenita din floarea respectiva e mai buna pentru sanatatea omului. Adeseori consumatorii sunt inclinati sa aleaga o miere de culoare deschisa, cum e de pilda mierea de salcam. Ea e foarte buna, dar in comparatie cu mierea poliflora, provenita din combinatia florii de munte cu cea de ses, mierea de salcam este inferioara din punct de vedere medical. De pilda cea de floarea-soarelui are de doua ori mai multe substante minerale fata de cea de salcam , iar cea de tei de patru ori. Nu mai vorbim de mierea de mana care are de la 12,8 pana la 20 ori mai multe substante minerale fata de mierea din flori. Ea contine o dubla cantitate de azot care, dupa V. Temnov, joaca in nutritia omului un rol mai important chiar decat zaharurile. Substantele minerale au roluri multiple. Sunt regulatoare ale presiunii osmotice si ale echilibrului acido-bazic, mentin starea fizico-chimica normala a coloidelor din organism, intra in componenta unor biocatalizatori (hormoni, vitamine, enzime) si au un rol esential in activitatea enzimelor. Substantele minerale din miere sunt numeroase si anume: aluminiu, bor, mangan, nichel, litiu, titan, calciu, potasiu, staniu, sodiu, fier, clor, sulf, iod, siliciu, zinc, crom, cupru. De asemenea, mai sunt si o serie de oligoelemente: beriliu, bariu, vanadiu, germaniu. Dintre acestea le vom descrie pe cele mai importante pentru organismul uman si anume, pe cele care participa la activitatea biocatalizatorilor, precum si pe acelea care au rol esential, atat in procesele metabolice, cat si in cele energetice. Potasiul (K). Organismul omului adult contine 170-250 g potasiu, necesarul zilnic fiind de 8-15 g. Potasiul se localizeaza mai ales in interiorul celulei. El participa la eliminarea din organism a lichidelor si a clorurii de sodiu, contribuind si la intensificarea contractiunilor cardiace, fiind deci folositor la unele boli cardio-vasculare. Participa si la metabolismul glucidic. In glicogeneza s-a constatat o trecere a potasiului din spatiul extracelular in cel intercelular, trecere care este deosebit de intensa in organele bogate in glicogen (ficat si tesutul muscular). Potasiul si magneziul sint substante minerale cu o importanta deosebita din punct de vedere structural. In lipsa lor, regenerarea plasmei, cresterea celulelor, refacerea tesuturilor si organelor nu pot avea loc. Concentrarea potasiului in lichidul extracelular este, dupa cum am vazut, foarte mica. Cresterea concentratiei potasiului se comporta ca un excitant, pe cand cresterea concentratiei de magneziu se comporta ca un sedativ. In hipopotasemii se produc paralizii ale muschilor, in special ale musculaturii respiratorii. In general, pierderile de potasiu se combina adesea cu o carenta proteica. In miere se gasesc cantitati de potasiu de aproximativ 10-12 ori mai mari decat in sangele uman - 386 mg fata de 30 mg la 100 ml de sange. Fosforul (P). Rolul fosforului in organism este multiplu: a) structural: impreuna cu calciul intra in componenta tesutului osos si dentar, in combinatie cu potasiul intra in componenta membranelor celulare; b) functional: participa la metabolismul intermediar al glucidelor, nucleoproteidelor, fosfatidelor: c) energetic" si d) intra in compozitia unor sisteme enzimatice (coenzima A, fosfotiamina, fosfopiridoxalul etc. ) Cantitatea totala de fosfor la adult este de 650 g, din care 500 g revin oaselor si dintilor. Dereglari ale metabolismului fosforului apar in anumite boli - rahitism, osteomalachie si spasmofilie. Fosforul continut in miere are valori crescute fata de plasma sanguina (19 mg la 100 ml miere fata de 6 mg la 100 ml plasma). Atat fosforul cat si calciul sunt prezenti sub forma de fosfat de calciu. Magneziul (Mg) este un element indispensabil in alimentatie. Este un activator al unor sisteme enzimatice fosfataze etc. Are rol in permeabilitatea celulara. Se gaseste in celule si in lichidele extracelulare. Metabolismul magneziului este legat de metabolismul calciului. Purvis si Stater au gasit ca ionii de magneziu intervin in activitatea enzimelor de fosforilare si favorizeaza schimburile energetice. Circa 50-75% din magneziul total al corpului se afla in oase. Magneziul este prezent in toate elementele desi in cantitati mici, ingestia alimentara medie fiind de aproximativ 360 mg/zi. Deficitul de magneziu se produce prin pierderile de secretii gastro-intestinale excesiv de prelungite in urma diareei, de exemplu, prin colita ulceroasa sau prin steatoreie. De asemenea, mai poate surveni in alcoolismul cronic si ciroza hepatica, precum si in rahitism sau in unele sindroame tetanice. Simtomele deficitului de magneziu au fost descrise de Card si Marks. Bolnavii deficitari sunt anxiosi si confuzi. Ei pot prezenta halucinatii si alte manifestari psihotice. Alteori se constata un tremur muscular particular, ajungandu-se uneori pana la rigiditate. Necesitatea zilnica la adult este de 0,43 g. In miere se gaseste intr-o concentratie asemanatoare cu cea din plasma sanguina: 18 ml la 100 ml. Clorul (Cl) este elementul mineral care predomina in lichidele extracelulare. El este adus in organism sub forma clorurilor si in special a clorurii de natriu (sarea de bucatarie). Metabolismul sau este strans corelat cu cel al sodiului. Clorul reprezinta in plasma 2/3 din totalitatea sarurilor minerale. El participa impreuna cu sodiul la: a) reglarea presiunii osmotice; b) reglarea echilibrului acido-bazic si c) realizarea PH-ului necesar activitatii pepsinei in intestin, sub forma acidului clorhidric. Scaderi ale cantitatilor de clor din organism apar in transpiratii abudente, in varsaturi, diaree, deperditi pe cale renala, coma diabetica. In miere se gaseste intr-o concentratie de aproximativ 10-12 ori mai mica decat in plasma (19 mg fata de 360 mg la 100 ml plasma. Sodiul (Na). Continutul total de sodiu in organismul uman este de 56-85 g. Predomina in lichidele extracelulare (plasma sanguina, lichidele interstitiale etc. ) spre deosebire de potasiu, care cum am vazut, predomina in lichidele intracelulare. Sodiul are un rol important in repartitia apei in organism, rol dominant in reglarea presiunii osmotice si a echilibrului acido-bazic. Carenta de sodiu este caracterizata prin scaderea volumului plasmatic, scaderea presiunii osmotice sanguine. Necesitatea zilnica de sodiu este de 0,7- 4 g. Mierea contine o cantitate infima de sodiu: un mg, adica de 300 ori mai putin decat plasma sanguina, unde se gaseste in cantitate de 300-335 mg la 100 ml plasma. Calciul (Ca) intra in constitutia tuturor celulelor si tesuturilor. Cantitatea cea mai mare se afla in tesutul osos - 99% si restul de 1% are functii importante, fiind necesar in activitatea unor sisteme enzimatice implicate in contractia musculara si transmisia impulsului nervos". (Ibidem., p. 33-36 ).

Vorbind despre miere, Confucius spunea: "mierea, maltoza, curmalele și castanele sunt cele patru lucruri pe care un fiu îndatoritor trebuie să le dea părinților săi". Mierea este un aliment miraculos, o solutie apoasa bogata in substante zaharoase - pana la 80% - reprezentate indeosebi de glucoza si fructoza ce provin din nectarul floral, extrafloral, mana si alte surse, recoltate de albine si depozitate in faguri. Enzimele, pe care albinele le introduc in nectar, au insusirea de a scinda zaharoza, maltoza, melezitoza, rafinoza, melibioza etc., acest proces durand ani indelungati. Transformarea nectarului de catre albine in miere este insotita apoi de preschimbarea si inlocuirea continutului de acizi nefolositori, odata cu eliberarea surplusului de apa. Valoarea pH-ului dintr-o miere maturizata variaza de la 3,5 la 5,5 - dupa provenienta ei floristica.

Capacirea mierii cu o pojghita de ceara la suprafata celulelor din fagure contribuie la mentinerea calitati ei initiale, capacirea avand rolul de a izola mierea de influenta umezelii din mediul inconjurator.

Cu ocazia invertirii nectarului in miere sunt incorporate proteine, materii albuminoide, acizi (formic, malic, citric, gluconic, succinic, acetic), substante minerale (fosfati de calciu, fier, saruri de aluminiu, strontiu, cobalt, titan, crom, iod, argint, zinc, plumb, iridiu etc.) in cantitati infinitezimale, substante functionale de origine organica (enzime, catalaza, inulaza, inhibina), vitamine, antibiotice naturale, hormoni si polen, mierea neputand fi egalata de nici un preparat farmaceutic sintetic caci ea este o substanta vie si direct asimilabila. Un consum prelungit de miere, in medie 70 g pe zi timp de 1-2 luni, produce la bolnavii atinsi de tulburari circulatorii avansate o ameliorare a starii generale si o normalizare a tonicitatii cardiace. Consumul de miere este recomandat ca adjuvant in tratarea anemiilor, in afectiunile renale, digestive, oculare etc. In bronsite se prefera mierea de brad (care contine terebentina, uleiuri volatile antiseptice si inhibina). In cazul diabetului, desi s-au obtinut unele rezultate cu mierea de mana provenita de pe arborii de larice, consumul de miere trebuie privit cu rezerve si este contraindicat in obezitate. Consumul exagerat al zaharului industrial afecteaza organismul. "Diabetul zaharat este una din bolile care rapun multe vieti. Dupa cum afirma dr. N. Ioris: resturile de zahar din cavitatea bucala sub influenta bacteriilor se descompun cu formare de acizi, mai cu seama lactic, ceea ce duce adesea la decalcifiere lenta, insa foarte importanta a dintilor. Din contra, mierea are insusiri antimicrobiene active, precum si alcalinitate potentiala. Datorita acestui fapt ea contribuie la dezinfectarea cavitatii bucale, cu atat mai mult cu cat mierea contine si flor, ce are de asemenea o influenta bine-facatoare asupra dintilor" (citat din Produsele albinelor in sprijinul sanatatii omului, editia a IV-a, autori Constantin L. Hristea si Dr. Mircea Ialomiteanul, Redactia publicatiilor apicole - Bucuresti 1978, p. 21).

Mierea este mult apreciata pentru calitatile sale avand nenumarate intrebuintari terapeutice. "Mierea de albine mai poate constitui suportul unor variate produse apicole, cu calitati si utilizari anumite. Depasind valoarea compozitionala si echilibrata a mierii, aceste produse se caracterizeaza printr-o proportie variata de oligoelemente, de vitamine, de aminoacizi, de polipeptide, de enzime. Cum orice terapie reconstructiva se bazeaza pe utilizarea unor asemenea elemente, polenul, propolisul, pastura, laptisorul de matca - toate produsele apicole biologic active - au devenit un eficient mijloc terapeutic. Popularizarea efectelor acestor produse a dus la sporirea productiei lor, iar cererea mare a pietii a facut ca ele sa se afle acum mereu la dispozitia publicului, in stare proaspata, deci cu intregul lor potential terapeutic" citat preluat din cartea Apilarnil, autor Nicolae V. Iliesu, Editura Apimondia Bucuresti 1991, p.142, cu referire la interviul domnului Prof. dr. docent Ciplea Al. "Terapia prin miere" (Interviu realizat de Lucia Manolescu), "Magazin", nr. 937/XI.1975,p.4.)

sus


 

Achizitii miere

Achizitionarea mieri se face de unitati specializate. In trecut achizitionarea se facea la centrele apicole ale principalelor orase. In ultimul timp, pe langa acestea, s-au infiintat si firme particulare de achizitii, existand posibilitatea nasterii concurentei si practicarea unor preturi ce se vor adapta tot mai mult legii cererii si ofertei. Anunturi gratuite pentru achizitii miere pot fi postate la rubrica de publicitate apicola.

sus


 

Cristalizarea sau granularea mierii

Cristalizarea sau granularea mierii este un proces natural, care nu modifica proprietatile biologice si medicinale ale produsului. In functie de dimensiunile cristalelor se disting trei sorturi de miere cristalizata: cu granule mari (peste 0,5 mm), cu granule mici (0,5-0,4 mm) si miere de consistenta cremoasa (sub 0,04 mm). Cantitatea si dimensiunile cristalelor sunt influentate in special de granulele de polen: cu cat sunt mai mari aceste granule cu atat sunt mai mari aglomerarile de cristale si cu atat mai mici sunt cristalele. Temperatura necesara pentru completa solubilizare a mierii cristalizate este de 35-45 grade C.

Stratul mai deschis la culoare, mai sfaramicios si mai putin dulce de la suprafata unei mieri consta din cristale de glucoza neacoperite de lichidul intercristalin, format in principal din fructoza, apa libera si substante solubile in apa; acest fenomen este normal pentru sorturile bine maturate, cu continut ridicat de glucoza si scazut in apa. Prin conservare la temperatura camerei, acest strat dispare.

Mierea trecuta prin filtre de nisip sau argila nu mai are polen sau alte substante proteice si deci se mentine necristalizata mult timp.

sus


 

Extragerea mierii

Mierea extrasa este pusa direct in bidoane inalte, unde dupa ce se limpezeste va fi curatata de resturile de ceara. Mierea filtrata pierde 20-40% din substantele valoroase (in special particulele fine de polen aflate in suspensie) si de aceea se recomanda doar maturarea, decantarea si raclarea cu o lingura sau o spatula dupa 3-4 zile de repaus. Pentru a se grabi maturarea mierii, mai ales daca extractia s-a facut pe timp umed, se aseaza in camera de maturare 7-8 kg de var nestins, care absoarbe umiditatea produsa de evaporarea surplusului de apa din miere. Dupa cateva zile, operatia se va repeta, pana cand observam ca mierea din maturatoare are vascozitatea normala. Cea mai buna maturare se face la o temperatura de peste 25 grade Celsius, o cantitate mai mare de miere necesitand circa 2 saptamani pentru incheierea cu succes a maturarii. Spuma ridicata deasupra mierii va fi raclata cu o lingura, astfel ca suprafata mierii din maturator sa ramana in contact direct cu aerul cald al camerei de maturare si depozitare. Spuma se ridica si mai bine folosind un prosop umed, dar stors de apa, care se pune deasupra ei, lasandu-l acolo 6-7 ore; in acest timp spuma cu toate impuritatile se lipesc de prosop, dupa ridicarea prosopului suprafata mierii ramanand curata. Daca mai raman impuritati operatia se repeta, de data aceasta folosind o panza de tifon.

Dupa limpezire si maturare, mierea se trage in vase si se comercializeaza.

sus


 

Mierea de calitate

Producerea mierii de calitate este o problema de prestigiu, criteriul principal de clasare a muncii apicultorului trebuind sa devina tocmai calitatea produselor livrate, modul de prezentare, pe sorturi si pe sortimente, consumatorii stiind sa aprecieze seriozitatea apicultorilor ce stiu sa-i pastreze calitatile naturale.

Pentru obtinerea unei mieri de calitate un rol important il joaca maturarea naturala in faguri, maturarea in afara lor fiind lipsita de aroma specifica pe care o capata dupa capacire. Un alt factor deosebit de important este asigurarea familiilor in perioadele de cules cu faguri claditi de calitate, cu precadere din cei in care nu s-a crescut puiet, in acest fel evitandu-se deprecierea culorii mierii.

Nu este permisa hranire familiilor de albine cu cantitati mari de sirop de zahar in ajunul culesurilor, in scopul blocarii cuiburilor, scontand pe faptul ca nectarul adus ulterior va fi depozitat in fagurii pentru recolta. Acest fapt nu face decat sa deprecieze mierea prin amestecul cu sirop de zahar, intrucat albinele il vor muta in timpul culesului, din cuib, in magazine. Zaharul trebuie folosit doar in perioada de toamna pentru completarea rezervelor de hrana.

Nu se recomanda livrarea mierii direct de la centrifuga, fara o conditionare atenta. De asemenea, extragerea mierii trebuie facuta dupa fiecare cules pentru a se obtine mierea pe sorturi de flora care sa satisfaca preferintele si cerintele consumatorilor.

sus


 

Mierea ca aliment si medicament

Unul din motivele pretului scazut al mierii il constituie faptul ca, in toata lumea, mierea este cunoascuta mai mult ca aliment si mai putin ca medicament. Comunitatile medicale contemporane din intreaga lume sfatuiesc insa populatia sa inlocuiasca alimentele rafinate, precum zaharul, numit de nutritionisti "otrava alba", cu mierea de albine care este un medicament al vietii.

Mierea este insa un aliment cu proprietati medicamentoase recunoscute, putand fi consumata de batrani, copii, sportivi, oameni care lucreaza noaptea:

  • fie ca laxativ,
  • fie ca terapie complementara,
  • fie ca aliment energizant, in cazurile de surmenaj, oboseala, neurastenie, boli de inima etc.

Cei care sufera de insomnii, daca iau seara la culcare 2 linguri de miere intr-un pahar de ceai cald de tei, dorm un somn linistit, tulburarile somnului datorandu-se in mare parte digestiei grele, unor procese de infectii latente sau active ce se fac in intestine sau in organism, provocand o stare de neliniste care turbura somnul. In bolile de ficat, mierea este recomandata intrucat mareste proportia de glicogen, fortificand organismul impotriva infectiilor. Este recomandata chiar si in diabetul incipient, insa in cantitati foarte mici, inlocuind zaharul folosit in alimentatia curenta. In otravirile cu ciuperci mierea este salutara, prin inghitirea unei mari cantitati de apa saturata cu miere, inlocuind glucoza din organism distrusa de otrava continuta de ciuperca. In clinici mierea este inlocuita cu glucoza pura, care se da in acelasi scop. In amestec cu untura de peste mierea poate fi folosita in tratarea ranilor. Una dintre enzimele prezente in miere - peroxidul de hidrogen - actinoneaza impotriva microbilor, protejand mierea de la depreciere si facand din miere un excelent pansament pentru ranile oamenilor (prevenind infectarea, hranind celulele vii si vindecand rana).

Principalele proprietati farmacologice ale mierii:

  • antibacterian (osmolaritatea ridicata, bioflavonoidele si unele enzime prezente in miere = conditii vitrege pentru bacterii);
  • antibiotic si antimicrobian (cu un spectru destul de larg);
  • antioxidant (oxidarea scazuta in alimente inseamna o nutritie si o sanatate mai buna);
  • anti-carii (mierea hraneste gingiile si ajuta la o mai buna hranire a dintilor);
  • antiinflamator (contine bioflavonoide cu proprietati antiinflamatorii);
  • biostimulator (furnizeaza cea mai buna energie pentru celulele vii, imbunatateste apetitul, ajuta la absorptia fierului, furnizeaza energie pentru maduva osoasa, ficat si splina, stimuleaza productia de bila a ficatului);
  • calmant (calmeaza sistemul nervos);
  • depurativ (ajuta mecanismele de detoxifiere ale organismului si mecanismele energetice ale ficatului - in special mierea de salcam);
  • emoilent (datorita capacitatii de atragere a apei);
  • energetic (carbohidratii din miere ard usor);
  • emulsionant al grasimilor (datorita acizilor continuti);
  • imunostimulant (furnizeaza multa energie "usoara" celulelor albe din sange);
  • laxativ (regleaza flora intestinului gros, ajuta pancreasul si ficatul sa functioneze bine);
  • nutritiv (carbohidratii din miere ajuta la construirea tesutului conjuctiv);
  • protistocid (antibacterian);
  • regenerativ (mierea ajuta la producerea mucopolizaharidelor care sunt componente importante ale tesutului conjuctiv);
  • stimulent (bioflavonoidele prezente in miere stimuleaza regenerarea epiteliilor, endoteliilor si a membranelor celulare);
  • tonicardiac (mierea este cea mai buna energie pentru muschi, inclusiv pentru inima);
  • vindeca plagile (previne si vindeca infectiile prin formarea unei bariere vascoase pentru pierderea lichidiana si invazia plagii de catre bacterii, contine enzime ce ajuta la vindecare si promoveaza formarea tesutului).

Informatie luata de pe site-ul:http://www.neoclinique.ro/apiterapie.html

Mierea ca remediu si tonic:

Mierea este un remediu eficient in diferite boli interne si ale pielii – un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide. Luind in mod regulat miere – cite o lingurita dimineata, cu o ora inaintea micului dejun; o lingurita la doua ore dupa masa de prinz si o lingurita dupa cina – se normalizeaza tensiunea arteriala si digestia, se reduce cantitatea de acid gastric. In cazul colitelor si gastritelor, mierea se asimileaza mai bine cu putina apa calda in care se dizolva. Produsele apicole – mierea, laptisorul de matca, polenul, propolisul, veninul de albine si ceara – contribuie la intarirea organismului, astfel incit persoanele care le consuma reusesc sa evite aproape in totalitate orice afectiune.

Informatie luata de pe site-ul: http://www.romanianmall.com/natural/mierea.html

In general, mierea este indicata in:

  • alimentatia dietetica a copiilor
  • tratamentul bronsitelor cronice, in special cele alergice (aerosoli cu miere)
  • tratamentul artrozelor reactive (tratament asociat cu veninul de albine, aplicat local, in cadrul unor sedinte de fizioterapie)
  • afectiunile cardiace (mierea cardiotonica)
  • afectiunile reumatismale
  • afectiunile digestive, in tratarea carora se asociaza cu propolisul (2-5%)
  • afectiuni ale ficatului
  • insomnii
  • afectiuni ale cailor respiratorii
  • senilitate.
Informatie luata de pe site-ul : http://www.avantaje.ro/index.php?a=187

alte legaturi utile:

sus


 

Pastrarea mierii

Mierea nu se pastreaza decat in ambalaje perfect spalate si uscate din sticla, vase emailate sau inox. Nu puneti miere in ele pe considerentul ca au continut tot miere. Pelicula veche de miere de pe peretii vasului contine germeni de fermentatie care insamanteaza mierea noua si aceasta va fermenta la randul ei, schimbandu-si gustul si mirosul.

Daca vasul a mai fost folosit si pe peretii sai exista resturi de miere cristalizata, acestea vor declansa procesul cristalizarii si in mierea noua pusa la pastrare. Mierea nu se va pastra niciodata in vase confectionate din zinc, cupru, plumb sau aliajele lor, deoarece, sub actiunea acizilor din miere se formeaza compusi chimici ce pot da intoxicatii grave. Nici ambalajele din fier nu sunt indicate, deoarece in urma corodarii fierului la contactul prelungit cu acizii continuti de miere, aceasta va capata un gust si un miros neplacut.

Borcanele cu miere nu trebuie pastrate la un loc cu recipientele ce contin substante ce emana mirosuri neplacute (vopsele, carburanti, esente, varza murata) deoarece mierea prinde usor miros. De asemenea vasul cu miere nu se pune descoperit in apropierea unor substante higroscopice care favorizeaza mentinerea umiditatii in aer (sarea) aceasta contribuind la o fermentatie accelerata a mierii. Mierea ambalata in borcane de sticla va fi ferita de lumina care-i depreciaza calitatile (lucru usor de observat datorita inchiderii mierii).

Mierea care a cristalizat pentru a fi fluidizata se va trece intr-un vas care se va pune intr-o baie de apa fierbinte, in nici un caz pe foc. Nu trebuie  incalzita decat acea cantitate care se va folosi o singura data deoarece mierea incalzita fermenteaza mai usor, depreciindu-se.

Mierea supraincalzita conduce imediat la cresterea procentului de hidroximetilfurfurol care, de asemenea duce la deprecierea calitatilor mierii. Temperatura optima de pastrare este bine sa se situeze intre 10 si 20 grade Celsius.

sus


 

Sorturi de miere

Mierea este produsul de baza al albinelor, componenta principala constituind-o zaharurile, reprezentate indeosebi de glucoza si fructoza ce provin din nectarul floral, extrafloral, mana si alte surse recoltate de albine si depozitate in faguri.

Mierea florala

Mierea de castan

Mierea de castan comestibil - bogata in substante minerale - are actiune antianemica, antimicrobiana si remineralizanta fiind recomandata mai ales in:

  • bolile de stomac,
  • bolile intestinale
  • bolile renale,
  • decongestionarea ficatului si prostatei,
  • tratamentul osteoporozei,
  • favorizarea circulatiei sanguine.

Mierea de castan salbatic creste tensiunea arteriala.

sus


 

Mierea de coriandru

De culoare deschisa, asemanatoare cu cea de salcie, in primele 2 saptamani de la extractie are un gust neplacut, dar lasata in maturator descoperita, isi pierde acest miros ajungand o miere suava excelenta.

sus


 

Mierea de crusin

Este laxativa.

sus


 

Mierea de faneata

Mierea de flori de cimp are o puternica actiune antimicrobiana. Mierea de pajiste este considerata un antiseptic eficace in tratarea cistitelor, a reumatismului si a infectiilor intestinale.

sus


Mierea de floarea soarelui

In sedimentul ei granulele de polen ajung uneori pana la 100 %. Datorita continutului mare de glucoza, cristalizarea se declanseaza mult mai repede fata de celelalte sorturi de miere, uneori chiar in faguri, extractia ei trebuind sa se faca repede.

Calitati terapeutice: este indicata ca adjuvant in tratarea bronsitelor si a bolilor de stomac.

sus


 

Mierea de izma

Este recomandata pentru afectiunile de stomac si intestine.

sus


 

Mierea de iarba neagra

Are o culoare bruna inchis cu tendinte roscate, cu un miros pronuntat de caramel, avand un gust amarui. Este foarte bogata in substante minerale fiind recomandata ca diuretic, antianemic, antiseptic al cailor urinare , tratarea cloroticilor si in afectiunile sistemului nervos.

sus


 

Mierea de levantica

Este recomandata celor epuizati fizic si nervos si lecuieste tusea si durerile de gat. Mierea de lavanda se recomanda si in cazul afectiunilor pulmonare, migrenelor si insomniilor. Poate inlocui medicamentele vermifuge in caz de oxiuri la copii.

sus


Mierea de mar

Mierea de mar este tonica si antidiareica.

sus


Mierea de mure

Mierea de mure este tonica si antidiareica

sus


Mierea de menta

Are aroma mentei si gust dulce, consistenta uniforma, vascoasa, cristalizeaza in granule marunte, incomplet. Are culoare verzui-brun roscata si se recolteaza in cantitati mari in Delta Dunarii si zonele de inundatie ale acesteia. Contine o cantitate mare de vitamina C si datorita calitatilor nutritive si terapeutice, se cauta pentru consum.

Recomandari:

  • proprietati analgezice;
  • foarte bun tonic si antispastic (amelioreaza durerile specifice unei colici sau dischinezii biliare s.a.);
  • usureaza digestia;
  • combate balonarea.

sus


 

Mierea de paducel

Este foarte buna pentru bolnavii de inima.

sus


 

Mierea de pin

Mierea de mana a pinului este deschisa la culoare si consistenta, ramanand transparenta si fluida. Este recomandata pentru a calmarea tusea usoare sau iritante.

sus


 

Mierea de pomi fructiferi

Mierea de livada vindeca afectiunile renale, pulmonare si intestinale.

sus


Mierea de rapita

Este de culoare galbena-deschisa, foarte dulce, are un gust si miros placut, cu o consistenta densa, dizolvandu-se greu in apa. Se cristalizeaza la 10-12 zile de la extractie, chiar in faguri, luand o culoare albicioasa si usor galbuie. De aceea recoltarea trebuie facut rapid, la terminarea infloririi. Uleiul de rapita contine enzima Q3 necesara oaselor. Din acelasi motiv mierea de rapita poate fi folosita ca adjuvant in tratarea osteoporozei.

sus


 

Mierea de rozeta

Face parte din prima categorie, fiind de o calitate exceptionala - dupa gust si aroma.

sus


 

Mierea de rozmarin

Mierea de rozmarin este recomandata hepaticilor. Pentru puterile sale stimulative le este recomandata si copiilor mici, persoanelor obosite sau stresate. E indicata pentru stimularea functiilor intestinale si a stomacului cu digestie lenta.

sus


Mierea de salcam

Din cauza unei cantitati mai mari de fructoza cristalizeaza foarte incet (la cativa ani). Face parte din sortul de miere de calitate superioara, fiind cea mai solicitata pe piata externa, datorita aromei si gustului placut pe care il are. Imediat dupa recoltare este transparenta, dar culoarea va depinde de culoarea fagurilor utilizati la recoltarea ei, putandu-se intalni nuante de la incolor la galben-pai sau galben deschis. Ca indice colorimetric, mierea de salcam este admisa pana la maximum 18 nm pe scara Phund, peste aceasta limita, considerandu-se miere de calitatea a II-a.

Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este perfect fluida, vascoasa, fara semne de cristalizare. Contine in medie 41,73 % fructoza, 34,8 % glucoza si 10 % zaharoza si maltoza. Are un pH = 4,0 si nu cristalizeaza cel putin 1,5-2 ani si niciodata total. Aroma pronuntata de flori de salcam, se intalneste la mierea la care s-a introdus o infuzie de floare de salcam sau cea falsificata.

Indicatii terapeutice:

sus


 

Mierea de salcie

Este de culoare galben deschis aurie si are uneori un gust putin amarui, avand o savoare deosebita, fiind foarte bogata in vitamine (in special B6 si C). Zaharisirea se face cu cristale marunte.

sus


 

Mierea de tei

Este trecuta in categoria celor mai bune si celor mai apreciate sorturi de miere, bogata  in vitamine (mai ales vitamina B1 (thiamina), si aminoacizi, in sedimentul ei granulele de polen ajungand pana la 70-80 % , uneori continand si o cantitate insemnata de mana. Mierea de tei are o puternica activitate antimicrobiana, manifestandu-si eficienta fata de stafilococi si colibacili. "Leziunile mucoasei bucale, dupa S. Mladenov, sunt vindecate daca din 3 in 3 ore se tine in gura un timp mai indelungat cate o lingurita de miere cristalizata. In felul acesta mucoasa bucala absoarbe substantele antimicrobiene din miere".(citat preluat din Produsele albinelor in sprijinul sanatatii omului, editia a IV-a, autori Constantin L. Hristea si Dr. Mircea Ialomiteanul, Redactia publicatiilor apicole - Bucuresti 1978, p. 55).

Culoarea mierii de tei este deschisa, batand usor in galben cateodata chiar cu reflexe verzui. Cristalizarea ei se face spre toamna si are o consistenta untoasa, cristalele avand culoarea alba, mierea capatand un gust si o aparenta mai atragatoare. Fiindca aroma mierii de tei este foarte puternica, pentru a-i diminua din gust, se amesteca cu alte sorturi de miere sau cu miere poliflora.

Mierea de tei are calitati linistitoare si antiseptice (calmeaza tusea) fiind prescrisa si in:

  • afectiunile sistemului nervos,
  • insomnii,
  • stari febrile,
  • dureri gastrice,
  • prevenirea migrenelor,
  • profilaxia pneumoniilor, astmului bronsic, starilor nervoase,
  • tuberculoza.

sus


 

Mierea de trifoi

Este considerata cea mai buna ca savoare si prezentare. Este bogata in vitamine (B1, B2, C) culoarea variind in functie de specia de la care provine (alba la trifoiul alb pitic, galben-rosietica la celelalte varietati). Cristalizeaza lent.

Indicatii terapeutice:

  • actiune diuretica;
  • un bun expectorant.

sus


 

Mierea de verigariu si cea de salba

Este buna pentru stomac si intestine, fiind si laxativa.

sus


 

Mierea de zburatoare

Este de culoare deschisa, foarte gustoasa dar, cristalizeaza repede.

sus


 

Mierea extraflorala

Provine din nectarul secretat de alte parti ale unor plante (cum ar fi porumbul, secara, mazarichea) sau arbori (mar, prun, nuc, tei, plop, stejar, artar, frasin, mesteacan etc.), unde se afla glande nectarifere asemanatoare cu cele in interiorul florilor. In noptile racoroase ce urmeaza unor zile calduroase, spre dimineata, apare aceasta secretie extraflorala, pe frunzele anumitor arbori, iar albinele se grabesc sa o adune si s-o prelucreze in miere caci, odata cu aparitia soarelui si incalzirea atmosferei, partea apoasa din aceasta exudatie dulce se evaporeaza, iar albinele nu o mai pot lua.

Mierea extraflorala are o greutate specifica mai mare ca mierea obisnuita, iar culoarea sa este putin mai inchisa, continand zaharuri valoroase ca fructoza si glucoza dar si unele zaharuri inferioare ca dextrina, melezitoza, precum si saruri minerale in proportii ceva mai mari ca la mierea florala.

sus


 

Mierea de mana

Pentru consumul uman are o valoare deosebita, continand multa inhibina (un bactericid foarte puternic) si saruri minerale (de 12,8-20 de ori mai bogata in saruri minerale decat cea florala), calciul si magneziul prezentand cel mai mare interes terapeutic intrucat organismul uman asimileaza mult mai bine aceste saruri prin alimentatia naturala decat prin administrarea sintetica.

Dupa arborii de la care provine este de mai multe feluri: de stejar, de brad, de molid etc. Secretia manei e conditionata de o serie de factori printre care mentionam:

  1. Factorii interni: factorii genetici ce se transmit fiecarei specii de insecte producatoare de mana.
  2. Factorii externi: factorii meteorologici, solul, expozitia insorita, altitudinea etc.
  3. Factorii biotici: (pradatori, daunatori si paraziti). Pradatorii (veveritele, ghionoaiele, ciocanitoarele, pitigoii, sticletii, viespile, mustele etc.) decimeaza lachnidele in toate stadiile de existenta. Pe langa acesti aprigi dusmani, insectele producatoare de mana au si prietenii lor: furnicile de padure - care le protejeaza si le stimuleaza secretia de mana.

Provine din aceeasi sursa cu cea extraflorala, mana fiind un produs obtinut indirect, prin intermediul unor insecte din categoria afidelor, psyllidelor, coccidelor, citadidelor si lachnidelor, care se hranesc cu sucurile plantelor si elimina apoi zaharurile de care nu mai au nevoie. Albinele culegatoare aduna aceste produse insa pierd foarte multa energie la un asemenea cules si sunt mai uzate decat cele care culeg nectar de flori.

Pe langa faptul ca mierea de mana nu este recomandata pentru iernare deoarece provoaca intoxicatii grave, degenerescenta si necroza, sunt cazuri cand, chiar pe timpul verii poate provoca multe neajunsuri. Atunci cand mana contine zaharuri neasimilabile si mai ales in anii secetosi, cand albinele sunt lipsite de pastura, albinele se pot intoxica datorita consumului sporit de miere de mana. Exceptie face mierea de mana de conifere, care contine procente ridicate de zaharuri digestibile, albinele de munte fiind obisnuite sa consume o astfel de hrana chiar si iarna.

Mierea de mana contine inhibina, substanta cu o puternica actiune bactericida, iar procentul redus de glucoza si bogatia in dextrine si substante minerale o tin ani de zile in stare lichida. Totusi, uneori, mierea de mana este atat de vascoasa, incat nici nu mai poate fi extrasa din celule decat prin topirea fagurilor in cuptor, deasupra unor gratare, ori prin inmuiere cu apa calda si intercalarea intre acesti faguri a unor faguri goi gata claditi. Albinele iau din celule aceasta miere diluata si o intind in fagurii goi, dupa care acestia se scot si se extrag.

Indicatii terapeutice:

  • mierea de stejar sau frasin este un foarte bun laxativ si calmant in inflamatiile intestinale;
  • mierea de conifere (pin, brad, molid) are actiune antiseptica si antiinflamatoare;
  • mierea de brad este utila in bolile cailor respiratorii.

sus


 

Mierea de molid si brad

Mierea de molid are culoare verde inchis iar cea de brad - galbena aurie. Ambele contin 25,68% melezitoza (datorita urmelor de rasina continute). Este mult cautata de bolnavii de plamani si contine un puternic bactericid, inhibina, produs al unei enzime. Enzima producatoare a inhibinei este o glucozooxidaza care in prezenta aerului produce din fructoza hidrogen-hiperoxid. Inhibina este cunoscuta in medicina pentru efectul ei sterilizator. Cand timpul este calduros mierea de brad se extrage cu usurinta. Pe timpul iernii aceasta miere cristalizeaza in faguri si de aceea nu trebuie lasata peste iarna (lasa si multe reziduuri).

sus


Retete pe baza de miere

sus

 

Dreamweaver Suport Center DHTML Menu / JavaScript Menu - Created Using NavStudio (OpenCube Inc.) Acest site: "Miere de albine pastoral" este o locatie noncomerciala http://romapis.org/index.php?id=salvatialbinele

© 2002 ult rev: 22-mar-18

 

Flag Counter  IP Address
Unique Hits